SYRIENSKRIGER. De fleste personer fra Danmark, der rejser til Syrien og Irak for at kæmpe, slutter sig til bevægelsen Islamisk Stat. Jørgen Nicolai valgte at kæmpe imod dem.
Foto: DR 3

SYRIENSKRIGER. De fleste personer fra Danmark, der rejser til Syrien og Irak for at kæmpe, slutter sig til bevægelsen Islamisk Stat. Jørgen Nicolai valgte at kæmpe imod dem.

Danmark

Politiet kan ikke finde politianmeldt syrienskriger

Dansk familiefar blev politianmeldt for at have begået drab i Syrien. Fem måneder senere har politiet endnu ikke fundet ham.

Danmark

I et halvt år kæmpede den danske familiefar og maskinmester Jørgen Nicolai på kurdernes side imod den militante oprørsbevægelse Islamisk Stat. Et ophold, hvor han efter eget udsagn har slået flere IS-krigere ihjel.

Drabene udløste i efteråret en politianmeldelse, men sagen ser nu ud til at være strandet.

Københavns Politi oplyser til Politiken, at de stadig arbejder på at finde Jørgen Nicolai, der angiveligt har søgt ly i udlandet efter trusler fra dansk IS-sympatisører.

LÆS ARTIKEL

»Vi har forsøgt at komme til at tale med ham, men han befinder sig formentlig ikke i Danmark. Vi har sevlfølgelig en interesse i at få afdækket, hvad der er op og ned i den her sag. Det er det, vi arbejder på«, siger Jens Møller Jensen, vicepolitiinspektør ved København Politi.

Jørgen Nicolai er angiveligt et dæknavn. Til gengæld skulle det være sikkert, at han i perioden november 2014 til april 2015 kæmpede side om side med kurdiske Peshmerga-styrker i Syrien.

Ifølge Politikens oplysninger er han endnu ikke efterlyst internationalt.

Erkender drab
Efter sin hjemkomst medvirkede Jørgen Nicolai i flere danske medier, hvor han åbent fortalte om sine gerninger. Blandt andet svarede han i Radio 24syvs program 'Reporterne' 3. september 2015 bekræftende på, at han har slået krigere fra Islamisk Stat ihjel.

»Vi ser ikke IS som mennesker. De har gjort sig selv umenneskelige«, tilføjede han i programmet.

Før sin optræden på Radio 24syv fortalte Jørgen Nicolai også Politiken om drabene:

»Jeg følte ikke nogen rus over at slå ihjel, men vi har ikke lagt skjult på, at vi glædede os over deres død. Det er naturligt, når man slår sin fjende ihjel. I vores kultur er det den ultimative synd at slå ihjel, men i krig må man jo godt. Jeg har sørget for ikke at kigge for intenst på dem for ikke at få et ansigt brændt ind i bevidstheden. Det er ikke, fordi jeg ikke har nogen samvittighed, men de skød på os, og vi havde ikke noget valg. Jeg så dem som onde«, sagde han til Politiken i august 2015.

WEB-TV

'Islamisk Stats Danske Fjende' handler om danske Jørgen Nicolais oplevelser i Syrien. Dokumentarfilmen vises på DR3 d. 7. September, klokken 21.30. Kilde: Vice Danmark

Dog afviste han at fortælle, hvor mange han havde dræbt, ligesom han understregede, at både han og de kurdiske styrker havde overholdt Genevekonventionen, som angiver reglerne for krigsførelse.

Både den nuværende og forrige regering har gennemført en række tiltag, der kriminaliserer danske statsborgeres væbnede kamp i konfliktzoner. Men dengang Jørgen Nicolai kæmpede i Syrien, afhang strafbarheden alene af, om man havde tilsluttet sig en organisation, der står opnoteret på terrorlisten. Derfor lod han i Radio 24syv-programmet også forstå, at han ser med sindsro på sin fremtid.

»Det er ikke forbudt at kæmpe med kurderne (...) De står ikke på nogen terrorliste«, sagde Jørgen Nicolai.

Anmelder gik til tasterne

Udtalelserne om drab på IS-krigere fik imidlertid en lytter til at anmelde Jørgen Nicolai til politiet.

»Det er ikke muligt at se, hvorledes Jørgens deltagelse i dette, og hans selverkendte drab på flere mennesker i Syrien kan være andet end drab og bør behandles som sådan«, skriver lytteren i politianmeldelsen, som Politiken er i besiddelse af.

Sagen om Jørgen Nicolai er særlig interessant, fordi Københavns Byret tidligere denne måned fastslog, at en anden dansk statsborger, der har kæmpet med Peshmerga-styrker imod Islamisk Stat, Joanna Palani, ikke får sit pas tilbage, som politiet inddrog tilbage i september 2015. Myndighederne mistænkte Palani for at ville rejse tilbage og kæmpe for kurderne.

LÆS ARTIKLEL

Københavns Politi oplyser i et svar til anmelderen, at politiet har sikret sig »det pågældende radioprogram som bevis«, men derudover er det altså ikke lykkedes ordensmagten at støve Jørgen Nicolai op.

Jørgen Nicolai har hidtil afvist at fortælle de danske medier, hvor han befinder sig. Frygten for repressalier fra IS-sympatisører, der angiveligt at truet danskeren,

Politiken har forsøgt at få en kommentar fra Jørgen Nicolai - foreløbigt uden held.

Redaktionen anbefaler:

Mest læste

  • Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce