Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

TRUSSEL. Hjemvendte syrienskrigere kan ifølge Politiets Efterretningstjeneste vare til fare for landets sikkerhed. Dog angriber de sjældent i Europa. Tegning: Roald Als

TRUSSEL. Hjemvendte syrienskrigere kan ifølge Politiets Efterretningstjeneste vare til fare for landets sikkerhed. Dog angriber de sjældent i Europa. Tegning: Roald Als

Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Danmark topper liste over hjemvendte syrienskrigere

Halvdelen af alle danske syrienskrigere er vendt tilbage, fastslår ny rapport.

Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Ingen andre lande i Europa har andelsmæssigt flere hjemvendte krigere fra Syrien og Irak end Danmark.

Det fremgår af en ny rapport fra International Centre for Counter-Terrorism i Haag, som har sammenlignet en EU-landenes oplysninger om syrienskrigere.

I alt er 50 procent af de udrejste fra Danmark vendt hjem, fastslår rapporten på baggrund af oplysninger fra blandt andet Politiets Efterretningstjeneste (PET).

Dermed indtager Danmark førstepladsen på den europæiske liste over hjemvendte syrienskrigere foran Storbritannien, hvor 48 procent af landets syrienskrigere ifølge rapporten er vendt tilbage. Herefter følger Tyskland (33 procent), Sverige (29 procent), Frankrig (27 procent) og Østrig (26 procent).

LÆS HELE RAPPORTEN HER

Når spørgsmålet om hjemvendte syrienskrigere er relevant, skyldes det, at PET's Center for Terroranalyse (CTA) tidligere med meddelt, at hjemvendte syrienskrigere kan udgøre en trussel fra nationens sikkerhed.

»CTA vurderer, at der blandt hjemvendte fra Syrien/Irak er personer, der kan udgøre en terrortrussel. CTA vurderer, at hjemvendte fra konfliktzonen, der ønsker at begå terror, kan handle på eget initiativ eller på opfordring eller instruktion fra grupper eller personer i Syrien/Irak med en global militant islamistisk ideologi«, skriver CTA i sin seneste trusselsvurering fra oktober 2015.

Sjældne angreb

På trods af myndighedernes gentagne advarsler er angreb på europæisk grund begået af hjemvendte syrienskrigere imidlertid ganske sjældne.

Franskalgeriske Mehdi Nemmouches angreb på det jødiske museum i Bruxelles i maj 2014 var første eksempel, mens flere af de formodede gerningsmænd bag serieangrebene i Paris 13. november 2015 og i Bruxelles sidste måned også forudgående havde været i Syrien og kæmpe.

Men ellers findes der i Europa ikke eksempler på angreb begået af hjemvendte syrienskrigere.

Dog er en hjemvendt syrienskriger lige nu fængslet i den såkaldte Kundby-sag, hvor også en 16-årig pige er mistænkt for at ville angribe to skoler i Danmark.

Mange konvertiter

Rapporten fra International Centre for Counter-Terrorism har også forsøgt at opgøre omfanget af konvertitter blandt de vestlige jihadister i Syrien og Irak. Og resultaterne har overrasket forskerne selv; på baggrund af data fra en række EU-lande – herunder Danmark – der tilsammen tegner sig for 51 procent af de europæiske fremmedkrigere, fastslår rapporten, at mellem 6 og 23 procent (afhængigt af land) af jihadisterne er konvertitter.

»Selv om vi bør være forsigtige i forhold til at drage endelige konklusioner, omfanget af konvertitter i vores studie meget bemærkelsesværdig. Det er en overraskede høj andel«, fortæller Eva Entenmann, en af hovedforfatterne bag rapporten, til Politiken.

Tallet kan endda være endnu højere, idet flere lande ikke har data om konvertit-krigere, mens to østeuropæiske lande, hvor andelen af konvertitter blandet fremmedkrigere udgjorde ikke mindre end 100 procent, er blevet sorteret fra, fordi landenes samlede antal syrienskrigere overordnet set er lavt.

»Tidligere studier har påvist, at konvertitter, som er nye i deres religion, har ’mere at bevise’ i forhold til at være rigtige troende. Det gør sig også gældende i forhold til fremmedkriger-fænomenet«, siger Entenmann og tilføjer, at forskningscentret lige nu er i gang med nye undersøgelser specielt rettet mod muslimske konvertitter.

POLITIKEN PODCAST

Læs mere:

Annonce

Annonce

Annonce

Podcasts

Forsiden