Drabstiltalt. Der er afsat i alt omkring 30 retsdage til sagen mod en 31-årig sygeplejerske, som er tiltalt for at have slået patienter på Nykøbing Falster Sygehus ihjel. Der forventes at falde dom i juni måned. Tegning: Anne-Marie Steen Pedersen.
Foto: Anne-Marie Steen Pedersen

Drabstiltalt. Der er afsat i alt omkring 30 retsdage til sagen mod en 31-årig sygeplejerske, som er tiltalt for at have slået patienter på Nykøbing Falster Sygehus ihjel. Der forventes at falde dom i juni måned. Tegning: Anne-Marie Steen Pedersen.

Danmark

Kollega til drabstiltalt sygeplejerske: »Der skete færre dødsfald, efter hun stoppede«

To vidner beretter om flere dødsfald på afdeling, når drabstiltalt sygeplejerske var på arbejde.

Danmark

Der skete noget på afdeling M130 på Nykøbing Falster Sygehus, da en specifik sygeplejerske stoppede.

Der blev mere stille.

De alarmer, som advarer personalet om, at en patient på en stue har hjertestop, blev færre.

Og det var som om, at der simpelthen ikke døde så mange patienter mere.

Det forklarede en lægesekretær i Retten i Nykøbing Falster i dag.

Hun var ansat på den medicinske afdeling M130 på samme tid som den 31-årige sygeplejerske, der er tiltalt for tre drab og et drabsforsøg på Nykøbing Falster Sygehus.

De formodede ofre var ældre og indlagte patienter. Den første, der hævdes at være blevet slået ihjel, udåndede på den medicinske afdeling i marts 2012. Ifølge anklagemyndigheden døde den 72-årige patient af en overdosis af morfin og diazapam, som den tiltalte sygeplejerske sneg ind i den indlagtes blodårer gennem hans venekateter.

På det tidspunkt havde lægesekretæren været ansat omkring fire måneder på afdelingen. I retssal A forklarede hun, at hun dengang undrede sig over, at så mange patienter på M130 afgik ved døden. For det skete langt oftere, end hun havde været vant til på sin tidligere arbejdsplads, den medicinske afdeling på Nakskov Sygehus.

»Da jeg blev ansat, tænkte jeg, at det var da utroligt, der var så mange dødsfald. Der var en markant højere dødelighed end ved den afdeling, jeg kom fra«, lød det fra lægesekretæren under dagens retsmøde.

»De var ofte relateret til hjertestop. Det var ikke usædvanligt, at man over middag havde haft to hjertestop, inden man gik hjem klokken tre. Jeg opfattede det som usædvanligt«.

Tanke faldt på tiltalte

Lægesekretæren delte dengang sin undren med to kollegaer. Og hun talte dem sammen i den såkaldte morsbog på afdelingen, hvor mange indlagte, der havde mistet livet. Angiveligt kunne hun tælle sig frem til omkring 95 patienter det pågældende år. En tendens, der dog ikke umiddelbart fortsatte, da den tiltalte sygeplejerske i oktober 2012 flyttede til sygehusets akutafdeling.

»Efter min opfattelse falder dødsfalds- og hjertestopstal markant. Der affinder sig en ro i afdelingen. Man hører ikke hele tiden de der klokker, der ringer på hjertestop«, forklarede vidnet i retten. Her fortalte hun også, at det var via pressen, hun senere hørte, at en person var blevet anholdt og sigtet for at stå bag dødsfald på sygehuset.

»Hvad tænker du, da du hører det?« ville anklager Michael Boolsen vide.

»Der falder min tanke på C (fornavnet på den tiltalte, red.). Og jeg kan ikke fortælle hvorfor. Det gør den bare«, svarede vidnet.

Statistiker: Ikke tilfældigt

Den 31-årige tiltalte sygeplejerske nægter sig skyldig i det påståede drab på M130.

Og hun nægter sig skyldig i de yderligere to drab samt et drabsforsøg på ældre patienter, som hun ifølge anklageskriftet skulle have begået i løbet af en nattevagt mellem 28. februar og 1. marts på sygehusets akutafdeling sidste år.

Lægesekretæren er en ud af de omkring 70 personer, som efter planen skal vidne i sagen mod den 31-årige.

Ifølge den tiltaltes forsvarer sidder hun på anklagebænken som et resultat af ondsindet sladder på de afdelinger på Nykøbing Falster Sygehus, hun har været ansat. Anklagemyndigheden mener modsat, at der reelt har været noget om snakken på hospitalsgangene.

Det var ikke usædvanligt, at man over middag havde haft to hjertestop, inden man gik hjem klokken tre. Jeg opfattede det som usædvanligt

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Som bevis har politiet fået en professor i statistik ved Københavns Universitet til at regne på det.

Professoren har set på, om der kan påvises en sammenhæng mellem den tiltalte sygeplejerskes vagter og antallet af dødsfald på afdelingen. I en rapport, som han har lavet efter bestilling fra politiet, konkluderer han:

»På baggrund af det givne datamateriale er der konstateret en klar forhøjet mortalitet, når sigtede har været på vagt på medicinsk afdeling M130 i årene 2011 og 2012. Det kan med stor sikkerhed afvises, at denne forhøjede mortalitet skyldes rene tilfældigheder, og der er ikke i datamaterialet fundet alternative forklaringer på den forøgede mortalitet«.

Konklusionen blev fremlagt af professoren i retten i dag, hvor han forklarede, at der gennemsnitligt har været en »overdødelighed« i de timer, den tiltalte var på arbejde. I 2011 og 2012 var dødeligheden over dobbelt så høj sammenlignet med timerne før og efter, hun var mødt på den medicinske afdeling på Nykøbing Falster Sygehus.

»Sandsynligheden for, at det er rent tilfældigt, er nede på omkring 1 procent«, lød det fra professoren.

»Overdødeligheden er ikke tilfældig. Så der må altså være en anden forklaring. Men jeg har undladt at spekulere over, hvad en anden forklaring kunne være«.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Mest læste

  • Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce