Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Mindst to anholdte syrienskrigere er nævnt i lækkede IS-dokumenter

Sag trækker tråde til bandemiljøet og til lækkede IS-dokumenter.

Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Det var med fuldt ornat og maskinpistoler, at politiet i formiddags gennemførte en storstilet aktion og anholdt 4 personer, der mistænkes for at have tilsluttet sig bevægelsen Islamisk Stat i Syrien.

I aften blev yderligere 2 personer i sagen anholdt for overtrædelse af våbenloven.

Anholdelserne sker efter længere tids samarbejde mellem Københavns Politi og Politiets Efterretningstjeneste (PET), og sagen er den hidtil største danske sag om hjemvendte syrienskrigere.

De første 4 anholdte sigtes nu for at have overtrådt straffelovens såkaldte terrorparagraf, oplyste Københavns Politi i en pressemeddelelse. Konkret er de mistænkt for »i Syrien at have ladet sig hverve af bevægelsen Islamisk Stat (IS) til at begå terrorhandlinger«.

LÆS MERE:

Selv om mange detaljer endnu står uklart, giver sagen allerede offentligheden svar på flere spørgsmål:

For det første vidner anholdelserne om, at myndighederne nu skruer bissen yderligere på i kampen mod de syrienskrigere, der ifølge PET’s seneste trusselsvurdering fra oktober 2015 kan udgøre en terrortrussel mod Danmark. Mindst 2 af de 6 anholdte har ifølge Politikens oplysninger længe opholdt sig i Danmark uden at blive anholdt – og i hvert fald den ene har længe været kendt af PET.

Der er endnu ingen oplysninger, der tyder på, at de 6 anholdte planlagde et angreb i Danmark

Justitsminister Søren Pind (V) nedsatte i efteråret en indsatsgruppe mod syrienskrigere, der blandt andet skulle se på, om tidligere lukkede sager om syrienskrigere kunne genåbnes med henblik på retsforfølgelse.

»Det er min forventning, at der kan blive rejst flere sager«, sagde Pind i december til Politiken.

Tråde til IS-lækage

Det er ifølge politiet »med afsæt i det myndighedssamarbejde«, at anholdelserne nu er sket. Dermed står det også klart, at den danske befolkning i den kommende tid kan se frem til flere terrorsager.

De 4 mistænkte syrienskrigere er nemlig ikke alene om at sidde på anklagebænken for handlinger i det borgerkrigsplagede land; til maj skal den 23-årige tyrkiskdansker EC for retten i Glostrup, mistænkt for at have opholdt sig hos IS i Syrien i 2013 og for planer om at rejse tilbage til IS.

Myndighedernes intensiverede jagt er imidlertid ikke det eneste interessante faktum i den nye sag: Anholdelserne trækker således tråde til den historisk store lækage på 22.000 dokumenter, som i sidste måned blev lækket fra Islamisk Stat.

SE OGSÅ:

Politiken er i besiddelse af dele af materialet, hvor 12 personer fra Danmark er nævnt – herunder en 28-årig pakistanskdansker fra Tingbjerg i København, som ifølge Politikens oplysninger er identisk med en af de anholdte. Kilder i det militante islamistiske miljø oplyser, at manden tidligere har opholdt sig kortvarigt hos Islamisk Stat i Syrien.

IS-dokumenterne nævner også en anden af de anholdte, en københavnsk mand født i 1995. Om det er lækagen i sig selv, der har ført til anholdelserne, er dog langtfra sikkert. Selv om Politiken har valideret en række af dokumenternes oplysninger, er lækagens autenticitet stadig ikke afklaret, mens ledende strafferetseksperter som Jørn Vestergaard fra Københavns Universitet tidligere har rejst spørgsmål om, hvor langt dokumenterne rækker som bevismateriale i en eventuel retssag.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Tilknytning til bander

Foruden trådene til de lækkede IS-dokumenter aktualiserer sagen også diskussionen om både hjemvendte syrienskrigere og det overlap mellem bandemiljøerne og det militante islamistiske miljø, som ifølge PET udgør en stigende trussel.

Den 28-årige anholdte har således ifølge flere kilder været en del af miljøet omkring den københavnske bandegruppering Loyal To Familia, og under ransagningerne har politiet desuden fundet både våben og ammunition. Det var netop fundet af disse våben, der førte til de sidste 2 anholdelser.

Der er endnu ingen oplysninger, der tyder på, at de 6 anholdte planlagde et angreb i Danmark. Men på et mere generelt plan frygter efterretningstjenesten, at fremkomst af voldsparate bandekriminelle, der siden radikaliseres religiøst, kan resultere i angreb i stil med Omar El-Husseins skudangreb i februar 2015.

De 6 anholdte fremstilles fredag i et grundlovsforhør bag lukkede døre.

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden