0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Fotograf: Anders Rye Skjoldjensen
Foto: Fotograf: Anders Rye Skjoldjensen
Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Skibsinspektør nægter at lade sig afhøre af norsk politi

Norsk politi har ifølge fhv. skibsinspektør Flemming Thue Jensen kludret så meget i efterforskningen af mordbranden på Scandinavian Star, at han ikke vil lade sig afhøre af politiet.

Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning

Den forhenværende skibsinspektør Flemming Thue Jensen nægter at lade sig afhøre af norsk politi. Det gjorde han søndag eftermiddag klart på et pressemøde i Oslo.

»Jeg har ikke tillid til dem. Men jeg er villig til at stille op i en retssag eller stille op for en kommission«, sagde han og understregede, at han på alle måder vil modsætte sig at blive afhørt af det norske politi.

FEATURE

»Hvis jeg får en tilsigelse, vil jeg nægte at møde op, og så må jeg tage den derfra«, sagde han.

Jeg har ikke tillid til dem. Men jeg er villig til at stille op i en retssag eller stille op for en kommission«

På pressemødet fortalte Flemming Thue Jensen, hvordan han flere gange havde gjort norsk politi opmærksom på, at der omkring 12 timer efter hovedbranden på skibet Scandinavian Star var udbrudt endnu en brand, som ifølge ham kun kunne skyldes sabotage.

Vil ikke sætte navn på

Blandt andet var der blevet sat en klods i en skydedør ud til vogndækket, så ilden kunne få ilt og dermed brede sig kraftigt, ligesom et hydraulikrør var blevet ødelagt, og der var stillet madrasser op, så ilden kunne få fat. Det skete formentligt, fordi der blev pumpet dieselolie ud gennem røret.

Men norsk politi brugte ikke disse oplysninger. Var det sket, ville norsk politi ifølge Flemming Thue Jensen hurtigt have været i stand til at indsnævre kredsen af mulige gerningsmænd til kun to personer, fordi sabotagen krævede tæt kendskab til skibet.

»Ingen får mig til at sætte navn på. Jeg ved, hvem det er, men det må politiet finde ud af«. sagde han og tilføjede senere på pressemødet:

»Der er to personer. Jeg har stillet dem op på en tallerken, og så må politiet tage den derfra«.

Efter branden på Scandinavian Star i april 1990 var Flemming Thue Jensen i sin egenskab af skibsinspektør i Søfartsstyrelsen en af de første, som kom ombord på det ødelagte skib for at undersøge, hvordan ilden kunne være opstået.

Kan udpege gerningsmænd

Norsk politi nåede efter sin efterforskning frem til, at en dansk lastbilchauffør, som døde i hovedbranden, var den skyldige, men i sommeren 2014 erkendte politiet, at der ikke var beviser for denne anklage.

Derfor er politiet gået i gang med en ny efterforskning, som ventes afsluttet til sommer. Politiet arbejder blandt andet ud fra det motiv, at branden skyldtes forsikringssvindel, men foreløbig er ingen gerningsmænd blevet fundet - endsige dømt.

Flemming Thue Jensen mener, at man kan udpege de to mulige gerningsmænd, fordi den brand, der opstod 12 timer efter hovedbranden, skete på et tidspunkt, hvor alle overlevende passagerer var blevet evakueret, og hvor der kun befandt sig brandfolk på skibet foruden en meget lille gruppe af besætningsmedlemmer.

TV:

Den pensionerede skibsinspektør Flemming Thue Jensen står frem med nye oplysninger om Scandinavian Star-branden, der kostede 159 mennesker livet for 26 år siden. Myndighedernes forklaring af ulykken har naget ham lige siden. Kilde: politiken.tv / tilrettelæggelse: Lars Halskov & Nima Hajarzadeh

Det er denne gruppe, han nu henleder opmærksomheden på, fordi gerningsmanden eller gerningsmændene for at udføre sabotagen havde brug for værktøj, og fordi sabotagen forudsatte, at man blandt andet vidste, hvor den klods blev opbevaret på skibet, som blev brugt til at blokere skydedøren til bildækket.

Flemming Thue Jensen havde på pressemødet tydeligvis svært ved at skjule sin foragt for norsk politi.

»Norsk politi har gjort mange ting forkert og været med til selv at forkvakle sin egen efterforskning ved ikke at ville indrømme, at der var tale om sabotage«, sagde han.

Læs mere:

Annonce

Læs mere

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Vi holder sommerferie, men der er masser...
  Vi holder sommerferie, men der er masser...

  Henter…

  Du lytter til Politiken går på sommerferie. Vi er tilbage mandag 10. august. Men vi har masser af nye lydoplevelser til din sommerferie.

  Vi har lavet en Roskilde-special til sommeren uden festivaler - det er tre afsnit, hvor du kan høre vores musikskibenter tale om tre årtier med orange musik, de ikke kan glemme.

  Så er der også Poptillægget - det udkommer det meste af juli og bruger sommeren på sit helt eget Protesttillæg om den bevægelse mod racisme og undertrykkelse, som skyller hen over verden lige nu. Hvordan den viser sig i samfundet og kulturen, kan du høre om i fem afsnit.

  I uge 29 har vi premiere på første afsnit af serien 'Elsk mig for evigt'.

  Det er en personlig historie om angsten for at blive forladt - for, at den du elsker, holder op med at elske dig. Og hvad det kan få et menneske til at gøre.

  Og har du ikke allerede hørt den, så er der også serien om skibsbranden på Scandinavian Star, der slog 158 mennesker ihjel. Her gennemgår Politiken-journalist Lars Halskov, hvis journalistik også blev til en prisbelønnet tv-serie på DR, den tragiske historie om Skandinaviens største mordgåde.

  Til sidst kan du også  tage Politikens bedste interview, portrætter og reportager med på stranden. I Politiken Longread, som udkommer senere i juli, kan du høre avisens journalister læse nogle af deres bedste artikler op.

  Hav en smuk sommer.

  Find os både i vores egen podcast-app, Politiken Podcast, og i iTunes

 • Pelle Rink/Ritzau Scanpix

  Du lytter til Politiken

  3. juli: Hvorfor undersøger medierne ikke om drab på Bornholm var racistisk?
  3. juli: Hvorfor undersøger medierne ikke om drab på Bornholm var racistisk?

  Henter…

  I sidste uge døde en 28-årig mand i Nordskoven ved Rønne. Senere samme dag anholdt de to brødre, som nu sidder fængslet. De har indrømmet, at de slog manden i skoven, men nægter et overlagt drab. Den døde mand var sort, og de to anholdte er hvide. En af dem har en video liggende på Facebook, hvor man kan se, at han har et hagekors på benet. Og ifølge politiet lagde en af dem et knæ på den dræbtes hals. Ligesom da George Floyd blev dræbt af betjente i USA.

  Alligevel tror politiet ikke, at drabet handler om race. Men kan det være rigtigt? Hvorfor tror medierne på politiet? Og har Politiken gjort det godt nok?

 • Brendan Smialowski/Ritzau Scanpix
  <