Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
CARSTEN INGEMANN
Foto: CARSTEN INGEMANN
Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Inspektørs viden om mordbrand blev bremset i Danmark

Justitsministeriet kendte skibsinspektørs viden om ’Scandinavian Star’ uden at give den til norsk politi, viser nye oplysninger.

Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Da pensioneret skibsinspektør Flemming Thue Jensen for over en måned siden trådte frem og fortalte, at mordbranden på ’Scandinavian Star’ efter hans mening var nøje planlagt og udført af få besætningsmedlemmer, var det til stor overraskelse for offentligheden og de efterladte.

Men nu viser det sig, at Søfartsstyrelsens ledelse, Justitsministeriet og Rigsadvokaten allerede for mere end halvandet år siden fik at vide, at Flemming Thue Jensen og en kollega ønskede at bistå norske myndigheder med oplysninger i sagen om de uopklarede brande.

Alligevel gav de danske myndigheder aldrig den viden videre til Oslo Politi, som i sommeren 2014 havde genoptaget efterforskningen af de påsatte brande, der kostede 159 mennesker livet 7. april 1990.

Rigsadvokaten skriver i et svar til Folketingets Erhvervsudvalg, at der var »tale om en henvendelse af mere overordnet karakter, og f.eks. ikke oplysninger om konkrete bevisfund m.v., og der var derfor i lyset heraf ikke anledning til umiddelbart at rette henvendelse til Oslo Politi«.

Men det overrasker Flemming Thue Jensen, som dengang var Søfartsstyrelsens hovedundersøger af brandene. Han fremhæver, at han netop kom med nye oplysninger. Han skrev i juli 2014 to e-mails til Søfartsstyrelsens direktion.

»Her fremhævede jeg, at brandene var en bevidst handling, der kun kunne være udført af dele af skibets besætning eller af personer med indgående kendskab til skibet. Det havde jeg flere indikationer på, og jeg ville give den viden videre«.

Skydedør blev holdt åben

Den daværende skibsinspektør var en af de første, som kom om bord på det brandhærgede skib, da det var blevet bugseret til den svenske by Lysekil. Gennem tre dage undersøgte han arnestederne for de påsatte brande. Han konstaterede, at brandmønstret ikke var tilfældigt.

Madrasbunde af jern forhindrede en branddør i at lukke, så hovedbranden kunne sprede sig som en ildkugle op i skibet, og ilden fik luft, fordi der blandt andet blev brugt en særlig skibsklods for at holde en skydedør åben til vogndækket.

Hovedbranden var den anden påsatte brand på skibet, og Flemming Thue Jensen konstaterede, at en usædvanlig kraftig tredje brand omkring 12 timer efter hovedbranden også var påsat. Et hydraulikrør var blevet brudt op, og der var stillet madrasser op, så ilden kunne få fat.

Formentlig blev der tilkoblet dieselolie, som blev pumpet ud gennem det brudte rør, for der var olie i gangen.

»Det var sabotage«, mener Flemming Thue Nielsen.

Oplysningerne er i direkte modstrid med norsk politis officielle forklaring, som fastslår, at tredje brand var en genopblussen af den oprindelige hovedbrand.

Enhedslistens Søren Søndergaard er chokeret over, at hovedundersøgerens viden ikke blev delt med Oslo Politi i sommeren 2014. Torsdag skal justitsminister Søren Pind (V) i samråd om ’Scandinavian Star’, og her vil Søndergaard bede om en forklaring.

»Vi undlader tilsyneladende at videregive vigtige oplysninger til norsk politi. Begrundelsen om, at de var ukonkrete, er ligegyldig, for Søfartsstyrelsen anmodede om, at de blev sendt videre, og dansk politi skal ikke stoppe dem«.

Det har ikke været muligt at få en kommentar fra Søren Pind eller Søfartsstyrelsens direktør Andreas Nordseth - og Rigsadvokatens kommunikationschef, Mikkel Thastum, henviser til det skriftlige svar til udvalget.

Den pensionerede skibsinspektør Flemming Thue Jensen står frem med nye oplysninger om Scandinavian Star-branden, der kostede 159 mennesker livet for 26 år siden. Myndighedernes forklaring af ulykken har naget ham lige siden. Kilde: politiken.tv / tilrettelæggelse: Lars Halskov & Nima Hajarzadeh

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden