Danmark

Drabstiltalt sygeplejerske: »Han blev i hvert fald ikke rask. Det er helt sikkert«

Retsreportage. Sygeplejerske nægter sig skyldig i at have dræbt patienter på Nykøbing Falster Sygehus, hvor hun var ansat.

Danmark

At være i »terminal fase«. En sundhedsfaglig betegnelse, som bruges om patienter, der er så uhelbredeligt syge, at sygdommen inden for kort tid forventes at ville tage livet endeligt fra dem.

Det var netop den betegnelse, den 31-årig sygeplejerske valgte at bruge i retten i dag om i hvert fald to af de tre patienter, hun ifølge anklageskriftet er tiltalt for at have dræbt.

Patienterne udåndede alle, mens sygeplejersken var på arbejde på den afdeling på Nykøbing Falster Sygehus, hvor de lå indlagt. Ifølge anklagemyndigheden var hun årsagen, da hun gav dem dødelige doser af medicin.

Men det afviser sygeplejeren. Hun nægter sig skyldig i anklagerne. Det fastholdt hun i dag i Retten i Nykøbing Falster, hvor det var hendes advokat Jørgen Langes tur til at stille spørgsmål til sin klient.

Blandt andet spurgte han ind til en 72-årig patient, som afgik ved døden, mens den tiltalte var på arbejde på den såkaldte afdeling M 130. Ifølge anklageskriftet er dødsfaldet i marts 2012 det første drab, sygeplejersken bør drages til ansvar for.

»Han var terminal? Han var døende?«, ville forsvareren vide om det sengeliggende og formodede drabsoffer.

»Han blev i hvert fald ikke rask. Det er helt sikkert«, svarede den tiltalte.

Det samme gjaldt en 86-årige kvinde, som sidste år udåndede i timerne efter, den tiltalte var mødt ind til en nattevagt på akutafdelingen. Forsvareren spurgte i retten ind til, hvor syg patienten reelt var. Den drabstiltalte forklarede, at de pårørende var blevet orienteret om, at patienten ikke havde lang tid igen.

»At man ikke gør yderligere«, som hun selv formulerede det i retten.

»Er hun det, man kan kalde terminal, da du møder ind?« spurgte forsvareren.

»Ja«, svarede den tiltalte fra vidneskranken.

»Hun er dødende?«

»Hun er døende, ja«.

»Har du overhovedet givet hende noget?«.

»Nej. Jeg har slet ikke behandlet hende med medicin«, svarede kvinden fra vidneskranken.

Tre drab og et forsøg

Medicin. Det er netop retssagens omdrejningspunkt.

Ifølge anklagemyndigheden har sygeplejersken sneget tre drab samt et drabforsøg ind gennem ældre patienters venekatetre med dødsens høje doser medicin. I tre tilfælde åndede patienterne definitivt ud som resultat, i et fjerde var en kvinde tæt på at dø.

Mens det første drab hævdes at være sket på afdeling M 130 for fire år siden, er de to andre patienter angiveligt blevet slået ihjel på hospitalets akutafdeling sidste år, hvor den tiltalte var på nattevagt. Det var også i løbet af den nattevagt, som sluttede tidligt om morgenen 1. marts 2015, at den fjerde indlagte, en 73-årig kvinde, var tæt på at miste livet. Ifølge anklagemyndigheden var det kun på grund af modgift fra en kollega på afdelingen, som fattede mistanke, at den sengeliggendes liv blev reddet. For patientens blodårer var overdosis-fyldte med morfin, diazepam og hjertemidlet Cordarone, fremgår det i anklageskriftet.

Den 31-årige blev anholdt få timer efter, hun kom hjem fra den nattevagt. En kollega havde angiveligt set hende stå foroverbøjet over en patient og overrasket bakset med at skjule sprøjter, da hun opdagede, at hun ikke var alene på hospitalsstuen. Det var i minutterne inden, patienten fik hjertestop. Og i dag forklarede den tiltalte, at det godt kan passe, at hun blev set med to sprøjter på hospitalsstuen. Men de var ikke »store«, og i givet fald har der været tale om en sprøjte med 20 milliliter antibiotika og en med 2 milliliter stesolid.

»Var det MR (patienten, der fik hjertestop efterfølgende, red.), der skulle have de sprøjter?« ville forsvareren vide.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

»Nej«, svarede den tiltalte. Antibiotikaen var til en patient på stue 33, og stesoliden var til en epilepsipatient på stue 37, forklarede hun.

Sygeplejersken argumenterede også for, at det ikke er ualmindeligt, at sygeplejersker slår en patients alarm fra. En sådan alarm, der overvåger patientens hjerterytme, var der på hospitalsstuen, hvor den 73-årige kvinde fik hjertestop. Det er tidligere kommet frem, at den på et tidspunkt blev deaktiveret af den tiltalte.

»Man kan sagtens slå den fra, når man er på stuen«, forklarede hun i dag i retten.

»Når man står inde hos patienten, så bipper den frygteligt. Der ligger også en medpatient. Og ofte er det fordi, der har været en hurtig impuls, patienten har sat sig hurtigt op i sengen eller hevet en elektrode af ved en fejl«.

Fattet og velformuleret

Den 31-årige kvinde har nu været varetægtsfængslet i over et år.

Hun ankom til dagens retsmøde eskorteret af to betjente, der viste hende hen til det borde i midten af Retssal A, hvor hun skulle sidde. Hendes mørke hår var flettet og lå ned over venstre side af hendes bryst. Henslængt. Kropsholdningen var det modsatte: Ved vidneskranken sad hun yderst på sin stol, fremoverbøjet og hvilende på det forreste af sine sko, så hendes stilletters hæle end ikke rørte retslokalets linoleumsgulv, mens hun besvarede sin forsvarers spørgsmål. Konsekvent uden mange sekunders betænkningstid. Fattet, velformuleret og lavmælt.

Omkring 20-30 journalister og lige så mange andre tilhørere var mødt op i retten. Og uden en eneste gang at vende sig om for at registrere interessen, forklarede den tiltalte de tre dommere, seks nævninge og to suppleanter, hvordan hun har været ansat på afdelinger, der var underbemandede.

Derfor var det umuligt at følge med, når patienter skulle tilses. Ofte måtte sygeplejersker vælge den basale pleje fra for at kunne nå det hele. Og det var ikke ualmindeligt, at man hjalp hinanden »på kryds og tværs« med at tilse hinandens patienter. Og give dem medicin. Medicin, som på grund af tidspres ikke altid blev noteret i patientjournalerne, forklarede den tiltalte.

Det var også normalt, at der skete dødsfald på de afdelinger, hun var ansat.

Også på M 130, som var »en tung afdeling med meget syge patienter«. Det var som om, det kom i »bølger«, forklarede den tiltalte om dødsfaldene på den medicinske afdeling, hvor hun var sygeplejerske, indtil hun blev ansat på sygehusets akutafdeling i oktober 2012.

»Til tider kunne man godt være inde i en bølge, hvor man bare tænkte: åh nej«.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Anklageren Michael Boolsen mener dog at kunne bevise, at bølgerne kan have været påvirket af den 31-årige. En statistiker fra Københavns Universitet, der angiveligt har regnet sig frem til det samme, ventes at vidne i retten i morgen.

Der forventes at falde dom i sagen i juni.

Inden da skal omkring 70 vidner optræde i retten.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Mest læste

  • Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce