Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Om-pri-o-ri-te-rings-bi-drag: Forstå hvorfor det er det vigtigste ord i dansk politik

Når Kommunernes Landsforening torsdag holder topmøde, står omprioriteringsbidraget øverst på manges dagsorden. Men hvad er det?

Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Omprioriteringsbidrag. Det famøse ord er på få måneder blevet det mest betændte ord i dansk velfærdspolitik. Men hvad ligger der i et omprioriteringsbidrag? Og hvorfor skaber det så meget ballade?

Her er i 10 korte punkter forklaringen på det begreb, der deler vandene i dansk politik lige nu.

  1. Omprioriteringsbidraget blev opfundet af Lars Løkke Rasmussen, da han strikkede sit regeringsgrundlag sammen i sommer.
  2. Essensen af ordningen er, at kommunerne hvert år fra 2016 til 2019 skal spare, hvad der svarer til 1 procent af deres samlede udgifter.
  3. Det svarer til i alt 2,4 milliarder kroner årligt for landets 98 kommuner.
  4. Pengene skal overføres til staten, hvorefter politikerne på Christiansborg beslutter, hvad midlerne skal bruges til.
  5. KL og regeringen har aftalt, at 1,9 mia. kr. skal tilbageføres til kommunerne i 2016.
  6. Efter 2016 er der ingen regler om, hvad de mange penge skal bruges til, og dermed ved man heller ikke, hvor mange penge der kommer retur til kommunerne.
  7. KL advarer mod, at bidraget vil skade eksempelvis den kommunale service på ældre- og skoleområdet, fordi det er der, hvor kommunerne kan spare.
  8. Det er uvist, hvad pengene skal bruges til, men statsminister Lars Løkke Rasmussen har åbnet for at bruge nogle af pengene på skattelettelser.
  9. Socialdemokraterne vil med opbakning fra rød blok have regeringen til at øremærke alle pengene fra omprioriteringsbidraget til kommunerne.
  10. Det vides endnu ikke om Dansk Folkeparti vil lægge stemmer til Socialdemokraternes forslag og dermed bringe regeringen i mindretal.

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden