Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Foto: JOHANSEN LINDA/LINDA JOHANSEN
Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

8 døgn med Eva Kjer Hansen: Får en god snak med prins Joachim om, »hvor vigtigt det er, at landbrugspakken bliver vedtaget«

Den nu tidligere minister begyndte ugen med sin yndlings morgenmad i Statsministeriet og sluttede den med en tommestok i et halvtomt lokale på Christiansborg.

Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Tirsdag

Jeg vågner i min lejlighed i København klokken 7. Der er ministermøde med morgenmad i Statsministeriet klokken 8.30. Jeg får mig et blødkogt æg og en skål med skyr. Min yndlingsmorgenmad. Jeg ved, at der venter mig en lang dag med forskerhøring og samråd om landbrugspakken. Vi taler slet ikke om samrådet på ministermødet.

Jeg føler, at jeg har forberedt mig rigtig godt. Forud er gået et langt forløb. I ugen op til har jeg haft møder med Konservatives Søren Pape Poulsen og Rasmus Jarlov for at finde en løsning.

Og dagen inden samrådet skrev Jarlov i en mail til ordførerkredsen, at det ikke var et krav, at jeg skulle erkende, at tallene er misvisende. Derfor er jeg fortrøstningsfuld, da jeg går ind til samrådet. Da Rasmus Jarlov første gang prøver at få mig til at sige, at oplysningerne ikke er retvisende, tænker jeg: Hvad sker der her?

Jeg er mildest talt forbavset. Da han nævner det igen, kan jeg mærke, at der hænger en trussel i luften. Det trækker ud. Min betænksomme ministersekretær kommer med kaffe og en Guldbarre.

Efter samrådet går jeg tilbage på mit kontor i Miljø- og Fødevareministeriet. Rasmus Jarlov ringer til mig og siger, at Konservative har besluttet at trække deres støtte. Han understreger, at det ikke er personligt.

Statsministeren går ind i sagen og indkalder til et partiledermøde samme aften. Jeg tænker, at han er en dejlig chef. Jeg følger slagets gang fra ministeriet og ser Konservatives pressemøde på skærmen. Vi spiser noget takeaway-mad i ministeriet. Jeg går i seng ved midnatstid og tænker: Hold da op, hvordan får vi løst den her situation?

Onsdag

Da jeg vågner, er jeg ikke i tvivl om, at jeg skal møde på arbejde. Jeg taler en del med Lars Løkke Rasmussen den morgen. Vi taler om det videre forløb, og om, hvordan det skal håndteres.

Senere på dagen skulle jeg have holdt pressemøde i Insulinmosen uden for København og fortalt, at vi ville afsætte 1,8 milliarder kroner til Natura 2000-områderne de kommende 6 år. Men det bliver aflyst.

Vi er en flok, der spiser frokost i ministeriets kantine. Jeg ser Løkkes pressemøde klokken 13.30 på en skærm i ministeriet. På det tidspunkt tror jeg stadig på, at det her kan klares med en mindelig løsning, fordi det handler om den borgerlig-liberale regerings overlevelse.

Klokken 14.15 er jeg tilbage til et nyt samråd i Folketinget. Først har vi et lukket møde, hvor jeg gennemgår dagsordenen for det kommende EU-rådsmøde med Miljø- og Fødevareudvalgets medlemmer. Det er der ikke nogen af partierne, der har noget imod.

Derefter bliver samrådet åbent. Kort efter konstaterer Simon Kollerup (S) pludselig, at det ikke giver mening at afholde samrådet med mig. Han ville altså gerne have oplysninger om EU-rådsmødet fra mig, men da der kom journalister til stede, afblæste han næste del af samrådet. Jeg mener, at det var et rent mediestunt.

Jeg går tilbage til ministeriet. Klokken 19 tager jeg hen til en fejring af de danske michelinstjerner på Hotel d’Angleterre i København. Det er en middag, hvor vi hylder de restauranter og kokke, der har fået stjerner. Det slutter ved 23-tiden.

Torsdag

Fra morgenstunden møder jeg ind til Venstres gruppemøde på Christiansborg. Herefter færdigbehandler vi landbrugspakken i folketingssalen. Det er en lang debat. Vi bruger 4 timer på det.

Under debatten er der kolleger, der vælger at anvende nogle ord og formuleringer, som jeg slet ikke forstår, at de kan få sig selv til at bruge. At blive beskyldt for at lyve og manipulere går langt over min grænse.

Efter forhandlingerne kører jeg op til Marienborg. Statsministeren har bedt mig om at deltage i forhandlinger med en bred kreds fra de blå partier.

Det er en ualmindelig bevægende dag. Samarbejdet med alle de spændende, søde og sjove folk i ministeriet er slut. Det er rigtig hårdt.

Jeg kan ikke huske, om det er på vej op i bilen, at jeg får at vide, at Konservative ikke vil forhandle, hvis jeg er til stede. At jeg skulle sidde i et rum ved siden af. Men det er slet ikke det, der sker. Jeg sidder ved siden af Rasmus Jarlov under forhandlingerne på Marienborg. Vi har nogle gode drøftelser og spiser aftensmad deroppe. Der bliver ikke sagt noget til mig om min ministerfremtid. Jeg er godt træt og glæder mig til at komme i seng.

Fredag

Jeg kører op til Marienborg fra morgenstunden. I pauserne mellem møderne går vi ture i haven og spiller bordtennis. Vi tilbringer det meste af dagen deroppe. Der er smørrebrød til frokost.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Vi taler blandt andet om indholdet af en tillægspakke til landbrugspakken. Jeg har fornemmelsen af, at vi bevæger os fint fremad. Vi spiser aftensmad på Marienborg, men jeg vil ikke fortælle meget mere om, hvad der skete deroppe.

Lørdag

Om morgenen beslutter jeg at ringe til statsministeren og meddele ham, at jeg trækker mig som minister. Det er simpelthen, fordi jeg ikke vil stå i vejen for Lars Løkke Rasmussens regering. Jeg får også en melding om, at Konservative vil afholde et pressemøde klokken 10.

Åbenbart er det min person, der står i vejen. Jeg er afklaret omkring beslutningen om at trække mig. I løbet af formiddagen pakker jeg nogle ting sammen i ministeriet og kører hjem til min familie i Aabenraa. Jeg henter min mellemste datter, som har været på førstehjælpskursus hele dagen. Jeg har tre døtre.

Min ældste datter er i Australien lige nu på et længere studieophold, men de har alle fulgt med fra sidelinjen, så det var vigtigt at få snakket tingene igennem med dem. Jeg er træt og går forholdsvis tidligt i seng.

Søndag

Jeg vågner i Aabenraa. Der er en dejlig forårsfornemmelse i vejret. Jeg har brug for en fridag, hvor jeg får koblet helt af, så jeg rydder lidt op og går en lang tur med mine børn. Jeg melder mig helt ud den dag. Flere af mine gode bekendte kommer forbi med blomster.

Mandag

Jeg står tidligt op og kører af sted med ministerbilen klokken 8 mod København. Jeg taler i telefon det meste af vejen over Fyn og Sjælland. Jeg hører, at Esben Lunde Larsen bliver ny minister og spiser frokost i Miljø- og Fødevareministeriet med de nærmeste medarbejdere.

På Amalienborg er det prins Joachim, der tager imod. Vi får en god snak om, hvor vigtigt det er, at landbrugspakken bliver vedtaget. Jeg takker samtidig for hans og prinsesse Maries indsats for arbejdet med gastronomien. Under overdragelsen i ministeriet klokken 14.30 giver jeg en megafon til Esben Lunde Larsen.

Så er han sikker på, at alle i hele landet kan høre ham. Den værste følelse er måske, at jeg bliver afbrudt midt i arbejdet. Der var så mange ting, vi skulle nå. Der ligger eksempelvis en stor naturpakke klar.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Det er en ualmindelig bevægende dag. Samarbejdet med alle de spændende, søde og sjove folk i ministeriet er slut. Det er rigtig hårdt. Jeg spiser en lækker middag og drikker noget god rødvin med en lille kreds af gode venner på en restaurant i København.

Tirsdag

En ny tilværelse begynder. Jeg når kun at drikke noget kaffe til morgenmad, inden jeg tager til gruppemøde i Venstre. Jeg beder om ordet og siger tak til folketingsgruppen og til mine ministerkolleger. Det er uvurderligt at have opbakning fra sine kolleger, når man bliver udsat for et stormløb.

Jeg indfinder mig på mit nye kontor på Christiansborg. Jeg er tilbage på den gule gang og har været nede og hente en tommestok, så vi kan finde ud af, hvordan kontoret skal indrettes. Det er meget underligt pludselig at sidde her igen.

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden