Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Familien Fog har valgt at bo meget langt væk fra den hovedstad, som begge forældre arbejder i. De får kæmpe hus og have med stor sø for det, som en lille bylejlighed koster. Kilde: politiken.tv / Jakob Kyed Jakobsen

Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

»Vi har et fint forhold til den skide motorvej«

Familien Fog tæt ved Vordingborg har valgt at køre langt til job i storbyen – i alt 400 kilometer hver dag – for at bo naturskønt, billigt og med masser af plads. Her hører de til. Tror de nok.

Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Det er sket, at ægteparret Rikke og Kristian Fog har ringet til hinanden på vej hjem fra job for at aftale hverdagens praktiske gøremål, og så har de pludselig fået øje på hinanden på motorvejen. Og vinket. Indtil de gled ud af hinandens syn igen. Og snakkede videre.

De arbejder begge i København 100 kilometer fra deres og de tre sønners hjem i landsbyen Nyråd uden for Vordingborg, og selv om der mellem deres arbejdspladser – et autoværksted i Valby og et medicinalfirma i Avedøre – kun er halvanden kilometer, kører de i hver sin bil på grund af forskellige arbejdstider.

Rutinen på 100 kilometer frem og 100 kilometer tilbage hver giver 400 kilometer ved rattet. Hver dag. Dertil kommer det løse. Som at Rikke Fog kører drengene i skole. Og ofte skal de også transporteres til fodbold, eller der skal handles stort ind i Næstved. Ligesom det hænder, at de om aftenen eller i weekenden smutter til en familiefødselsdag eller et teaterstykke inde i København.

»Det kan godt blive til 100.000 kilometers bilkørsel om året«, siger Kristian Fog.

Det er fra Vordingborg, der pendles længst i hele landet. I gennemsnit er afstanden fra bopæl til arbejdsplads for pendlere i Vordingborg 32,2 kilometer.

Det gennemsnit slår Rikke og Kristian Fog med tre længder.

Når Kristian Fog ved 15-tiden hver eftermiddag på autoværkstedet i Valby skifter fra det olieplettede mekanikerkluns til noget mere rent og civilt, starter Kiaen og sætter kurs sydover, kan han et stykke ude på ruten fastlægge sin ETA, Estimated Time of Arrival, som han nogle gange skriver i en sms til de ventende drenge derhjemme.

»I dag lander vi derhjemme kl. 16.13«, fastslår han efter at have taget bilpropperne ved Køge i øjesyn.

Familien Fog tog en vigtig beslutning i 2003. Dengang havde de én søn og nummer 2 på vej, og de boede i en treværelses lejlighed på Nørrebro. Men drømmen om egen græsplæne, langt til naboen, højt til himlen og en plæne at spille bold på trak dem til Nyråd. Og til et nyt nulenergi-Trelleborghus på 250 kvadratmeter med haveadgang direkte ned til en af Danmarks bedste fiskesøer. Billigere end en treværelses stenbrolejlighed.

»Mange sagde, at den køretur orker du ikke, og rystede på hovedet og kaldte mig skingrende sindssyg«, griner Kristian Fog. Men de var ikke i tvivl. Det er de heller ikke i dag. Ikke så meget i hvert fald.

På vejen

Kristian Fog, der har arbejdet på det samme værksted i Valby i over 20 år, indrømmer, at da han i 2013 så de første vejskilte om, at det netop igangsatte motorvejsbyggeri med deraf følgende kronisk trafikforstoppelse og forsinkelser først vil slutte i 2018, tænkte han: »Nej, nej, det kan I ikke mene«. Det kunne de dog.

Men man kan stadig stille uret efter Kiaen med Kristian indeni. Op kl. 5.35, af sted 10 minutter senere og hjemme ved villaen igen cirka kl. 16.13.

»Nogle mandag morgener kan det godt ske, at jeg ikke orker turen, men når jeg først er af sted, er det ikke et problem«, siger Kristian Fog med tilføjelsen: »Vi har et godt forhold til den skide motorvej«.

Og da vi kører forbi Nyråds byskilt og udsigten over Bøgestrømmen åbenbarer sig og bilen svinger ind på den 1.824 kvadratmeter store grund med søens blinkende vand, er det ikke svært at forstå, hvad der trak Fog’erne så langt sydpå. Selv om klokken faktisk er blevet hele 16:19 og Kristian Fog dermed er 6 minutter bagud for sin Estimated Time of Arrival.

Kristian Fog peger over på den anden side af søen: »Derovre er jeg vokset op«.

Hans forældre bor på samme vej som ham og Rikke, Albert på 13, Bertram på 12 og Sofus på 9.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Inde i husets store rum med stue med køkken i ét sidder Rikke Fog med sin laptop ved spisebordet. Sorte læderstole, sort dug, orange lamper og Montana-reoler. Hun er for nylig blevet head of marketing and customer service i den danske afdeling af det multinationale medicinalfirma Roche, og hun styrer sin kalender så hårdt, hun kan, og tager arbejde med hjem.

»Jeg prøver ikke at pludre i telefon på kontoret, hvis jeg kan udskyde det til køreturen hjem. Dér snakker jeg til gengæld hele vejen«, griner hun.

Rikke Fog er uddannet jordemoder og arbejdede på sjællandske sygehuse i 10 år, indtil hun kom ind i medicinalbranchen. Der er også blevet tid til en mastergrad i socialpsykologi samt kommunikation og læring på RUC.

Hun har siddet i skolebestyrelse og forældreråd og føler sig på den ene side som en del af lokalsamfundet – men er alligevel ikke bundet til egnen. Vordingborg 4-5 kilometer væk er ikke en by, de tager på ture sammen ind til. Næstved har bedre handelsmuligheder.

Og så mener Rikke Fog i et let drillende tonefald, at det nok er manden, Kristian, der er mest modstander af at flytte væk og tættere på hovedstaden.

»Jeg tror ikke, at børnene ville have noget imod at flytte. Jeg tænker nogle gange, at det ville være dejligt ikke at skulle bruge over 2 timer i bil hver dag. Men når vi ikke bor så dyrt, har vi til gengæld nogle friheder, jeg nødig vil undvære«.

Sigtebrød

Kristian Fog har overvejet at finde et mekanikerjob tættere på. Han har været ude for at snakke med andre værksteder, men konklusionen er, at han har bedre forhold i Valby.

Da familien flyttede til Vordingborg-egnen fra København for over 10 år siden, var Rikke Fog ikke helt klar over, hvor stor kulturforskellen er.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

»Men her er familier, som spiser sigtebrød og drikker te om fredagen, fordi det er en tradition fra tidligere generationer. Og hvor må det egentlig være dejligt at have et liv, hvor det er en oplevelse for unge og ældre at tage i Næstved Storcenter eller en tur over grænsen efter noget billigt at drikke. Lige dér kan man godt mærke, at man er tilflytter«, griner Rikke Fog.

Og nævner også, at nogle af drengens venners forældre har haft samme lærere, som deres børn har nu.

»Den slags kan jeg blive vildt fascineret af. Samtidig med at det også er en smule skræmmende«.

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Ståle - nordmanden midt i dansk fodbold
  Hør podcast: Ståle - nordmanden midt i dansk fodbold

  Henter…

  For nylig sikrede FCK sig endnu engang det danske mesterskab - med Ståle Solbakken som bagmand. Men hvad er det egentlig, nordmanden kan? Hvordan kan en af superligaens mest markante skikkelser både eje en kompromisløs vindermentalitet og et socialistisk hjerte? Hvad gjorde det ved ham, da hans hjerte standsede i syv minutter og endte hans egen fodboldkarriere? Og det, han kan som træner, kan han det kun i dansk fodbold?

 • Du lytter til Politiken

  Hør Politikens valg-podcast: En uge med store overraskelser og et ungdomsoprør
  Hør Politikens valg-podcast: En uge med store overraskelser og et ungdomsoprør

  Henter…

  Politisk kommentator Kristian Madsen og politisk redaktør Anders Bæksgaard samler op på ugens vigtigste valg-begivenheder.

 • Skyline, København.

  Politikere i Københavns kommune sagde i denne uge nej tak til H.C. Andersen Adventure Tower, som ifølge planen skulle ligge i Nordhavn og række 280 meter op i luften. Det var alligevel for højt, men de seneste årtier er de høje huse faktisk begyndt at skyde i vejret igen. Hvorfor er de tilbage? Og hvad sker der med en by, når dens huse bliver højere end kirkespir og rådhustårne?

Forsiden