Fristed. En bi boltrer sig i en økologisk have. Økologiske arealer er et fristed for bier og andre bestøvere.
Foto: PER FOLKVER

Fristed. En bi boltrer sig i en økologisk have. Økologiske arealer er et fristed for bier og andre bestøvere.

Danmark

Stadigt flere bestøvere er truet af udryddelse

Bier og sommerfugle har aldrig betydet mere for landbrugsproduktionen, men de er under pres.

Danmark

Mens landbruget internationalt i stigende grad er blevet afhængigt af insekter og andre dyr til at bestøve afgrøderne, er stadigt flere arter truet af udryddelse.

Omkring tre fjerdedele af de spiselige afgrøder er mere eller mindre afhængige af de flyvende landbrugsarbejderes indsats, men over 40 procent af arterne, især bier og sommerfugle, er truede.

En del af årsagerne er menneskeskabte som mere intensivt landbrug, øget brug af pesticider og et mindre varieret landskab. Genmodificerede afgrøder kan have både positive og negative virkninger, men her er brug for mere viden. Klimaændringer, sygdomme og invasive arter påvirker også bestøverne negativt.

Det fremgår af den første internationale vurdering af bestøvernes tilstand. Den blev fremlagt i går efter en ugelang konference i Kuala Lumpur i Malaysia.

»Vi har meget klare indikationer af et fald i biodiversiteten i bier og sommerfugle i Europa og Nordamerika. For over halvdelen af biarterne har vi ikke kunnet foretage et skøn på grund af mangel på data, et problem, som er endnu større i andre dele af verden«, sagde Simon Potts, professor ved det britiske University of Reading og den ene af de to formænd for gruppen bag rapporten.

Blandt de afgrøder, som har brug for til bestøvning, er kakao, æbler og kaffe. Samlet set påvirker bestøverne landbrugsproduktion til en værdi af 235-577 milliarder dollars (1.659-3.906 mia. kroner) om året.

Pesticidproblemet

Dertil kommer, at næsten 90 procent af alle vilde, blomstrende planter også er afhængige af bestøverne. Desuden har de betydning for planter, der bruges til biobrændstof, fibre og medicin.

Rapporten fastslår, at pesticider, herunder de såkaldte neonicotinoider, som EU har indført et moratorium for brugen af, truer bestøvere verden over. Mens en undersøgelse har dokumenteret en type neonicotinoids negative virkning på vilde bier, er deres præcise virkning på tamme bier ifølge rapporten mere uklar.

»Men selv om der er huller i vores viden om bestøverne, ved vi mere end rigeligt til at handle«, siger arbejdsgruppens anden formand, Vera Lucia Imperatriz Fonseca, professor ved University of São Paulo i Brasilien.

Varierede landskaber

Rapporten rummer en række forslag til, hvad man kan gøre for at skabe bedre vilkår for bier, sommerfugle og andre bestøvere. Det drejer sig om mere varierede landskaber, både på landet og i byerne, så bestøverne får mere at vælge imellem. Små lommer med blomster i landbrugslandet, mere varieret landbrug, mere økologi, mindre brug og mere intelligent brug af sprøjtegifte er andre metoder.

Igennem de seneste 50 år er den landbrugsproduktion, der er afhængig af bestøvere, tredoblet. Væksten i udbyttet af de afgrøder, der er afhængige af bestøvere, er imidlertid lavere end for andre afgrøder, som for eksempel bestøves af vinden. Samtidig er udbyttet mindre stabilt. Det kan have sammenhæng med, at der nogle steder ikke er bestøvere nok eller kun få arter, hedder det i rapporten.

Ved konferencen i Malaysia blev den godkendt af 100 lande efter samme model, som rapporterne fra FN’s klimapanel godkendes med.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Mest læste

  • Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce