Danmark

26 Anker Jørgensen-citater: »Surheden spærrer for udsynet hos mange mennesker«

Politiken har samlet en række citater af Anker Jørgensen.

Danmark

»Socialdemokratiet skal afvise frygt og fremmedfjendtlige strømninger og stå fast på tolerance og anstændighed i forholdet til indvandrerne i Danmark. Også selv om det måtte koste regeringsmagten ved valget på tirsdag«

Information 17. november 2001

»Surheden spærrer for udsynet hos mange mennesker«

Information 17. november 2001

»I vil også fra forskellige sider af samfundet møde kravet om, at I må have en livsanskuelse. Men hvilken livsanskuelse I end vælger, så glem ikke, at den først og fremmest skal være menneskelig«.

Tale til konfirmander 1966 (Svendborg Avis 27. juni 2010)

»Jeg var tilfreds med, at vi gav alle 60-67-årige mulighed for at forlade arbejdet og starte deres otium. Det har givet dem en enorm frihed. Jeg kan godt li' ordet frihed for mennesker, der er begyndt at skrante lidt uden at være egentlig syge, og som heller ikke har haft så megen frihed i deres arbejdstid som den generation, der lever nu«.

Politiken 14. august 1994

»Genierne skal nok klare sig. Uddannelse i bredden er det, der er med til at sikre, at vi har demokrati. Hvis man svigter den side af sagen, og alle bliver eksperter, så er det sket med demokratiet«.

Politiken 14. august 1994

»Fagbevægelsen er blevet lammefrom. Man kan dårligt se den mere. I og for sig har jeg ikke noget imod, at den er moderat. Men den skal ikke være så moderat, at den er usynlig. I min tid som statsminister overspillede den engang imellem sin rolle. Nu synes jeg den underspiller«.

Politiken 14. august 1994

»Jeg har lyst til at skrige det ud: Hold for helvede op med at klage over skatten og vær forstående overfor, at opgaven med de syge gamle skal have første prioritet«.

Ekstra Bladet 27. juli 1995

»Nogle af de nye tanker er totale fejltagelser, fordi de bare efterligner borgerlige ideer og er en for enøjet tilbedelse af markedsøkonomien«. (om partiets interne idédebat)

Berlingske Tidende 4. august 1995

»Jeg synes, Nyrup er god nok - selv om det ikke er en særlig begejstret udtalelse«.

B.T. 20. august 1995

»Der er nok risiko for at blive lidt forstenet med alderen«

Det Fri aktuelt 12. juli 1997

»Man skal koge suppe på en hel masse gamle påstande, som udviklingen er løbet fra, for at mobilisere et nej til Amsterdam-traktaten«

Jyllands-Posten 15. september 1997

»Men det er jo ikke sådan, at jeg tror, jeg er Goethe-specialist, bare fordi jeg er bidt af Goethe. Slet ikke. Men jeg har læst meget om Goethe. Han var alle tiders filosof - og så var han i øvrigt statsminister en overgang«.

Politiken 12. juli 2002

»Det er jo en kendsgerning, at jo ældre man bliver, jo kortere tid har man tilbage. Det kan ikke undgå at præge en. Men jeg skubber det til side og siger, jeg lever nu. Livskraften må gå forud. Det kan ikke nytte noget at dø, mens man er levende. Men det er da noget mærkeligt noget, at man skal dø«.

Politiken 12. juli 2002

»Partiets situation er ad helvede til. Men jeg tillader mig at mene, at det ikke kun er partiets skyld. Det er mærkeligt, at vi skulle få sådan et nederlag ved valget. For det er aldrig gået så godt i Danmark som under Nyrups regering. Både med økonomi og arbejdsløsheden. Jeg synes, Nyrup har fået en hård og urimelig behandling. Men sådan er politik«.

Politiken 12. juli 2002

»Nu er vi to gange blevet væltet af de radikale, og så må den flok lusepustere og slingrefise tvinges til at tage konsekvensen og bekende kulør over for de borgerlige«

Ekstra Bladet 4. september 1982

»Vi må sige, at den amerikanske frihedsgudindes fakkel i dag er ombyttet med et sværd. USA optræder skråsikkert i rollen som verdens politibetjent, og derfor dør landets sønner for en håbløs sag«

Tal i Søndermarken 4. juli 1971 (Ekstra Bladet 5. juli 1971)

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

»Der må være større respekt for menneskets ret til at reagere over for urimeligheder på arbejdspladsen… I mange tilfælde bør spontane småkonflikter slet ikke dømmes som ulovligheder, og i andre tilfælde bør begrebet formildende omstændigheder have en langt større plads«

DASF pjece ’Retfærdighed’ (Aktuelt 12. december 1970)

»Der er ingen mening med en fagbevægelse og et socialdemokrati, hvis ikke det har til formål at ændre samfundet i retning af mere demokrati på alle områder, hvilket reelt vil sige socialisme«

Aktuelt 30. august 1970

»Det er givet, at organisationerne i fremtiden i højere grad bliver serviceorganisationer med brede opgaver end lige netop den at skaffe højere løn og sociale fremskridt«

B.T. 6. juni 1970

»For mit eget vedkommende gælder, at jeg tror, det er urealistisk, vi skal kunne stå udenfor og samtidig opretholde vor økonomiske fremgangslinje. Hvis de betingelser og forudsætninger opfyldes, som jeg har talt om, vil det også ud fra en principiel opfattelse om samarbejdet i Europa være rigtigt at sige ja«(Om ja til EF)

DASF-kongres 9. september 1971 (Ekstra Bladet 10. september 1871)

»Glistrup er ”in”. Han taler et sprog, som folk forstår. Han peger på ting, der er utilfredshed med og forstørrer dem op. Glistrup er farlig«

B.T, 14. april 1973

»Hans person er mig ligegyldig, og hans såkaldte program er bare et demagogisk svindelnummer. Men virkningerne af begge dele er jeg da nødt til at tage alvorligt« (om Mogens Glistrup)

Berlingske Tidende 29. april 1973

»En mindre overproduktion af akademikere er dog foreløbig ikke katastrofal for mig at se. Herre Jemini, der har jo været overproduktion af arbejdsmænd i mange år, uden at det har vakt opsigt«.

Politiken 17. maj 1973

SE

»Det er afgjort min erfaring, at en regering ikke skal slå større brød op, end Folketinget kan bage. De gamle har ret. Politik er det muliges kunst. Men der er også meget om, at politik tillige er kunsten at gøre det umulige muligt”

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

B.T. 22. marts 1975

»Om Poul Nyrup siges det, at han er mere konsensus-søgende – jeg kan ikke fordrage det ord, hvorfor fanden kan vi ikke sige enighed i stedet for – og der er en konkurrence om, hvem der er mest konsensussøgende. Det er uretfærdigt«.

Det Fri Aktuelt 9. april 1992

»Man er i gang med en stor uretfærdighed mod Svend Auken. Og samtidig er man alt for blind i beundringen af den kandidat, som kun uhyre få medlemmer kender«.

Det Fri Aktuelt 9. april 1992

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Mest læste

  • Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce