Danmark

Anker Jørgensen er død

Tidligere statsminister Anker Jørgensen er død. Han blev 93 år.

Danmark

Tidligere statsminister Anker Jørgensen er død.

Det oplyser Socialdemokraterne på partiets hjemmeside.

Anker Jørgensen var formand for Socialdemokratiet i 14 år og statsminister i Danmark i otte år, i årene 1972-73 og igen fra 1975 til 1982.

Anker Jørgensen var den sidste rigtige arbejder i spidsen for Socialdemokratiet. Som søn af en kusk havde han inden sin karriere i fagbevægelsen og politik blandt andet været arbejdsdreng, bud og skibsværftarbejder.

Han afløste i 1972 Jens Otto Krag som statsminister, da Krag overraskende for de fleste gik af. Anker Jørgensen var på det tidspunkt 50 år, formand for Dasf - det daværende 3F, red.) og tilhænger af EF.

Året efter, ved det såkaldte jordskredsvalg i 1973, tabte han magten med et brag. Socialdemokratiet mistede ikke færre end 24 mandater, hvorfor Venstre og Poul Hartling kunne overtage regeringsmagten.

Der skulle dog mere til at blæse Anker Jørgensen omkuld.

Allerede i 1975 lykkedes det ham og Socialdemokratiet at generobre regeringsmagten, og Anker Jørgensen var herefter statsminister frem til 1982, hvor han kastede håndklædet i ringen og overgav regeringsmagten til Poul Schlüter (K).

Mette Frederiksen: En af de største

Anker Jørgensen har de seneste år boet på plejehjem. Han mistede i 1997 sin hustru Ingrid, som han havde været gift med i et halvt århundrede.

I et mindeord, som Mette Frederiksen har lagt ud på Socialdemokratiets hjemmeside, betegner hun Anker Jørgensen som et af de store mennesker i det 20. århundredes Danmarkshistorie.

FOTO

»Så godt som alle i Danmark har et billede af, hvem Anker Jørgensen var. Fra de ældre generationer til de helt unge. Hvad enten man husker ham fra tiden som førstemand i fagbevægelsen. Siden som folketingspolitiker – og senere som statsminister.

Eller man mindes ham som statsministeren alle danskere var på fornavn med. Som symbolet på det Danmark, vi alle har stærke følelser for. Og som vi holder af«, skriver Mette Frederiksen i mindeordet.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce