Pausesmøg. Omar Martini, Haytham Almumar, Mounir Alhammoud og Abdulkarim Zein, som holder pause uden for sprogskolen i Ringe, er enige om, at undervisning i omgang med danskere og seksualmoral er en god idé.
Foto: Jacob Ehrbahn

Pausesmøg. Omar Martini, Haytham Almumar, Mounir Alhammoud og Abdulkarim Zein, som holder pause uden for sprogskolen i Ringe, er enige om, at undervisning i omgang med danskere og seksualmoral er en god idé.

Danmark

»Efter Köln stiger jeg ikke ind i en elevator alene med en dansk kvinde«

Fire syriske flygtninge på Fyn har med rædsel fulgt historierne om overgreb i Köln nytårsnat. De tager entydigt afstand fra begivenhederne, og de frygter, at mange nu vil se skævt til alle flygtninge.

Danmark

»Shit«.

Det var det første ord, som for gennem hovedet på den syriske flygtning Omar Martini, da han hørte om masseovergrebet på banegården i Köln.

»Jeg tænkte: ’Åh nej, det her kommer til at sværte flygtninge over hele Europa’«, siger han.

Sammen med tre andre syriske flygtninge sidder Omar Martini, der arbejdede i telebranchen i Syrien, i et klasselokale på en sprogskole i Ringe på Fyn.

Fire mænd omkring et bord. De føler sig forvirrede over den efterfølgende diskussion i det danske samfund om massegramseri og seksuelle overfald og om, hvorvidt, det voldsomme overgreb i Köln kunne ske her.

Efter Paris var vi bekymrede for at blive kaldt terrorister. Nu er vi bange for at blive kaldt voldtægtsmænd

Abdulkarim Zein, der var engelsklærer i Syrien før flugten til Europa, er decideret nervøs for den frygt, som han tror, diskussionen kan skabe.

»Vi har ikke set noget lignende i Danmark, men man spekulerer allerede i, at det vil ske her. Jeg er bange for, at det skaber en frygt ikke kun hos de danske kvinder, men også hos os. Der kommer aldrig noget godt ud af at skræmme«, siger han.

Mændene tager uden tøven afstand fra det, som skete i Köln. Uanset hvem der stod bag.

»Vi er lige så rystede som dig og alle andre. Ingen kvinder og ingen personer skal udsættes for sådan noget. Det er en skændsel«, siger Abdulkarim Zein.

Personligt føler han sig skamfuld over hændelsen i Tyskland, forklarer han.

»Vores moral accepterer ikke den slags. Ingen moral gør«, siger han.

Det må have været brodne kar blandt flygtninge og migranter, som stod bag, siger de. Det må have været mænd og migranter, som ikke ejer tro på fremtiden, og som godt ved, at deres opholdsmuligheder i Tyskland er små.

Man skal også forstå, forklarer de, at når en halv nation som den syriske er på flugt, vil der være personer imellem, som ikke opfører sig ordentligt.

»Vi er individer, og vi er forskellige«, siger de.

Kvinden i elevatoren

Men frygten for generaliseringen i pressen og på de sociale medier, samt hvordan sagen kan bruges politisk, sidder i dem, siger de.

Efter terrorangrebet i Paris i november blev fundet af et syrisk pas forbundet til en af angriberne, og ifølge oplysninger fra politiet i Köln var nogle af sexkrænkerne fra Nordafrika og Mellemøsten. Muligvis syrere.

»Efter Paris var vi bekymrede for at blive kaldt terrorister. Nu er vi bange for at blive kaldt voldtægtsmænd«, siger Omar Martini.

Eksempelvis vil han ikke, siger han, stige ind i en elevator alene med en dansk kvinde.

»Hvis hun efterfølgende påstår, at jeg har taget hende på røven, bliver det hendes ord, man vil tro. Ikke mit«.

Haytham Almumar, der var marketingdirektør i Syrien, nikker.

»Det danske samfund må stadig give os chancen for at vise, hvem vi er, og at vi er forskellige fra andre«, siger han.

En af mændene trækker sin mobiltelefon frem og finder forsiden fra seneste udgivelse af det franske satire magasin Charlie Hebdo.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

der er nogle hårfine grænser blandt unge i det danske natteliv, som det vil være godt for alle asylansøgere at vide mere om

Her er en tegning, som forestiller den 2-årige syriske dreng Aylan Kurdi, som blev fundet druknet i vandkanten i Tyrkiet, og som nu er vokset op og er blevet en ivrig røvbefamler, som styrter rundt efter kvinder.

Mændene bryder sig ikke om forsiden. De har svært ved at tolke, hvilken vej ironien vender.

»Jeg kan godt forstå, hvis folk hader flygtninge, for man ser hele tiden de negative historier. Men man kunne jo også fokusere på, at Steve Jobs’ (grundlægger af Apple, red.) far var syrer fra Homs«, siger Abdulkarim Zein.

De tror heller ikke, at alle danskere er ligeom ’spyttemanden’ fra motorvejsbroen.

»Det ville vi aldrig sige om danskerne. Vi ved, at der er gode mennesker, og så er der de andre«, siger Haytham Almumar.

Alle fire mænd har prøvet at være på diskotek i Danmark. Det har været hyggeligt og problemfrit, siger de.

Bortset fra en dansk kvinde, som ikke ville lade Omar Martini være.

»Først ville hun danse, hvilket jeg afslog. Så ville hun have en drink, hvilket jeg også afslog. Så brugte hun to timer på at overbevise mig om, at jeg var en kujon. Men det var o.k.«, griner han.

Krænkere skal man smide ud

Mændene mener ikke, at forskellen på danskere og syrere er så stor.

»Altså, piger i Syrien gik også med ultrakorte shorts og toppe. De gik klædt, som de ville. Det var okay, og det var netop den frihed, vi gerne ville have, og det er derfor, vi er flygtet«, som den ene siger.

De fortæller, at døtre og søstre uden problemer kunne tage en taxa om natten, og de kunne flytte til andre byer og tage uddannelser. Uden at der skete noget.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

»Syrien er ikke Saudi-Arabien eller Afghanistan. De folk, som kommer derfra, har ikke før mødt vestlige normer. Vi har langt hen ad vejen de samme værdier som jer, og hvis jeg nogensinde ser en syrer, som forulemper en kvinde, vil jeg straks stoppe ham«, siger Omar Martini.

De mener, at alle krænkere blandt flygtninge straks bør fratages muligheden for at bo her i landet, og de synes, at undervisning i dansk seksualmoral bør være obligatorisk blandt asylansøgere.

»Vi fire ved godt, at en arm rundt om skulderen ikke er en invitation til et kys, og at et kys ikke betyder, at man skal have sex. Men der er nogle hårfine grænser blandt unge i det danske natteliv, som det vil være godt for alle asylansøgere at vide mere om«, siger Mounir Alhammoud og tilføjer, at han da for resten ofte personligt har berørt kvinder.

Mounir Alhammoud er hudlæge.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce