Daværende skibsinspektør Flemming Thue Jensen bryder nu 26 års tavshed og gennemhuller en stor del af norsk politis forklaring om Scandinavian Star. Kilde: politiken.tv / Nima Hajarzadeh og Lars Halskov

Danmark

Før retsmøde: Norsk politi har stadig ikke konkrete mistænkte i sagen om mordbrand

Norsk politi erklærer, at der ikke er mistænkte i Scandinavian Star-sagen. Men pensioneret skibsinspektør vil i dag i retten pege på mulige gerningsmænd.

Danmark

Norsk politis igangværende efterforskning af, hvem der satte ild til skibet Scandinavian Star i 1990, er ikke rettet mod hverken konkrete personer eller selskaber.

Denne opsigtsvækkende melding fra Oslo Politi fremgår af et officielt brev fra politiadvokat Hanne Fauske i Oslo Politi. Brevet er sendt til advokat Sigurd Klomsæt, der er udnævnt til bistandsadvokat for over 40 danske og norske overlevende og efterladte.

Sigurd Klomsæt ønsker ikke at kommentere brevets indhold. Men Politiken er i besiddelse af dokumentet, som er blevet sendt for fem dage siden, 11. marts. Her skriver politiadvokat Hanne Fauske blandt andet:

»Af materialet, som politiet besidder, er der per i dag ikke grundlag for at rette efterforskningen mod konkrete personer og/eller selskaber«.

Hverken Oslo Politi eller politiadvokat Hanne Fauske ønsker over for Politiken at uddybe den konklusion.

Men meldingen vækker stor undren fra efterladte til de 159 omkomne. De peger på, at Oslo Politi har efterforsket sagen siden juni 2014 – og at målet blandt andet er at undersøge, om motivet til de påsatte brande er forsikringssvindel.

Besætning i søgelyset

Desuden er brevet skrevet knap tre uger efter, at den pensionerede skibsinspektør Flemming Thue Jensen trådte frem i Politiken 21. februar og derefter på et pressemøde i Oslo fortalte om sine observationer af arnestederne for de påsatte brande.

Han mener, at brandene var planlagt og udført af få besætningsmedlemmer med et indgående kendskab til skibet. Det havde han fortalt norsk politi i to omgange i 1990, men han blev aldrig afhørt.

Kort efter blev Flemming Thue Jensen bakket op i Information af sin daværende chef, Knud Skaareberg Eriksen, som i 1990 var chef for styrelsens opklaringsenhed.

Skaareberg Eriksen fortalte, at han i efteråret 1990 gav fire navne på mulige gerningsmænd til norsk politi - og de mistænkte var besætningsmedlemmer.

»Men de gad ikke engang at skrive dem ned«, fortalte Knud Skaareberg Eriksen.

Den pensionerede skibsinspektør Flemming Thue Jensen står frem med nye oplysninger om Scandinavian Star-branden, der kostede 159 mennesker livet for 26 år siden. Myndighedernes forklaring af ulykken har naget ham lige siden. Kilde: politiken.tv / tilrettelæggelse: Lars Halskov & Nima Hajarzadeh

I dag skal Flemming Thue Jensen afgive forklaring i Københavns Byret, og norsk politi vil også være tilstede. De efterladtes organisationer forstår derfor ikke Oslo Politis nye melding.

»Da efterforskningen blev genåbnet, var der ikke en konkret mistanke mod bestemte navne eller selskaber. Men det er helt ubegribeligt, hvis politiet ikke har undersøgt konkrete personer, for ellers bliver det absurd, at politiet har åbnet efterforskningen, for hvad er det så, at man efterforsker?«, siger Jan Harsem, talsmand for den norske støttegruppe.

Samme holdning har Gisle Weddegjerde, der er skibsinspektør og skibsteknisk efterforsker for den private norske ekspertgruppe, som oprindelig fik sagen på politiets dagsorden igen.

»Vi bliver nødt til at stille spørgsmålet: Hvem har udstedt instrukserne om, at de ikke skal efterforske for at finde gerningsmændene? Det spørgsmål må stilles. Der er nok materiale. Jeg bliver helt skræmt, når jeg ser, hvor meget der allerede er kommet frem. Ingen vil jo kunne forstå, hvis Oslo Politi ikke vil efterforske det her til bunds, og at det kan foregå i en retsstat som Norge«, siger Gisle Weddegjerde.

Tæt til kroppen

Oslo Politi har afhørt en række personer i flere lande – blandt andet i Danmark – og Søfartsstyrelsens daværende hovedundersøger af branden, Flemming Thue Jensen undrer sig over den officielle udtalelse:

»Det er svært at forstå. Oslo Politi holder kortene tæt til kroppen«.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Han fortæller, at han efter retsmødet i dag vil stå frem på en pressekonference.

»Her vil jeg komme med væsentlig flere oplysninger«, siger Thue Jensen.

Oslo Politi er presset af, at det norske Storting har nedsat en kommission, der blandt andet skal undersøge politiets arbejde. Kommissionen har netop ansat den norske efterforsker Sturla Osen, der tidligere har efterforsket drabssager i den kendte norske politienhed Kripos.

Politiken erfarer, at kommissionen vil ansætte flere rutinerede politifolk og allerede er i gang med afhøringer af vidner.

I brevet fra politiadvokat Hanne Fauske er der kun en lille åbning i forhold til den bastante melding om, at Oslo politi i dag ikke har rettet efterforskningen mod konkrete personer og selskaber.

»Afhøringer i løbet af den nærmeste tid vil dog afklare, om der er grundlag for det fremover«, skriver Hanne Fauske.

Det er her, at Flemming Thue Jensens forklaring i retten er afgørende. Han siger, at den usædvanlig kraftige tredje brand, der opstod omkring 12 timer efter hovedbranden på skibet, også var påsat.

Et hydraulikrør var blevet brudt op, og der var stillet madrasser op, så ilden kunne få fat. Formentlig blev der tilkoblet dieselolie, som blev pumpet ud gennem det brudte rør, for der var olie i gangen.

»Det var sabotage«, mener Flemming Thue Jensen.

Fik udbetalt forsikring

Oplysningerne er i modstrid med norsk politis officielle forklaring, som fastslår, at den tredje brand var en genopblussen af den oprindelige hovedbrand.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Skibsinspektørens oplysninger er interessante, fordi der ud over brandfolk kun var få besætningsmedlemmer om bord på skibet, da oliebranden brød ud.

De overlevende passagerer var på det tidspunkt evakueret, så det indsnævrer kraftigt kredsen af mistænkte.

Flere af disse besætningsmedlemmer kom oprindelig fra det amerikanske selskab SeaEscape. Dette selskab fik udbetalt en forsikring på 14 millioner dollars efter brandene på skibet, selv om de danske myndigheder mente, at skibet var ejet af et kommanditselskab kontrolleret af den danske forretningsmand Henrik Johansen.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Mest læste

  • Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce