Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Dræbermaskine. Rygtet om, at en drone havde ramt danske R.T. begyndte at florere på de sociale medier i sidste uge. Nu bekræfter IS-kilder på jorden, at en amerikansk drone tog livet af R.T. og en anden dansker.
Foto: ARIEL SCHALIT (arkiv)

Dræbermaskine. Rygtet om, at en drone havde ramt danske R.T. begyndte at florere på de sociale medier i sidste uge. Nu bekræfter IS-kilder på jorden, at en amerikansk drone tog livet af R.T. og en anden dansker.

Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Danskere blev dræbt af amerikansk drone

Den ene blev født i Sierra Leone og voksede op i Valby, den anden var et kurdisk barn af Nørrebro. Den ene var smilende og udadvendt, den anden afventende og observerende. Den ene begik en stribe røverier, den anden blev mentor og boksetræner. Begge var de vellidte, begge blev de vakt af deres religion, og begge endte de i Islamisk Stats selverklærede kalifat. Sidste uge endte deres liv i en BMW i Raqqa.

Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

En grå BMW holdt parkeret på en pæn og velholdt gade. Med de gule huse i baggrunden og de grønne træer lidt længere nede ad vejen kunne man forledes til at tro, at køretøjet var parkeret i et hvilket som helst pænere villakvarter i en arabisk storby.

Men Raqqa er ikke et sted præget af idyl; byen har udviklet sig til en de facto-hovedstad i bevægelsen Islamisk Stats selverklærede kalifat. Dermed har Raqqas borgere også måttet vænne sig til den summen, der hver eneste dag lyder fra himlen over husene i millionbyen.

Både Syriens præsident, Bashar al-Assad, Rusland og en række vestlige lande med USA i spidsen udfører jævnligt angreb fra luften, og mandag i sidste uge skete det igen.

To ualmindelige liv

Op ad dagen trådte to mænd ud fra et fitnesscenter og satte sig ind i den grå BMW. Som tusindvis af andre yngre mænd i Raqqa var O.S. og R.T. ikke indfødte syrere, men emigreret udefra for at leve efter Islamisk Stats ekstreme dogmer. Hjemme i Danmark var de vokset op få kilometer fra hinanden – den ene i Valby, den anden på Nørrebro – men de havde aldrig kendt hinanden, før de mødtes tilfældigt i jihadisternes hovedsæde.

Om der sad andre personer i bilen, har det ikke været muligt at få bekræftet. Til gengæld oplyser IS-kilder i Syrien og andre med kendskab til forløbet i Danmark, at et Hellfire-missil, afsendt af en amerikansk drone, kort efter slog ned i BMW’en, der eksploderede og forvandledes til et vrag af metal. O.S. og R.T., begge danske statsborgere, mistede livet.

Hændelsen er dokumenteret på en række billeder, der samtidig markerer enden på en usædvanlig historie om to unge mænd, der levede hver deres ualmindelige liv, men endte sammen som mål i et amerikansk droneangreb. En historie, der trækker tråde til et supermarked på Sydfyn, et knivstikkeri på Nørrebro, beskyldninger om terrorplaner i Paris og en uofficiel adoption af et forældreløst syrisk barn.

På baggrund af samtaler med familie, venner, myndighedspersoner og krigere i Syrien samler Politiken her brudstykkerne af O.S.’ og R.T.’s vej til bevægelsen Islamisk Stats selverklærede kalifat.

Skæbnemøde i fængslet

Langt fra Danmark, i den vestafrikanske republik Sierra Leone, kom O.S. til verden en aprildag i 1987. Som 5-årig blev han og hans storebror familiesammenført med sin mor i Danmark. Her voksede han op i Valby og fik et omtumlet familieliv. O.S. var en dreng, der havde det svært og prøvede grænser af, men som alligevel var en sjov og vellidt kammerat i skolegården på Valby Skole. Den eneste, der rigtig kunne holde styr på O.S., var storebroren, som han havde et særligt bånd til.

Som helt ung blev O.S. en del af det kriminelle miljø og begik en række røverier. Det kostede ham en samlet dom på tre et halvt års fængsel, og det var under en prøveløsladelse, at O.S. 2. februar 2005 sammen med en jævnaldrende ven begik et væbnet røveri mod en Dagli’Brugsen ved Stenstrup nær Svendborg på det sydlige Fyn.

Det var en torsdag aften kort før lukketid. Maskeret og viftende med en pistol beordrede O.S. en flaskedreng ind i butikken, hvorefter han råbte ud til personalet og de 12-14 kunder, at det var et røveri. Da O.S. havde fået pengene fra supermarkedets to kasser, pressede han pistolen ind i nakken på en kassedame, som viste ham ned til pengeboksen på kontoret. Med 29.250 kroner under armen flygtede han minutter senere ud til sin ven, der ventede i en bil.

Han var en god dreng, da han var i Danmark. Det her viser, at vi skal passe meget bedre på vores børn

O.S. slap med et år og ti måneder bag tremmer, men godt fem år senere – efter at han havde uddannet sig som kok – blev han varetægtsfængslet for et røveri på Østerbro, som han senere blev frikendt for. Opholdet i Vestre Fængsel blev imidlertid udslagsgivende for O.S.'s vej gennem livet. Her mødte han den kontroversielle danske fængselsimam Jan Leon Soudari-Hansen, der var tilknyttet stedet, og som blev en slags åndelig læremester for O.S. Han lærte O.S. at lytte, læse, studere og reflektere over islams budskaber.

Det lod til at virke; da O.S. blev løsladt, lagde han kriminaliteten bag sig. Kilder, der kender ham, fortæller, at han var blevet »meget religiøs« og begyndte at iklæde sig kjortel ligesom de salafister i København-bydelen Tingbjerg, som O.S. var begyndt at hænge ud med.

O.S. var stadig smilende, udadvendt og vellidt. Men det var, som om den åndelige fordybelse havde gjort ham opsat på at gøre en forskel. Han begyndte at engagere sig i nødhjælpsprojekter for at gøre noget for ofrene i borgerkrigen i Syrien, der var brudt ud i mellemtiden.

I 2013 kunne han ikke længere leve med at se på på afstand. Ønsket om at blive martyr i Syrien og frustrationen over at se stille på, mens tusinder af civile bliver dræbt, fik ifølge flere kilder O.S. til at træffe beslutningen om at tage af sted.

Boksning og integration

På det tidspunkt kørte livet som smurt for kurdiskdanske R.T. på Nørrebro. Selv om han ifølge venner var »lidt indadvendt« og »observerende«, besad R.T. en fremdrift, der skilte sig ud fra mange andres i kvarteret. Han klarede sig igennem uddannelsen på Frederiksberg Gymnasium og evnede efterfølgende at uddanne sig som maskinmester på Teknisk Skole, mens han samtidig deltog i flere sociale projekter på Nørrebro og var træner i en thaibokseklub.

Ifølge R.T.'s profil på netværksportalen LinkedIn arbejdede han i en periode som »sikkerhedsassistent« i Københavns Lufthavn, hvor han angiveligt har udført sikkerhedstjek og paskontrol. Den oplysning har ikke været mulig at validere.

Det meste af sin ungdom havde R.T. været religiøs, men aldrig i en sådan grad, at det gik ud over forholdet til hans omverden. På Nørrebro kendte mange ham som en afbalanceret og kløgtig fyr, forklarer en kilde, der har kendt R.T. mange år:

»Alle har altid godt kunnet lide ham. Han var ikke den, der råbte højest, men han opnåede meget og tænkte tit på andre før sig selv«.

Frivilligarbejderen på Nørrebro Khalid Alsubeihi har kendt R.T. i mange år og er »fuldstændig overrasket« over, at R.T. valgte at slutte sig til IS.

»Han var en god dreng, da han var i Danmark. Det her viser, at vi skal passe meget bedre på vores børn«, siger han.

Senere blev R.T. mentor i Foreningen Nydansker, der arbejder for at give immigranter og flygtninge en god begyndelse på arbejdslivet i Danmark.

»Han henvendte sig og fik en opgave, som han løste hurtigt og på fineste vis. Derefter fik han en anden opgave, og der har udelukkende været positive tilbagemeldinger«, siger Foreningen Nydanskers direktør, Torben Møller-Hansen, der er »meget overrasket« over den drejning, som R.T.'s liv senere tog.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Pludselig debatlysten

R.T. var åben om sin religiøse overbevisning over for Foreningen Nydansker, som han primært brugte for at udbygge sit cv, fordi han havde svært ved at finde et job. Om det havde noget at gøre med, at han var begyndt at hænge ud med sine salafistiske venner, står uklart.

Sikkert er det til gengæld, at R.T. begyndte at diskutere religion og politik med sine gamle venner, der aldrig før havde betragtet kurdiskdanskeren som synderligt debatlysten. Og R.T. ragede uklar med flere personer, fordi han – ifølge to kilder, Politiken har talt med – havde haft kendskab til et forestående religiøst motiveret knivoverfald uden at advare de implicerede.

Det drejer sig om et optrin 22. august sidste år, hvor tre mænd – et bestyrelsesmedlem og to nøglepersoner i den omstridte Taiba-moské på Nørrebro i København – blev overfaldet med kniv og knytnæveslag af en gruppe personer, fordi de ved en bøn havde smidt en mand ud, som højlydt havde støttet IS.

Midt i 2014 valgte R.T. at rejse. Til familien fortalte han, at han havde fået job i Tyrkiet – en historie, han fastholdt i både mails og telefonsamtaler. Familien var altså ikke klar over, at R.T. var i Syrien, endsige i Islamisk Stats selvbetitlede kalifat.

Det forældreløse barn

O.S. havde på det tidspunkt allerede slået sig ned i Syrien. I sommeren 2013 var han taget dertil sammen med nogle kammerater fra Danmark, og efter at han i begyndelsen havde været ude ved fronten og kæmpe, kastede han sig efter kort tid over forskelligt nødhjælpsarbejde i stedet.

Samtidig begyndte han at lave mad på et af tilholdsstederne for udenlandske syriensfarere i den syriske by Atmeh tæt på grænsen til Tyrkiet. Politiken har talt med folk, der kender ham fra den tid. En af dem beskriver O.S. som udadvendt, smilende og meget vellidt.

»Han var et meget sympatisk menneske«, fortæller han.

Fra Syrien bibeholdt O.S. kontakten med en række danske aspiranter med håb om at blive syrienskrigere. Blandt andet var han i kontakt med den 18-årige danske konvertit Lukas Dam, som han i maj 2014 hentede i lufthavnen ved Hatay på den tyrkiske side af grænsen til Syrien. Herfra bragte O.S. Lukas ind til Atmeh.

I oktober 2014 tog livet i Syrien en ny drejning for O.S. Han blev taget til fange af Muhajireen-brigaden, en lokal oprørsgruppe, og fik konfiskeret sit køretøj og andre personlige ejendele. Først efter et halvt år lykkedes det al-Qaedas syriske fraktion, Jabhat al-Nusra, at få ham frigivet. Omstændighederne bag frigivelsen står uklart.

O.S. forlod ikke fængslet alene. Under sit fangenskab lærte han en handikappet, forældreløs dreng at kende, og O.S. valgte at tage barnet til sig. I de følgende måneder sørgede han for drengen, og da han til sidste valgte at rejse til Raqqa for at slutte sig til Islamisk Stat, tog han drengen med sig. Snart skulle drengen dog igen stå uden værge.

I hvidt klæde

Islamisk Stats kalifat er som et stort sort hul, når det kommer til validerbare oplysninger. Derfor er det umuligt at opklare, hvornår og hvordan O.S. og R.T. rendte ind i hinanden. Men IS-kilder i Syrien oplyser til Politiken, at de danskere, der opholder sig i byerne Manbij og Raqqa, ofte lærer hinanden hurtigt at kende.

R.T. boede med sin kone i Raqqa, hvor han ifølge Politikens oplysninger beskæftigede sig med logistik og kommunikation og spillede en betydelig rolle for Islamisk Stat på lokalt plan.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Han var værdsat, fordi han som maskinmester havde indsigt i, hvordan bevægelsen kunne reparere meget af den infrastruktur, der var blevet lagt i ruiner af vestens bombardementer. Så vidt vides, har R.T. ikke kæmpet for Islamisk Stat ved frontlinjen, og det samme gælder O.S.

Om R.T. har været så højtplaceret, at han var målet for det første kendte eksempel på et amerikansk droneangreb rettet mod en dansk statsborger, vides ikke. Men den IS-kritiske dokumentationsgruppe ’Raqqa is being slaughtered silently’ hævdede i sidste uge – indtil videre udokumenteret – at R.T. havde spillet en rolle i planlægningen af IS-serieangrebet i Paris 13. november. Det var også denne gruppe, der første gang bragte oplysningerne om, at R.T. var blevet dræbt.

Men 28-årige R.T. mistede altså ikke livet alene. Med ham var 28-årige O.S., der kort efter blev svøbt ind i et hvidt klæde, lagt op på en båre og senere sænket i jorden af maskerede IS-jihadister. R.T. formodes at være stedt til hvile på samme vis.

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Vi holder sommerferie men...
  Vi holder sommerferie men...

  Henter…
 • Margethe Vestager taler til EU's kokurrencekommission, februar 2019. Photo by Aris Oikonomou / AFP.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?
  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?

  Henter…

  Dagens politiske special kigger på magtfordeling og nye poster i politik, både i Bruxelles og Danmark. EU har fået nye topchefer, og herhjemme har Mette Frederiksen tildelt sin særlige rådgiver, Martin Rossen, en magtfuld position i Statsministeriet. Er det et demokratisk problem?

 • Campingpladsen på årets Roskilde Festival er åbnet og deltagerne fester mellem teltene indtil pladsen åbner onsdag.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn
  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn

  Henter…

  Campingområdet på Roskilde Festival er et parallelsamfund - en by af luftmadrasser, øldåser og efterladte lattergaspatroner. En stærk kontrast til de unges strukturerede hverdag. Men hvordan føles friheden? Og hvordan er det lige med kærligheden, når intet er, som det plejer?

Forsiden