Overrasket. Mohamad Jaafar Mouamin må ligesom stribevis af andre vinke farvel til statsborgerskab på grund af en færdselsbøde.
Foto: Joachim Adrian

Overrasket. Mohamad Jaafar Mouamin må ligesom stribevis af andre vinke farvel til statsborgerskab på grund af en færdselsbøde.

Danmark

Stribevis af ansøgere får ikke statsborgerskab på grund af færdselsbøde

Venstre lovede før sidste valg, at 3.000 kr.-færdselsbøder ikke længere skulle blokere statsborgerskab i flere år. Det skete dog for otte ansøgere så sent som i december.

Danmark

Forud for valget sidste sommer vakte en række sager om statsborgerskab forargelse. Det var eksempler på ansøgere, der kort før de ved lov skulle have haft statsborgerskab, blev pillet af det endelige lovforslag på grund af en bøde. I stedet måtte de nu vente tre år yderligere, da bøder på 3.000 kroner gav en sådan karenstid.

Størst forargelse vakte den såkaldte hækbrændersag om en ældre mand, der måtte vente tre år, fordi han var kommet til at sætte ild til naboens hæk med en ukrudtsbrænder. Men en række færdselsbøder med samme sideeffekt fik også Venstres indfødsretsordfører, Jan E. Jørgensen, til i Politiken at slå fast, at hvis Venstre fik magten, skulle hverken ’hækbrændersager’ eller færdselsbøder på 3.000 kroner udløse en karenstid på tre år. Den slags sager var bagateller, mente han, mens den S-ledede regering ikke ville undtage færdselsbøder, men gerne ’hækbrændersager’.

Kort efter at Venstreregeringen trådte til, og Inger Støjberg (V) blev udlændinge- og integrationsminister, blev karenstiden dog i stedet sat op med 50 pct. til altså 4 et halvt år ved en 3.000-kroners bøde, og det får en række ansøgere at mærke.

Alene på det lovforslag, der i december gav statsborgerskab til flere hundrede nydanskere, var der således ikke færre end otte ansøgere, der blev pillet af på grund af en færdselsbøde. De syv af dem havde fået en færdselsbøde på 3.000 kr., mens en havde fået en på 3.500 kr.

På vej til værkstedet

Det viser en opgørelse stemplet »FORTROLIGT«, som Støjberg har sendt til Indfødsretsudvalget. Opgørelsen er lavet på forespørgsel fra Enhedslistens Johanne Schmidt-Nielsen, der er forarget.

»Det fortrolige svar, som Politiken åbenbart har set, viser, at alene i den korte tid, der gik fra fremsættelsen af lovforslaget om indfødsrets meddelelse 29. oktober 2015 og frem til vedtagelsen 17. december 2015, var der ikke færre end otte ansøgere, der blev pillet af, fordi de havde fået færdselsbøder. Dertil kommer så alle de ansøgere, som aldrig kom på lovforslaget, fordi det stod klart for ministeriet inden fremsættelsen, at de havde fået en færdselsbøde«, siger hun og tilføjer: »Selvfølgelig skal man overholde færdselsloven og betale en bøde, hvis man ikke gør. Men det er dog en meget voldsom konsekvens, at man oven i bøden skal vente 4 et halvt år på at få statsborgerskab«.

En af dem, der har mærket til sideeffekten ved en færdselsbøde, er 21-årige irakiskfødte Mohamad Jaafar Mouamin, der sidste år blev stoppet af politiet. Og selv om han siger, at han godt ved, at det lyder for uheldigt til at være sandt, forklarer han, at han var på vej til værkstedet for at få skiftet dæk på sin fars bil.

»Det var virkelig ironisk hele vejen igennem, hvad der skete den dag. En virkelig uheldig dag«, forklarer han, der kom til Danmark med sin familie i 2001.

Politiet mente, at han kørte uden sikkerhedssele – han hævder selv det modsatte – og vinkede ham ind. »Så siger han, ’jeg tjekker lige bilen, for vi laver rutinetjek’«, forklarer han om betjenten.

Og rutinetjekket skulle blive udslagsgivende. Som det fremgår af bøden, som Politiken har set, fik Mohamad Jaafar Mouamin 1.500 kroner i bøde for manglende sikkerhedssele og 2.000 kroner for to tyndslidte fordæk. Altså i alt 3.500 kroner.

»Jeg tænkte, at det umuligt kunne passe«

Størst var overraskelsen dog, da Mohamad Jaafar Mouamin efterfølgende fik brev fra Udlændinge-, Integrations- og Boligministeriet, der henviste til, at han tidligere havde fået at vide, at han ville komme på et kommende lovforslag om statsborgerskab. Nu var han dog blevet pillet af. »Årsagen hertil er, at De den 24. september 2015 blev idømt en bøde på 3.500 kr. for overtrædelse af færdselsloven«, som ministeriet forklarede.

»Om jeg blev overrasket?! Jeg havde ikke ord. Jeg tænkte, at det umuligt kunne passe, men det kunne det jo så åbenbart«, siger Mouamin, der har en handelsuddannelse og arbejder som butiksbestyrer.

»Jeg har koncentreret mig om skolen. Min familie stod på samme lovforslag og har statsborgerskab nu, men det har jeg ikke på grund af den der bøde«, siger han.

Alternativets indfødsretsordfører, Ulla Sandbæk, kalder det »helt absurd, at sådan noget skal hindre adgangen til at blive dansk statsborger«.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Venstres Jan E. Jørgensen, der i sin tid lovede, at færdselsbøder på 3.000 kr. ikke længere skulle udløse karenstid, siger, at han ikke kunne komme igennem med sit ønske i forhandlingerne.

»Så nu ligger det jo sådan, at en færdselsbøde på 3.000 er en færdselsbøde på 3.000. Jeg er jo glad for, at vi ikke får flere hækbrændersager, men færdselsbødesagerne skal vi jo så stadig væk kunne læse om i Politiken«.

Havde du helst været fri for at kunne læse om dem?

»Ja, selvfølgelig havde jeg det. Snittet kom så til at ligge et andet sted«, svarer han.

Inger Støjberg ønsker ikke at svare på, om hun synes, det er godt, at de otte ansøgere blev pillet af lovforslaget.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Mest læste

  • Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce