Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:

Daværende skibsinspektør Flemming Thue Jensen bryder nu 26 års tavshed og gennemhuller en stor del af norsk politis forklaring om Scandinavian Star. Kilde: politiken.tv / Nima Hajarzadeh og Lars Halskov

Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Partier vil have dansk undersøgelse af ejerforholdene bag 'Scandinavian Star'

SF, Enhedslisten og Dansk Folkeparti vil også have undersøgt danske myndigheders oprindelige efterforskning af sagen.

Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Flere partier mener, at en hurtigtarbejdende undersøgelsesgruppe skal klarlægge ejerforholdene bag 'Scandinavian Star' - og undersøge danske myndigheders oprindelige efterforskning af sagen.

SF har netop fremlagt et lovforslag om en undersøgelsesgruppe, og det får støtte fra Dansk Folkeparti og Enhedslisten.

Regeringen har for nylig afvist en dansk undersøgelse, og Socialdemokraterne vil først afvente det norske Stortings kommissionsundersøgelse og norsk politis igangværende efterforskning af den uopklarede mordbrand, som 7. april 1990 kostede 159 mennesker livet. Men flere andre partier har endnu ikke taget stilling til forslaget.

SF's retsordfører Lisbeth Bech Poulsen understreger, at en dansk undersøgelsesgruppe skal supplere de norske undersøgelser.

»Undersøgelsesgruppen skal udelukkende kigge på den oprindelige danske del af efterforskningen, fordi vi anerkender, at der er en norsk kommission. Det skal også være en hurtigtarbejdende gruppe, så den ikke bliver en syltekrukke. Den skal hurtigt komme med en konklusion om, hvorvidt der skal foretages yderligere i sagen. Det er rigtigt godt, at den norske kommission arbejder, men vi er bange for, at den ikke kan dække danske myndigheders rolle, og vi mener, at den del også skal undersøges«, siger Lisbeth Bech Poulsen.

Amerikansk selskab fik forsikringssum

Danmark, Norge og Sverige delte i 1990 efterforskningen. De danske myndigheders opgave var at efterforske ejer- og forsikringsforhold - samt skibets sikkerhed. De norske myndigheder efterforskede brandstiftelsen, mens svenskerne havde ansvaret for brandstedet.

Da de danske myndigheder afsluttede den oprindelige efterforskning af ejerforholdene og økonomien bag Scandinavian Star, blev det konkluderet, at forretningsmanden Henrik Johansen havde kontrollen med skibet, da brandene brød ud på skibet for 26 år siden.

Men det har vist sig, at et amerikansk selskab SeaEscape var registeret i Bahamas som ejer af 'Scandinavian Star', og det amerikanske selskab fik udbetalt en sum på 14 millioner dollars fra skibets forsikring.

Fik mundkurv

Lisbeth Bech Poulsen peger på, at det også bør undersøges, hvorfor Søfartsstyrelsens tidligere hovedundersøger af brandene, Flemming Thue Jensen, fik mundkurv på af styrelsen.

Da Oslo Politi i sommeren 2014 genoptog efterforskningen af den uopklarede mordbrand, ville Flemming Thue Jensen og en kollega kontakte norske myndigheder og fortælle om deres viden om de påsatte brande - og Flemming Thue Jensen ville fortælle, at han vurderede, at brandene måtte være nøje planlagt og udført af få besætningsmedlemmer.

Men det blev afvist af Søfartsstyrelsens direktion, som i stedet rettede henvendelse til Justitsministeriet. Ifølge et svar til Folketingets Erhvervsudvalg oplyste direktionen »over for de danske politimyndigheder, at de pågældende medarbejdere var interesserede i at bistå med opklaring, hvis der var behov herfor«.

Alligevel valgte de danske myndigheder ikke at give den viden videre til Oslo Politi. Derfor gik der mere end halvandet år før, at Flemming Thue Jensen på eget initiativ trådte offentligt frem i Politiken og siden på en pressekonference i Oslo for at fortælle om sin viden.

Dette forløb er en af grundene til, at Dansk Folkeparti støtter SF's forslag om en dansk undersøgelse.

»Vi har ønsket, at dette emne bliver taget op, fordi der er en række ubesvarede spørgsmål i denne sag. Så vi vil støtte det forslag, som SF lægger frem«, siger retsordfører Peter Kofod Poulsen fra Dansk Folkeparti.

Ny debat

Enhedslistens Søren Søndergaard håber, at forslaget også kan være med til at skabe diskussion om sagen.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

»V synes, at det er rigtig godt, at flere partier går ind i den her sag og vil gøre noget for, at den bliver oplyst. Den diskussion, som vi skal have under førstebehandlingen af SF's forslag, er en anledning til, at vi også kan diskutere sagen i folketingssalen. Det giver mulighed for at stille spørgsmål, så det er strålende«, siger Søren Søndergaard.

Retsordfører Trine Bramsen fra Socialdemokraterne vil ikke afvise SF's forslag, men hun vil først afvente nordmændene.

»Vi vil gerne se resultaterne af den norske undersøgelse, som er meget omfattende, før vi tager stilling til forslaget«, siger Trine Bramsen, som derfor har spurgt justitsministeren om, hvornår og hvordan de norske resultater præsenteres for Folketinget.

Regeringen vil dog ikke have en dansk undersøgelse. Justitsminister Søren Pind (V) erklærede for nylig under et samråd i Folketingets retsudvalg, at regeringen ikke vil indlede en selvstændig undersøgelse af den uopklarede mordsag.

»Vi mener, at de danske myndigheder har foretaget en sådan undersøgelse, og den er afsluttet. Så har de norske myndigheder fundet behov for - ud fra en økonomisk motivforskning - at kaste et nyt blik på det her, og i den sammenhæng har vi stillet informationer til rådighed«, sagde Søren Pind.

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden