Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
KOFOD LASSE
Foto: KOFOD LASSE

Demonstration. Ca. 80 mennesker var mødt op på Rådhuspladsen til demonstration mod Dalai Lama. Foto: Lasse Kofod

Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Demonstrant: »Han har stor karisma. Men han er hensynsløs i sin magt«

Demonstranter på Rådhuspladsen beskylder Dalai Lama for hykleri og forfølgelse.

Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

»False Dalai Lamaaaa«. Dunk. »Stop lying«.

Remsen fra megafonen giver ekko over Rådhuspladsen. Igen og igen gentages budskabet af den fremmødte forsamling i en messende rytme, der kun afbrydes af lyden af en stortromme. Forsamlingen tæller cirka 80 demonstranter, der alle har barrikaderet sig bag bannere med påskriften »Giv religiøs frihed til Shugden buddhister«, mens de holder sorte papskilte i vejret, hvor der står: »hypocracy« - hykleri.

Det svarer til at afsløre, at julemanden er børnelokker

Den påståede hykler er Dalai Lama, som i morgen lander i København på officielt besøg. Ifølge demonstranterne har han gjort sig skyldig i religiøs forfølgelse og diskrimination af den buddhistiske minoritet, Shugden-buddhisterne, som angiveligt er blevet udstødt af det tibetanske eksilsamfund på opfordring fra Tibets åndelige leder.

»Dalai Lama giver til Vesten indtryk af at være for fred, medfølelse og tolerance. Men hjemme er det en helt anden sag, for hans eget samfund er segregeret«, siger Tim Larcombe, der er den danske talsperson for The International Shudgen Community, som er initiativtager til demonstrationen.

»Det svarer til at afsløre, at julemanden er børnelokker,« tilføjer han.

Selvom Tim Larcombe ikke selv har været i det tibetanske eksil, sammenligner han samfundets tilstand med det sydafrikanske apartheid og Tyskland under jødeforfølgelsen:

»De kan hverken rejse, få uddannelse eller arbejde i det offentlige. Der er flere her, der har oplevet det«, siger Tim Larcombe og peger over mod nogle tibetanere, der holder de farvefulde buddhistiske flag, der vajer over den messende forsamling.

»Vi er her for at hjælpe«

En stor del af de fremmødte er munke og nonner, som er iført vinrøde, buddhistiske klædedragter. Demonstranterne tæller også buddhister fra England, Irland, Spanien, Tyskland, Canada, Norge og USA, der alle har det til fælles, at de er tilhængere af den buddhistiske fraktion, der tilbeder guden Shugden.

En af dem er Roland Levy fra England, som er leder i et buddhistisk center i London. Før han blev Shugden-tilhænger, arbejdede han som web-designer, men da en nær ven døde, blev han interesseret i meditation, og det førte ham i 2008 til Shugden. Siden da har han været med til flere demonstrationer rundt om i verden arrangeret af The International Shugden Community.

»Jeg er med for at være en stemme for dem, der ikke selv kan tale«, siger englænderen, som også var med, da bevægelsen for nogle uger siden demonstrerede i Washington og senest i Schweiz.

Her var også Dylan Koch, en 13-årig dreng fra Florida.

»De kan ikke komme på hospitalet. Vi er her for at hjælpe dem«, siger han med henvisning til de diskriminerede Shugden-tilhængere, der lever i tibetansk eksil.

Han holder et rødt skilt med teksten »Ostracism« op over hovedet, mens hans mor, Victoria Koch, uddyber: »Vi er ikke i mod Dalai Lama. Men vi er imod, at han ikke tillader religionsfrihed«, forklarer hun om den buddhistiske fraktion, som Tibets åndelige leder har forbudt.

Hun er også fra Florida og underviser i buddhisme.

Dalai Lama som verden værste diktator

På fliserne foran demonstranterne ligger et banner med fotografier af skilte fra det tibetanske eksil i Indien. Det er demonstranternes dokumentation for diskriminationen af Shugden-tilhængerne.

»Gå ikke ind på biblioteket, hvis du praktiserer Shugden«, står der på et af dem, og i følge den danske talsmand for The International Shudgen Community, Tim Larcome, er netop disse regler blevet lavet på opfordring af Dalai Lama.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Derfor omtales han også på bevægelsens hjemmeside som »verdens værste diktator«

»Han er en celebrity og har stor karisma. Men han er hensynsløs i sin magt. Derfor stiller vi spørgsmålstegn ved hans omdømme«, siger Tim Larcome.

Han afviser de internationale spekulationer om The International Shugden Community, som en bevægelse der holdes kunstigt i live af den kinesiske regering, for at protestgruppen kan skabe splittelse mellem Dalai Lama og det tibetanske folk som en billig anklage:

»Jeg er ikke betalt af nogen. De sender røgslør, for Dalai Lama har mange venner i Vesten«, siger han, mens den messende remse fortsat lyder over Rådhuspladsen:

»False Dalai Lamaaaa«. Dunk. »Stop Lying«.

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden