Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
FLYGTNING. Regine Mukakimenyi boede i 15 år i en flygtningelejr, inden hun kom til Danmark.
Foto: Privatfoto

FLYGTNING. Regine Mukakimenyi boede i 15 år i en flygtningelejr, inden hun kom til Danmark.

Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Frivillige sprogcafeer hjælper flygtninge til at lære dansk

Det virker, når flygtninge selv vælger, at de vil lære dansk. Det viser en evaluering fra Røde Kors.

Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Sprogcafé arrangeret af frivillige er godt for integrationen. Sådan lyder konklusionen på en evaluering, som analysevirksomheden Oxford Research har foretaget for Røde Kors.

Det gælder særligt i forhold til flygtningenes sprog, men også når det handler om at få flygtninge i arbejde og uddannelse, kan den frivillige indsats have positiv indflydelse.

Der er stor tilslutning til aktiviteterne, hvor flygtningene selv vælger at deltage. Ifølge Eva Sommer, der er aktivitetsleder i Røde Kors i Sønderborg er det netop den gensidige frivillighed, som får aktiviteterne til at virke.

Regine Mukakimenyi er en af de flygtninge, som har nydt godt af den frivillige sproghjælp. I tre år har hun deltaget i sprogcafeerne. Det har løftet hendes dansk til et niveau, der svarer til en 10. klasses afgangseksamen.

»Det har hjulpet mig meget i forhold til min uddannelse. Der var mange udtryk, som jeg ikke forstod. Dem tog jeg med ned på sprogcafeen, og det hjalp mig, til at jeg kunne lave mine lektier«, siger Regine Mukakimenyi.

Hun er ikke den eneste, som har nydt godt af den frivillige sproghjælp. 57 af de 70 adspurgte brugere af sprogcafeerne svarer, at de oplever at have øget deres muligheder for at arbejde eller starte på en uddannelse som følge af sprogtræningen. Den består primært af samtaleøvelser med en frivillig, men der er også mulighed for at få hjælp til at skrive ansøgninger.

Kulturudveksling

Regine Mukakimenyi, som er flygtning fra Congo, har, siden hun startede i sprogtræning, fuldført uddannelsen som social- og sundhedshjælper. Nu arbejder hun som vikar på et plejehjem. Et arbejde, som giver gode muligheder for kulturudveksling.

Det er godt for mig. Jeg er glad for ældre mennesker, og det hjælper mig til at blive bedre til at tale dansk og til at forstå dansk kultur

»Det er godt for mig. Jeg er glad for ældre mennesker, og det hjælper mig til at blive bedre til at tale dansk og til at forstå dansk kultur. Når jeg ser noget, som jeg er i tvivl om, så spørger jeg de ældre, og de forklarer mig, hvad det betyder, eller hvorfor de gør, som de gør«, siger Regine Mukakimenyi.

Selvom hun er i job, kommer hun stadig i sprogcafeen. Forleden lærte hun, hvad det vil sige at sætte sit lys under en skæppe. Det var Eva Sommer, som lærte hende udtrykket. Som aktivitetsleder i Røde Kors er hun en af de frivillige, der underviser i sprogcafeen.

»Det er sådan nogle udtryk, som vi ikke tænker over, at vi bruger, men vi bruger dem bare. Det er vigtigt, at de også lærer de her vendinger. Når de kommer ud på en arbejdsplads, er de ikke med i fællesskabet, med mindre de forstår, hvad folk siger. Så det er utrolig vigtigt, at de er med på de her udtryk. Det er også derfor, at mange af dem bliver ved med at komme hos os, efter at de er færdige på sprogskolen«, siger hun.

I den sønderjyske afdeling af Røde Kors tilknytter de også kontaktpersoner til flygtningene. Kontaktpersoner kan hjælpe med lægebesøg, skolehjemsamtaler, kontakten til kommunen, og netværksskabende aktiviteter, hvor flygtninge mødes med frivillige unge.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • 
  Strassbourg - EU - Parlament - Parliament - Europa - afstemning - Vote - Portræt - Reportage (ikke Brussel)

  På søndag har du chancen for at sætte dit eget lille personlige præg på, hvordan EU i fremtiden skal tackle nogle af Danmarks og klodens helt store udfordringer. Men hvor mange af de beslutninger, som lægger rammerne for vores hverdag, træffes egentlig i Bruxelles?

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Ståle - nordmanden midt i dansk fodbold
  Hør podcast: Ståle - nordmanden midt i dansk fodbold

  Henter…

  For nylig sikrede FCK sig endnu engang det danske mesterskab - med Ståle Solbakken som bagmand. Men hvad er det egentlig, nordmanden kan? Hvordan kan en af superligaens mest markante skikkelser både eje en kompromisløs vindermentalitet og et socialistisk hjerte? Hvad gjorde det ved ham, da hans hjerte standsede i syv minutter og endte hans egen fodboldkarriere? Og det, han kan som træner, kan han det kun i dansk fodbold?

 • Du lytter til Politiken

  Hør Politikens valg-podcast: En uge med store overraskelser og et ungdomsoprør
  Hør Politikens valg-podcast: En uge med store overraskelser og et ungdomsoprør

  Henter…

  Politisk kommentator Kristian Madsen og politisk redaktør Anders Bæksgaard samler op på ugens vigtigste valg-begivenheder.

Forsiden