Stalking. Regeringen vil sætte hårdere ind for at stoppe, at personer bliver forfulgt.
Foto: CATHRINE ERTMANN (arkiv)

Stalking. Regeringen vil sætte hårdere ind for at stoppe, at personer bliver forfulgt.

Danmark

Strakstilhold skal stoppe stalkere

Ofre for stalking skal kunne få hjælp hurtigere end i dag, lyder det fra regeringen. Stalkingcenter ønsker tidsrammer for, hvor hurtigt et strakstilhold skal udstedes.

Danmark

Ekskærester, ekskoner, eksmænd og andre ofre for stalking skal have bedre mulighed for at få hurtig beskyttelse mod dem, der chikanerer dem.

Med et nyt strakstilhold, der kan udstedes til udøvere af stalking, vil regeringen speede politiets indsats op i de alvorligste sager.

Strakstilholdet skal give mulighed for at kortslutte de ofte omfattende procedurer, der ifølge de gældende regler skal være opfyldt, for at et offer for stalking kan få tilkendt et tilhold for at blive fri for chikanøs adfærd fra en stalker.

»Med strakstilhold får politiet mulighed for meget hurtigt at træffe afgørelse om en midlertidig foranstaltning, som kan bruges, indtil politiet kan træffe den endelige afgørelse om tilhold eller opholdsforbud«, siger justitsminister Søren Pind (V):

»Et strakstilhold skal have samme virkning som et egentligt tilhold, men bevisbyrden skal være lavere, og der skal kun foretages en begrænset partshøring af modparten«.

Flere hundrede tusinde rammes

Stalking defineres som vedvarende forfølgelse og chikane og kan både handle om fysisk forfølgelse og for eksempel gentagne telefonopkald, sms’er og beskeder på sociale medier. Ifølge Justitsministeriets forskningskontor rammes 100.000-130.000 mennesker årligt af stalking.

Der har været en tendens til, at det er blevet lidt med at se tiden an

Tirsdag kl. 13 præsenterer Søren Pind sammen med ligestillingsminister Ellen Trane Nørby (V) i Dannerhuset udspillet ’Stop stalking’, som blandt andet indebærer en ekstrabevilling på 6,5 mio. kr. til Dansk Stalking Center. Ifølge ligestillingsministeren er kvindernes internationale kampdag ikke tilfældigt valgt. Næsten to tredjedele af de stalkingramte er kvinder.

»Skal 8. marts have værdi af at være en dag, hvor man reelt handler på noget af det, der fortsat er en ligestillingsudfordring, er dagen velvalgt til at sætte fokus på at få stoppet stalking«, siger hun.

Kritikken mod de gældende regler har lydt, at der ofte går måneder fra en anmeldelse om stalking, til der udstedes et tilhold. Ministrene mener, at politiets indsats er for uensartet, og at sagerne ikke prioriteres højt nok.

»Der har været en tendens til, at det er blevet lidt med at se tiden an«, siger Pind.

Vægtig dokumentation

Justitsministeren understreger, at et stalkingoffer skal dokumentere »en vis tyngde«, og at chikanen skal have et »et omfang, hvor man kan konstatere, at der er tale om stalking«. Desuden må der ikke være tale om sager, hvor for eksempel et forældrepar toppes om adgangen til børn.

»Hvis du forestiller dig, at du kommer ind med 200 mails fra din indbakke fra de sidste tre uger plus en milliard sms’er i din telefon og siger: Hvad skal jeg stille op med ham her? Så siger politiet, at det kan de godt se. Så kører de ud til den pågældende, og hvis de konstaterer, at det er ukompliceret, får han et tilhold med det samme«, siger justitsministeren.

Hos Dansk Stalking Center roser direktør Lise Linn Larsen initiativet, men opfordrer regeringen til at definere faste tidsrammer for afgørelse af strakstilhold.

»Uden en tidsramme er der ikke nogen, der går ind og definerer, hvor hurtigt der skal handles i de sager. I dag er der en meget uens sagsbehandling«, siger hun.

Strakstilholdet kræver en lovændring, som på forhånd har bred politisk opbakning. »Det er bestemt ikke et forslag, vi vil modsætte os«, siger retsordfører Trine Bramsen (S).

Hun suppleres af retsordfører Peter Kofod Poulsen (DF): »Det er glædeligt, at regeringen er på vej i den her retning«.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Overgreb i Guds navn
  Hør podcast: Overgreb i Guds navn

  Henter…

  I morgen byder pave Frans flere end 100 højtstående biskopper fra hele verden velkommen til topmøde i Vatikanet. Emnet øverst på dagsordenen er seksuelle overgreb mod børn begået af katolske præster. Men kan paven forhindre flere overgreb? Og er der overhovedet en fremtid for den katolske kirke?

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Michelin-stjerner – fisefornemt snobberi eller brugbar guide?
  Hør podcast: Michelin-stjerner – fisefornemt snobberi eller brugbar guide?

  Henter…

  I aftes udkom årets store madbibel - Michelin-guiden 2019. Michelin har været den højeste kulinariske smagsdommer i en tid, hvor madkultur er blevet en international megatrend, og kokke er blevet rockstjerner. Men er stjernerne lige så vigtige pejlemærker, som de har været?

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump?
  Hør podcast: Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump?

  Henter…

  Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump? Klaus Riskær er tilbage på avisernes forsider. Han rejser sig altid igen, uanset om han går konkurs, bliver ekskluderet eller sat i fængsel. Og nu stiller han op til Folketinget. Men hvad driver ham? Og kan det passe, at han i dag er mere til klima og social retfærdighed end til utæmmet kapitalisme? Eller er han – som nogle mener – det danske svar på Donald Trump?

Forsiden

Annonce