Danmark

I dag begynder retssag mod sygeplejerske, der er tiltalt for at slå tre patienter ihjel

En sygeplejerske er tiltalt for at dræbe tre patienter. Hun nægter sig skyldig. Retssagen begynder nu.

Danmark

Enten har hun slået tre patienter ihjel og har forsøgt at dræbe en fjerde ved at sprøjte for høje doser medicin ind i deres blodårer. Eller også er sygeplejersken offer for sladder og har uretmæssigt siddet spærret inde i et år.

Det skal et nævningeting tage stilling til under en imødeset sag, der begynder i dag ved retten i Nykøbing Falster og fortsætter gennem foråret, indtil der forventes dom mod slutningen af juni. 32 retsdage er afsat, og der skal føres 74 vidner.

På anklagebænken sidder en 31-årig kvinde og sygeplejerske på Nykøbing Falster Sygehus. Hun nægter sig skyldig. Sagen begyndte efter en nattevagt mellem 28. februar og 1. marts sidste år, hvor tre patienter døde, mens en fjerde var tæt på at miste livet, men blev genoplivet. Sygeplejerskeren blev anholdt få timer efter, at hun var kommet hjem fra vagten, som hun på sin Facebookprofil nåede at beskrive som sin værste nogensinde, inden profilen blev lukket.

Hun var blevet meldt til politiet, fordi hendes kollega fik mistanke om, at hun havde forsøgt at slå en patient ihjel på vagten. Kollegaen har forklaret politiet, at hun så den nu tiltalte stå bøjet over en patient og betjene en kanyle. Da sygeplejersken så, at hun ikke var alene, vendte hun sig ifølge kollegaens forklaring om og prøvede at skjule to sprøjter i barmen.

Sygeplejersken blev anholdt, sigtet og varetægtsfængslet. Politiet indledte en større efterforskning, hvor 100 personer er blevet afhørt - især nuværende og tidligere kolleger samt faglige eksperter. Undervejs blev politiet overbevist om, at sygeplejersken også stod bag et dødsfald tilbage i marts 2012 på en anden afdeling på hospitalet. Til gengæld kan sygeplejersken ifølge anklageren ikke knyttes til ét af de tre dødsfald fra nattevagten.

Alle påstede ofre var ældre mennesker

Hun blev i slutningen af januar tiltalt for tre drab og et drabsforsøg på ældre patienter, der var indlagt på Nykøbing Falster Sygehus. Ifølge anklagemyndigheden er det foregået ved hjælp af samme metode. Sygeplejersken har sprøjtet en overdosis morfin og stesolid ind i sine patienter gennem deres kateter, der giver direkte adgang til blodårerne. Obduktionerne har påvist medicin i koncentrationer, der giver forgiftning.

Det første påståede offer var en 72-årig mand, der døde i marts 2012. Allerede dengang undersøgte politiet sagen og afhørte sygeplejersken. Men politiet fandt ingen beviser, indtil en kollega fra den tid fortalte, at han kort inden mandens død så sygeplejersken komme gående på gangen med en klargjort sprøjte med væske i.

Det andet påståede offer var en mand på 66 år, der døde 28. februar 2015. Sagens hovedvidne - en kollega til tiltalte - havde ansvaret for patienten og opdagede på et tidspunkt, at der var en hvid væske i mandens drop - stesolid. Hun havde ikke selv givet ham medicinen. Kort efter fik patienten det dårligt og døde. Tredje påståede offer var en 86-årig kvinde, der boede på plejehjem. Hun døde få minutter senere samme aften.

Det fjerde påståede offer overlevede. Det var en 73-årig kvinde, der var blevet indlagt med en blodprop i hjernen. Det var denne patient, der fik hjertestop få minutter efter, at en kollega til tiltalte havde set hende stå bøjet over patienten med en kanyle. Kvinden blev genoplivet.

I en skraldespand ved hospitalet er der fundet et tomt sprøjtehylster med morfin og andet medicin. Eksperter har forklaret politiet, at det ikke er normalt, at medicin blandes i samme sprøjte. Forsvareren har sagt, er der hverken er dna eller fingeraftryk på sprøjten, og den kan komme fra alle afdelinger på hospitalet.

Lider af en personlighedsforstyrrelse

Under retsmøder, hvor dommeren har forlænget varetægtsfængslingen, er det kommet frem, at kolleger på afdelingen undrede sig over, at mange patienter fik hjertestop, når den 31-årige var på vagt. Én har forklaret politiet, at hun troede, at sygeplejersken »slog patienter ihjel«.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Sagens forsvarer har betegnet disse udsagn som sladder og har flere gange i retten undret sig over, at de pågældende aldrig fandt anledning til at gå til deres chefer eller til politiet med deres mistanke.

En mentalundersøgelse af tiltalte konkluderer, at hun lider af en såkaldt histrionisk personlighedsforstyrrelse, men er egnet til straf. Symptomer er blandt andet, at man søger spænding, er egocentrisk og tilbøjelig til at dramatisere. Sygeplejersken er også tiltalt for andre forhold. Heriblandt at have givet sin da syvårige datter sovepiller, som børn ikke må få. Hun havde ingen recept.

Sygeplejersken har sagt noget ved ét retsmøde. I august bedyrede hun sin uskyld og sagde, at beskyldningerne tog hårdt på hendes familie - især datteren.

Anklageren har ikke sagt noget om et muligt motiv i sagen.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Mest læste

  • Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce