Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
De hackere, FE efterlyser, behøver ikke at have færdige uddannelser eller formelle kvalifikationer. Det kan også være naturtalenter.

De hackere, FE efterlyser, behøver ikke at have færdige uddannelser eller formelle kvalifikationer. Det kan også være naturtalenter.

Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Forsvarets Efterretningstjeneste opretter målrettet 'hacker-akademi'

Forsvarets Efterretningstjeneste (FE) vil rekruttere selvlærte it-nørder i stor stil. De ’ukonventionelle typer med hestehale og hang til litercolaer’ skal bryde ind i andre stater og terroristorganisationers IT-hjerter.

Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Behovet for talentfulde, stædige og nysgerrige IT-talenter er nu så stort hos Forsvarets Efterretningstjeneste (FE), at det officielle Danmarks ’spiontjeneste’ for første gang vil oprette en slags talentskole.

Her skal et ukendt antal hacker-entusiaster fra alle dele af samfundet vise deres talenter og skærpe deres evner til at bryde igennem forsvarssystemer i fremmede magter og terrororganisationers lukkede IT-systemer og computere.

Efter at have gennemgået et udvælgelsesforløb på fire måneder et hemmeligt sted i Københavnsområdet, vil de tilbageværende aspiranter, der vel at mærke også kan gennemgå statens sikkerhedsgodkendelse, blive indrulleret i FE’s Computer Network Exploitation.

Cyper-spionage mod fremmede magter og IS

Formelt kaldes deres arbejdsopgave »netværksindhentning« reelt er der tale om cyber-spionage mod fremmede magter og terrororganisationer som IS. I fagsproget kaldes eksperterne for »Blackhats«. Med til udvælgelsesprocessen vil der være psykologer og FE's egne it-eksperter. Processen vil bygge på blandt andet Frømandskorpsets ekspertise inden for rekruttering til eliteenheder.

I avis-annoncer og rundt omkring på uddannelsessteder søger FE i dag efter disse ’blackhat-talenter’med sloganet »Har du det, der skal til for at blive medlem af en hemmelig eliteenhed«?

Ifølge chefen for Forsvarets Efterretningstjeneste, Lars Findsen er det en udfordring at finde tilstrækkeligt med folk i et lille land som Danmark. Samtidig skal spiontjenesten konkurrere med både store virksomheder og andre lande, der også rekruttere folk af den støbning.

»Det her handler ikke om fuldt kapable hackere – dem er der forhåbentligt ikke alt for mange af derude – men folk, der har grundkompetencerne, som vi så kan bygge ovenpå. De behøver ikke at have færdige uddannelser eller formelle kvalifikationer. Det kan også være naturtalenter, som bare er gode til bevæge sig rundt på nettet, og som har den rette psyke, og først og fremmest vilje til at blive ved og ved, indtil de knækker koderne«, siger Lars Findsen.

Alt det, man ellers bliver smidt i fængsel for, er lovligt

Eftersom FEs spionage er rettet mod udlandet, kan ’hackerkorpset’ legalt efter dansk lovgivning og med store tekniske ressourcer i ryggen gøre alt det, som man kan blive smidt i fængsel for i alle andre sammenhæng.

Netop den mulighed vil givetvis kunne tiltrække folk fra et helt specielt miljø, som formanden for IT-Politisk Forening, Jesper Lund kalder både »nysgerrigt, aggressivt og destruktivt«.

»De søger folk til en angrebs-funktion, det skal man huske. Det er givet, at de findes, men om de vil arbejde for den danske stat, ved jeg ikke«, siger Jesper Lund.

Lars Findsen erkender, at der er tale om »ukonventionelle typer«.

»Men modsat det, man måske tror, så rummer FE også i dag en masse forskellige mennesker. Og det gælder også folk med hestehaler og hang til litercolaer«.

Er det typer som Lisbeth Salander-figuren fra de svenske krimier, I vil have fat i?

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

»Der er ting, der taler for hendes type, og ting der bestemt taler imod«, siger Lars Findsen. Han fremhæver i samme åndedrag, at eleverne på ’hacker-akademiet« følges af psykologer og skal sikkerhedsgodkendes.

Christian Panton er selvstændig IT-sikkerhedsekspert med kendskab til det danske hackermiljø. Han peger på, at miljøet »naturligvis spænder ganske bredt, både politisk og filosofisk«.

»Jeg kender både folk, som ikke ville finde det problematisk at arbejde for FE, og folk som aldrig ville kunne finde på det. På den måde afspejler 'hackerne' nok resten af samfundet«.

Derimod tror han ikke meget på, at nationalfølelse og viljen til »at gøre en forskel« vil appellere bredt i talentmassen.

»De folk, jeg kender, bliver typisk drevet af den tekniske udfordring, sjældent geopolitik. De bliver drevet af nysgerrigheden og sværhedsgraden. At finde en kreativ og elegant måde at udnytte utilsigtede sårbarheder i programmer. Så jeg tror næppe, at de kan rekruttere på baggrund af fædrelandsretorik, 'license to hack' eller den slags«.

Netop fascinationen af tekniske udfordringer er grunden til at særligt interesserede i den særegne uddannelse kan starte med at finde og knække den kode, der er skjult i FE’s annoncemateriale.

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden