Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
INGEMANN CARSTEN
Foto: INGEMANN CARSTEN

mordbrand. 159 mennesker mistede livet, da Scandinavian Star brød i brand 7. april 1990.

Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Rigsadvokaten bekræfter tidligere passivitet i sag om mordbrand

Skibsinspektørs oplysninger om Scandinavian Star kom først ind i efterforskningen i februar i år.

Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Rigsadvokaten orienterede først norsk politi om skibsinspektør Flemming Thue Jensens oplysninger, da han for over en måned siden trådte frem offentligt og fortalte, at den uopklarede mordbrand på skibet 'Scandinavian Star’ for 26 år siden efter hans mening var nøje planlagt og udført af få besætningsmedlemmer.

Det skriver statsadvokat Mohammad Ahsan fra Rigsadvokaten i en pressemeddelse.

»Det er klart, at vi med det samme reagerede, da den tidligere skibsinspektør højlydt i medierne fortalte, at han kunne udpege gerningsmændene til branden ombord på ’Scandinavian Star’. Derfor indgår hans forklaring – på linje med en lang række andre personers – nu helt og fuldt i den norske efterforskning«, siger statsadvokat Mohammad Ahsan.

Den pensionerede skibsinspektør Flemming Thue Jensen står frem med nye oplysninger om Scandinavian Star-branden, der kostede 159 mennesker livet for 26 år siden. Myndighedernes forklaring af ulykken har naget ham lige siden. Kilde: politiken.tv / tilrettelæggelse: Lars Halskov & Nima Hajarzadeh

Skrev e-mail til direktionen

Flemming Thue Jensen kritiserer de danske myndigheder for ikke i sommeren 2014 at formidle til Oslo Politi, at han og en kollega ønskede at bistå den norske efterforskning med nye oplysninger. Dengang henvendte han sig til Søfartsstyrelsens ledelse og skrev to e-mails til direktionen:

»Her fremhævede jeg, at brandene var en bevidst handling, der kun kunne være udført af dele af skibets besætning eller af personer med indgående kendskab til skibet. Det havde jeg flere indikationer på, og jeg ville give den viden videre«.

Men det blev afvist af styrelsens ledelse:

»Vi fik at vide, at vi ikke var privatpersoner, men ansat i Søfartsstyrelsen«, siger Flemming Thue Jensen, der oprindelig var Søfartsstyrelsens hovedundersøger af de påsatte brande på 'Scandinavian Star' 7. april 1990, hvor 159 mennesker mistede livet.

Flemming Thue Jensen måtte i juli 2014 love Søfartsstyrelsens ledelse, at han ikke gik videre med sin viden uden at konferere med direktionen.

Søfartsstyrelsen henvendte sig derefter i begyndelsen af august 2014 til Justitsministeriet. Ifølge et svar til Folketingets Erhvervsudvalg oplyste direktionen »over for de danske politimyndigheder, at de pågældende medarbejdere var interesserede i at bistå med opklaring, hvis der var behov herfor«.

Den besked fik Rigsadvokaten telefonisk af Søfartsstyrelsen. Alligevel valgte de danske myndigheder ikke at give den viden videre til Oslo Politi. Ifølge Rigsadvokatens skriftlige begrundelse over for Folketingets Erhvervsudvalg var der ikke oplysninger om »konkrete bevisfund«.

Retsmøde

I pressemeddelsen fremhæver statsadvokat Mohammad Ahsan, at Flemmming Thue Jensen i marts i år blev afhørt i en indenretlig afhøring i Københavns Byret, hvor der også var repræsentanter fra den norske efterforskning. Det skete efter, at den pensionerede skibsinspektør trådte frem i Politiken og senere på en pressekonference i Oslo.

»Den tidligere skibsinspektørs oplysninger indgår derfor i fuldt omfang i den fornyede, norske efterforskning af den ulykkelige skibskatastrofe,« siger statsadvokat Mohammad Ahsan fra Rigsadvokaten.

Rigsadvokaten oplyser, at danske myndigheder har bistået norsk politi med afhøring af i alt 22 personer.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden