ødelæggende. En 16-årig pige er trådt frem og har fortalt om, hvor ødelæggende, det har været for hende, at en video, hvor hun har sex med en ven, siden er blevet lagt ud på nettet.
Foto: Jens Dresling (arkiv)

ødelæggende. En 16-årig pige er trådt frem og har fortalt om, hvor ødelæggende, det har været for hende, at en video, hvor hun har sex med en ven, siden er blevet lagt ud på nettet.

Danmark

Medierådsformand: »Man er ikke uskyldig, hvis man har delt sådan en video«

Mange unge har nok delt videoen af en sex-krænkelse af en teenager uden at tænke på konsekvenserne, mener formanden for Medierådet for Børn og Unge.

Danmark

At dele indhold på sociale medier er en etisk handling.

Og det skal slås fast med syvtommersøm i unges bevidsthed.

Det mener formanden for Medierådet for Børn og Unge, Anne Mette Thorhauge, oven på en skræmmende sag, hvor en video af en seksuel krænkelse af en folkeskolepige er blevet set og delt af tusinder af unge.

»Man er ikke uskyldig, hvis man har delt sådan en video. Det at dele er en etisk handling, og det er noget, de unge skal vide«, forklarer Anne Mette Thorhauge, som forsker i børn- og unges medievaner ved Københavns Universitet.

Ung har delt video uden tanke for konsekvenserne

Hun vil i samme åndedræt gerne aflive myten om unge som digitale indfødte, som kan alt med nettet og de sociale medier.

»Forbryderen er den, som bryder tilliden og deler billedet«

»Mange unge har med stor sandsynlighed delt videoen af den unge pige uden at tænke på konsekvenserne. Unges viden om medier er punktvis og brugsorienteret, og en kritisk refleksiv viden opstår ikke af sig selv. Den skal skabes - eksempelvis i diskussioner i skolen«.

Ser man ud over den enkelte tragiske sag, stiller Anne Mette Thorhauge sig tvivlende overfor, om unge i dag i højere grad end tidligere eksperimenterer seksuelt. Det har unge altid gjort. Det nye er, at eksperimenterne i kombination med digitale medier får langt større udbredelse og langt større konsekvenser.

»Undersøgelser viser, at den seksuelle debutalder er steget, og jeg har oplevet, at børn faktisk reagerer på seksuel mobning, når de ser det på film, så vi har ikke dokumentation for, at ungdommen generelt er moralsk fordærvet«, siger Anne Mette Thorhauge.

Tilliden brydes ved delinger

Hun opfordrer til, at man holder fokus på, hvem der er de reelle krænkere, og ikke forfalder til såkaldt »victim blaming«, hvor man skylder skylden på den, som udsættes for overgrebet.

»Man kender det fra voldtægter, hvor man taler om, at kvinde nok selv var skyld i det, fordi hun gik i lårkort. På samme måde skal man ikke her lade det gå ud over den, som har været nøgen. Det er ikke den nøgne, der står for forbrydelsen. Forbryderen er den, som bryder tilliden og deler billedet, som for eksempel hvis man deler et nøgenbillede af en ekskæreste som en form for hævn. Og dem, der deler videre, er altså heller ikke uskyldige«.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden

Annonce