Tremmer. Vridsløselille huser nu brugt til frihedsberøvede udlændinge, efter at det blev lukket som fængsel i december sidste år. (arkivfoto)
Foto: PER FOLKVER/POLFOTO

Tremmer. Vridsløselille huser nu brugt til frihedsberøvede udlændinge, efter at det blev lukket som fængsel i december sidste år. (arkivfoto)

Danmark

Sårbare udlændinge sidder spærret inde 23 timer i døgnet

Ombudsmanden er »alvorligt bekymret« for behandlingen af frihedsberøvede udlændinge i Vridsløselille.

Danmark

Folketingets Ombudsmand retter efter et uanmeldt besøg hos Institution Vridsløselille en hård kritik mod myndighederne for, hvordan de behandler udlændinge, der bliver holdt bag lås og slå i det tidligere fængsel. Han er bange for, at udlændingene tager psykisk skade.

»Jeg har forståelse for, at myndighederne står med en vanskelig opgave med at finde plads til frihedsberøvede udlændinge. Men forholdene i Vridsløselille giver mig anledning til alvorlig bekymring, bl.a. for psykiske skadevirkninger. Nu bør myndighederne tage forholdene op til overvejelse, og jeg vil i forbindelse med et nyt besøg undersøge, om der er sket forbedringer«, siger Folketingets Ombudsmand Jørgen Steen Sørensen.

Han besøgte 29. februar i år institutionen sammen med DIGNITY - Dansk Institut mod Tortur og Institut for Menneskerettigheder. Besøget kom i stand, efter at Amnesty International havde henvendt sig til ombudsmanden med deres bekymring.

De afsoner ikke straf

Under besøget var der 63 tilbageholdte udlændinge i Vridsløselille. Heraf otte kvinder. De havde i gennemsnit været der i 19 dage, ti af dem havde opholdt sig der mere end en måned. 14 forskellige nationaliteter var repræsenteret samt nogle statsløse. Flere frihedsberøvede havde ingen landsmænd at tale med.

Folketingets Ombudsmand understreger, at udlændingene anbragt i det tidligere fængsel ikke afsoner straf, men »er frihedsberøvet af administrative grunde, f.eks. for at sikre deres tilstedeværelse, når de skal rejse ud af Danmark, eller når deres sag skal behandles«.

Ombudsmanden noterede sig under besøget følgende, som gav anledning til »alvorlig bekymring«:

  • Udlændinge var låst inde på 7 kvadratmeter store enkeltmandsceller med tremmer for vinduerne næsten døgnet rundt. I dagtimerne kunne de få besøg af op til tre udlændinge fra institutionen i deres celler. En time om dagen kunne de komme på gårdtur med andre fra afdelingen.
  • Der manglede aktiviteter og mulighed for beskæftigelse. Motionsrum, skole, værksteder og andre faciliteter står tomme, da Kriminalforsorgen er ved at lukke fængslet.
  • Udlændingene fik mangelfuld viden om deres tilbageholdelse. De opfattede Vridsløselille som et fængsel og forstod ikke, hvorfor de skulle være spærret inde. Personalet var ikke uddannet til at hjælpe dem.

Folketingets Ombudsmand har gjort opmærksom på problemerne over for Institution Vridsløselille og har også orienteret Direktoratet for Kriminalforsorgen og Justitsministeriet om sin bekymring.

Vridsløselille var indtil december 2015 et lukket fængsel for fanger, der afsonede lange straffe. En ringmur omkranser fængslet, der blev opført i 1859.

Sårbare udlændinge med brug for menneskelig kontakt

Under besøget gav ombudsmanden en række anbefalinger til Institution Vridsløselille, som også fremgår af et brev, han netop har sendt til myndigheden.

»Jeg henviser til, at de frihedsberøvede udlændinge befinder sig i en sårbar situation, hvor de må antages at have brug for information, kommunikation og i det hele taget menneskelig kontakt«, skriver Jørgen Steen Sørensen.

Jeg henviser til, at de frihedsberøvede udlændinge befinder sig i en sårbar situation, hvor de må antages at have brug for information, kommunikation og i det hele taget menneskelig kontakt

Nyankomne udlændinge bør screenes for, om de har været udsat for tortur, og om de er i risiko for at begå selvmord. Der skal desuden være en tolk til stede under lægeundersøgelser, ligesom en udlænding, der ser ud til at have det skidt fysisk og mentalt, skal ses af en læge eller en psykiater.

Ombudsmanden kommer på et nyt og uanmeldt besøg for at tjekke, om forholdene er bragt i orden.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Mest læste

  • Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce