Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
Lars Krabbe (arkiv)
Foto: Lars Krabbe (arkiv)

Udenrigspolitik. »Danmark er sammen med Grønland og rigsfællesskabet en arktisk stormagt«, understreger Peter Taksøe-Jensen

Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Løkkes gransker vil dreje på aksen i dansk udenrigspolitik

I sit bud på Danmarks fremtidige udenrigspolitik lægger ambassadør Peter Taksøe-Jensen op til et langt større fokus på Arktis og Rusland på bekostning af indsatsen andre steder i verden.

Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Danmark skal i højere grad end tidligere føre en »interessebaseret« udenrigspolitik, der vil betyde mere fokus på vores nærområde og et fravalg af engagement i andre dele af verden, hvor de danske interesser er mindre åbenlyse.

Sådan lyder det fra ambassadør Peter Taksøe-Jensen efter fire måneders arbejde med den udredning om dansk udenrigspolitik, som statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) har bestilt for at få et bud på den fremtidige sikkerheds-, handels- og udviklingspolitik.

»Vi skal fokusere mere på vores nærområde og måske ikke forsøge at påvirke verden langt fra Danmark, hvor der ikke er en direkte betydning for danske interesser. Herunder danske forretnings- og erhvervsinteresser. Jeg vil foreslå en ny fokusering strategisk og geografisk«, siger Taksøe-Jensen.

Ambassadør: Andre engagementer må vige

Selv om den mangeårige diplomat endnu ikke er færdig med udredningen, sender han forud for en udenrigspolitisk konference i dag de første signaler om den nye fokusering. I et interview med Politiken lægger han op til en opprioritering af Danmarks engagement i Arktis.

Her har både Danmarks, Rusland og Canada indgivet overlappende krav om ejerskab, hvilket har fået blandt andre tidligere udenrigsminister Uffe Ellemann-Jensen (V) til at efterlyse mere tilstedeværelse fra Danmark. Og det kan altså meget vel blive tilfældet.

»Danmark er sammen med Grønland og rigsfællesskabet en arktisk stormagt. Vi skal bruge endnu flere kræfter på at sikre, at udviklingen i Arktis kommer til at stemme overens med danske interesser. Derfor vil det være noget, som jeg vil foreslå, man måske opgraderer endnu mere«, siger Taksøe-Jensen.

Vi skal bruge endnu flere kræfter på at sikre, at udviklingen i Arktis kommer til at stemme overens med danske interesser

Til gengæld må andre engagementer vige. Peter Taksøe-Jensen er blandt andet kritisk over for dele af det danske engagement i konflikten mellem Israel og Palæstina: »Hvis man tænker strategisk over det, er det nok også sådan, at Danmark ikke direkte er den aktør, der kommer til at få israelerne og palæstinenserne til at sætte sig ned og skrive under på en fredsaftale. Det er for eksempel et sted, hvor jeg synes, man måske skulle bruge nogle færre ressourcer«.

Der tegner sig også konturerne af en revision af dansk udviklingsbistand. Den vil have en større effekt, hvis private midler fra pensionskasser og andre spiller en rolle, ligesom der også bør være, hvad Taksøe-Jensen kalder en »fokusering væk fra nogle af de lande, hvor vi traditionelt har drevet dansk udviklingsbistand«.

»Hvis man tænker over, hvor mange ressourcer vi har brugt på at påvirke den politiske situation i Maldiverne i forhold vores nationale interesse, er det måske nok flere ressourcer, end vi skulle have brugt«, siger han og understreger, at en del af interessevaretagelsen er at fastholde de værdier og principper, vi tror på.

En interessebaseret politik

Ikke mindst planen om at opprioritere indsatsen i Arktis får støtte fra flere partier på Christiansborg. Allerede i forbindelse med de kommende forhandlinger om et nyt forsvarsforlig senere på året mener tidligere udenrigsminister Martin Lidegaard (R), at man kommer til at skrue op for engagementet i Arktis.

»Det betyder også, at vi skal skrue ned nogle steder. Når vi taler sikkerhedspolitik, kan det med fordel være på vores militære bidrag til diverse konflikter i Mellemøsten. Både for os selv og vores allierede i Nato tror jeg, at vi kan levere mere værdifuldt i Arktis. For den sags skyld også i Østersøen«, siger han.

Om det militære engagement i Mellemøsten noterer Peter Taksøe-Jensen sig blot den overordnede pointe, at det har været et stort plus for Danmark at kunne hjælpe allierede, hvilket vi skal »holde fast i«, samtidig med at vi fører en interessebaseret politik, så det er tydeligt, hvorfor Danmark engagerer sig.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Naser Khader: Truslen fra Mellemøsten er større

De politiske spændinger i Mellemøsten har allerede en meget konkret betydning for Danmark i form af flygtninge og migranter, påpeger udenrigsordfører Naser Khader (K), der også nævner de politiske spændinger omkring Adenbugten som en trussel mod Mærsk og andre dele af verdenshandlen.

»Taksøe skal passe på, at han ikke inhalerer lidt for meget af Obamas strategi om, at nu trækker vi os tilbage og er os selv nok. Jeg opfatter den trussel, der kommer fra Mellemøsten, som større end den, der kommer fra Rusland«, siger han.

Hos Socialdemokraterne har udenrigsordfører Nick Hækkerup »overhovedet« ingen kommentarer, før Peter Taksøe-Jensen har præsenteret en samlet rapport for Lars Løkke Rasmussen, så der kan tages politisk ejerskab over indholdet. Heller ikke udenrigsminister Kristian Jensen (V) har nogen kommentarer, før den endelige rapport foreligger senest 1. maj.

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden