Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

skrald. I februar viste CNN billeder af en 'flod' af affald, der snoede sig gennem Beiruts fattige forstad Jdeideh.
Foto: Bilal Hussein/AP

skrald. I februar viste CNN billeder af en 'flod' af affald, der snoede sig gennem Beiruts fattige forstad Jdeideh.

Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

København rækker kriseramte Beirut en hjælpende hånd

Flygtningestrømmen fra Syrien har presset den nedslidte libanesiske hovedstad til bristepunktet. Nu tilbyder Københavns Kommune at hjælpe Beirut.

Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Selv de mest velfungerende byer ville have svært ved at tackle hundredtusinder af flygtninge på få år.

Og når byen så i forvejen er kaotisk og knap selv kommet sig over en krig, er det endnu sværere. I det lys er det på sin vis et mirakel, at Libanons hovedstad Beirut ikke allerede er kollapset under byrden af de syriske flygtninge, der i de sidste fem år er strømmet ind.

Men byen er presset og kæmper med alt fra manglede elforsyning til bjerge af skrald og overfyldte veje. Derfor håber Københavns Kommune nu at kunne række en hjælpende hånd til Beirut og forsøge at bistå den berømte by med at navigere helskindet gennem den vanskelige tid.

Jeg synes, at det er et rigtig godt initiativ fra København, og Udenrigsministeriet vil gerne hjælpe med at facilitere det

»Der er mange, der taler om, at vi skal hjælpe i nærområdet, og Beirut har mange meget store udfordringer, som vi gerne vil forsøge at hjælpe gennem den ekspertise, vi har«, siger Københavns overborgmester Frank Jensen (S).

Hvad København præcis vil kunne tilbyde Beirut, er endnu ikke fastlagt.

HERBERT PUNDIK

Men planen er, at kommunen til maj sender en delegation til Libanon for at undersøge perspektiverne. Ifølge et indledende notat, som kommunen har udarbejdet om projektet, vil man primært fokusere på miljø, vand, affald og energi.

Herudover kan Københavns erfaringer med at skabe levende byrum og offentlige pladser – herunder legepladser – tænkes at være et område for samarbejde.

Med undtagelse af Corniche-promenaden langs Middelhavet er der uhyre få offentlige rum og parker i Beirut, hvor de forskellige befolkningsgrupper – særligt kristne og shia- og sunnimuslimer – kan mødes og færdes sammen.

Regeringen bakker op

»København har gode erfaringer på en række af de praktiske områder, hvor Beirut har problemer – ting som indsamling og sortering af skrald, vandforsyning og forsyningsvirksomhed generelt. Alle de udfordringer, som er blevet mere udtalte, fordi indbyggerantallet i Beirut er eksploderet på grund af de syriske flygtninge«, siger Frank Jensen.

Til gengæld håber København at kunne drage nytte af nogle af de erfaringer, som Beirut gennem årtier har opbygget i at få en by til at fungere med store religiøse mindretal.

Frank Jensen har præsenteret projektet for både statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) og udenrigsminister Kristian Jensen (V), der begge har bakket op om planerne.

København har gode erfaringer på en række af de praktiske områder, hvor Beirut har problemer

»Jeg synes, at det er et rigtig godt initiativ fra København, og Udenrigsministeriet vil gerne hjælpe med at facilitere det«, siger udenrigsminister Kristian Jensen (V), der ser projektet som et led i kampen mod ekstremisme.

KRISTIAN JENSEN

»Islamisk Stat skal bekæmpes både militært og civilt. Og der spiller det jo oplagt en vigtig rolle at skabe et bedre miljø i en by som Beirut med store mængder syriske flygtninge, så folk får håb og vender ekstremismen ryggen«, siger han.

Generalsekretær i Dansk Flygtningehjælp, Andreas Kamm, synes også, at det er et godt initiativ.

»Det er en rigtig fin idé, at storbyerne samarbejder, de har jo meget samme problemstillinger. Der kan være mange ting, som en dansk kommune har bedre styr på, end de har i Libanon. Der var også et samarbejde mellem danske og bosniske kommuner i forbindelse med krisen efter det tidligere Jugoslavien. Udveksling er en god idé«, siger han.

Ifølge Frank Jensen er kommunen i kontakt med den danske ambassade i Beirut om samarbejdsmulighederne.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Vi holder sommerferie men...
  Vi holder sommerferie men...

  Henter…
 • Margethe Vestager taler til EU's kokurrencekommission, februar 2019. Photo by Aris Oikonomou / AFP.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?
  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?

  Henter…

  Dagens politiske special kigger på magtfordeling og nye poster i politik, både i Bruxelles og Danmark. EU har fået nye topchefer, og herhjemme har Mette Frederiksen tildelt sin særlige rådgiver, Martin Rossen, en magtfuld position i Statsministeriet. Er det et demokratisk problem?

 • Campingpladsen på årets Roskilde Festival er åbnet og deltagerne fester mellem teltene indtil pladsen åbner onsdag.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn
  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn

  Henter…

  Campingområdet på Roskilde Festival er et parallelsamfund - en by af luftmadrasser, øldåser og efterladte lattergaspatroner. En stærk kontrast til de unges strukturerede hverdag. Men hvordan føles friheden? Og hvordan er det lige med kærligheden, når intet er, som det plejer?

Forsiden