0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Inspektør skulle holde mund om mordbrand

Allerede i 2014 ville inspektør fortælle om sin viden om 'Scandinavian Star'.

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning
ANDERS RYE SKJOLDJENSEN
Foto: ANDERS RYE SKJOLDJENSEN
Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Allerede da Oslo Politi i sommeren 2014 genoptog efterforskningen af den uopklarede mordbrand på ’Scandinavian Star’, besluttede skibsinspektør Flemming Thue Jensen, at han ville hjælpe de norske myndigheder med sin viden om branden.

Det var mere end halvandet år før, at han trådte offentligt frem i Politiken og senere på et pressemøde i Oslo fortalte, at han mener, at de påsatte brande på skibet 7. april 1990 måtte være nøje planlagt og udført af få besætningsmedlemmer.

I juli 2014 skrev han en mail til Søfartsstyrelsens direktion, hvor han sammen med en kollega fremførte, at de ville henvende sig til norsk politi.

»Vi skrev, at vi som privatpersoner vil skrive til politiet i Oslo og stille os til rådighed for efterforskningen«, fortæller han.

Men det blev afvist af styrelsens ledelse:

»Vi fik at vide, at vi ikke var privatpersoner, men ansat i Søfartsstyrelsen«.

Var ikke bundet af løfte

Flemming Thue Jensen skrev endnu en mail til ledelsen, hvori han forklarede, at brandstiftelsen, som kostede 159 mennesker livet, måtte være en bevidst handling, der kun kunne være udført af dele af skibets besætning eller af personer med indgående kendskab til skibet.

Han måtte dog love, at han ikke gik videre med sin viden, før han havde konfereret med styrelsens direktion:

»Det løfte holdt jeg. Men da jeg sidste efterår holdt op i Søfartsstyrelsen følte jeg mig ikke længere bundet af løftet, fordi jeg nu var pensionist. Derfor gik jeg ud i offentligheden med min viden, fordi jeg aldrig blev afhørt«.

Det viser sig nu, at Søfartsstyrelsens direktion allerede i begyndelsen af august 2014 henvendte sig til Justitsministeriet. Ifølge et svar til Folketingets Erhvervsudvalg oplyste direktionen »over for de danske politimyndigheder, at de pågældende medarbejdere var interesserede i at bistå med opklaring, hvis der var behov herfor«.

Den besked fik Rigsadvokaten telefonisk af Søfartsstyrelsen. Alligevel valgte de danske myndigheder ikke at give den viden videre til Oslo Politi. Ifølge Rigsadvokatens skriftlige begrundelse over for Folketingets Erhvervsudvalg var der ikke »konkrete bevisfund«.

Det undrer Flemming Thue Jensen, der oprindelig var var Søfartsstyrelsens hovedundersøger af brandene.

»Det er ret chokerende, for politiet burde allerede i 2014 have fattet interesse for min viden om brandene på ’Scandinavian Star’. Norsk politi havde dengang erkendt, at de var på bar bund og ikke havde en gerningsmand. Det var derfor, at jeg henvendte mig til Søfartsstyrelsens direktion for at få bragt min viden videre til den nye efterforskning«, siger han.

Det var i går ikke muligt at få en kommentar fra Søfartsstyrelsens direktør, Andreas Nordseth, eller justitsminister Søren Pind (V) – mens Rigsadvokatens kommunikationschef henviser til Rigsadvokatens skriftlige svar til Erhvervsudvalget.

Den pensionerede skibsinspektør Flemming Thue Jensen står frem med nye oplysninger om Scandinavian Star-branden, der kostede 159 mennesker livet for 26 år siden. Myndighedernes forklaring af ulykken har naget ham lige siden. Kilde: politiken.tv / tilrettelæggelse: Lars Halskov & Nima Hajarzadeh

Læs mere:

Annonce

Læs mere