Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Babyglæde. Ældre Sagen mener, at ordning med besøgsbabyer er »en rigtig god idé«. Aarhus Kommune indførte ordningen for et år siden, og nu kommer Københavns Kommune efter. Ældre Sagen ser gerne, at endnu flere kommuner følger trop.
Foto: Miriam Dalsgaard (arkiv)

Babyglæde. Ældre Sagen mener, at ordning med besøgsbabyer er »en rigtig god idé«. Aarhus Kommune indførte ordningen for et år siden, og nu kommer Københavns Kommune efter. Ældre Sagen ser gerne, at endnu flere kommuner følger trop.

Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Besøgsbabyer indføres på de københavnske plejehjem

Ordning om babybesøg på plejehjem i Aarhus har vist sig som »en bragende succes«.

Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Der sker bare noget, når der kommer en baby på besøg på plejehjemmet.

Det skaber glæde, at forældre kommer forbi med et lille livsbekræftende mirakel, som de ældre kan få lov at holde.

Det har man opdaget i Aarhus, der derfor for et år siden indførte en ordning, som skulle få flere barnevogne til at svinge forbi kommunens plejehjem. Aarhus kalder initiativet 'besøgsbabyer'. Og ordningen har vist sig som noget af en succes.

Nu følger Københavns Kommune efter.

På rådhuset har sundheds- og omsorgsudvalget vedtaget, at der til sommer skal indføres en lignende ordning til gavn for beboerne på de københavnske plejehjem.

»Jeg kan næsten ikke vente til, at det bliver indført. Jeg har set, hvor glade og oplivet de ældre bliver, når børn kommer på besøg. Der er altså bare noget med ældre og børn«, lyder det fra gruppeformanden for Dansk Folkeparti i Borgerrepræsentationen i København, Karin Storgaard, som ikke er bleg for at indrømme, at man har kopieret ordningen direkte fra Aarhus.

Forslaget om arrangerede babybesøg er blevet enstemmigt vedtaget i Københavns Kommunes sundheds- og omsorgsudvalg.

Det at holde en varm baby, som man kan sidde og nusse, er jo noget helt særligt

»Erfaringerne fra Aarhus var jo positive. Jeg har indtryk af, at det er noget, der kan skabe liv og gøre folk glade. Det gør børn jo tit«, siger medlem af sundheds- og omsorgsudvalget Andreas Liske Keil (S).

Fra den anden side af bordet lyder det samstemmende:

»Vi er sådan set også positive, så længe det foregår inden for de rammer, som der er blevet lagt«, siger udvalgsmedlemmet Caroline Stage (V).

Projektet vil koste 25.000 kroner, som skal bruges på en informationskampagne for at tiltrække barslende forældre og få dem til at tilmelde deres babyer.

Omkring 100 tilmeldte babyer

I Aarhus fungerer ordningen således, at forældre på en hjemmeside kan registrere deres barn som en såkaldt besøgsbaby.

Det eneste krav er, at den skal kunne »kigge, pludre, måske kravle og lide smil og søde, ældre medmennesker«, lyder det lokkende på kommunens hjemmeside. Herefter indgår forældrene i en dialog med et af de plejehjem, som gerne vil have besøg. I øjeblikket er der 33 af kommunens 52 plejehjem, der aktivt har tilkendegivet, at de gerne vil, oplyser Aarhus Kommune.

DEBATINDLÆG

Ordningen blev indført sidste forår. I dag er der omkring 100 tilmeldte besøgsbabyer.

Det er en bragende succes

»Det er en bragende succes«, skriver rådmand for Sundhed og Omsorg i Aarhus Kommune, Jette Skive (DF), i en mail til Politiken.

»Der er så meget at vinde ved at ældre mennesker på plejehjem får besøg af babyer. Mødre og fædre er på barsel og oplever, at deres børn måske bliver mere åbne, og vi kan se, hvordan ældre mennesker får en kanon oplevelse og glædes ved de små poder, der bliver sat på deres skød«.

To babyer hver 14. dag

Hos Plejeboligerne Jasminvej, som består af to århusianske plejehjem i Risskov, beretter lederen Lis Munk også, at besøgsbabyer »i den grad har været en succes«.

Siden plejehjemmene blev en del af ordningen for omkring et år siden, er der hver formiddag hver 14. dag kommet to mødre og deres babyer på besøg.

»Og så sker der noget helt fantastisk«, fortæller Lis Munk.

»Vi lader besøgsbabyerne besøge de allerdårligste demente - altså dem, vi har rigtig svært ved at nå ind til, og som befinder sig i en slags skal. Når mødrene så går rundt med babyerne til de forskellige, så de er lige for næsen af dem, så rækker beboerne ud efter dem. Der kommer smil i øjnene på dem, og pludselig kommer der kontakt. Det er virkelig fantastisk at opleve«, siger plejehjemslederen.

For nylig er de to mødre dog begyndt på arbejde igen, og babybesøgene er blevet indstillet.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

»Så nu leder vi selvfølgelig efter nye babyer«, forklarer Lis Munk.

Noget »helt særligt«

Heller ikke Ældre Sagen kan finde på noget negativt at sige om besøgsbabyer.

Her så man faktisk gerne, at besøgsbabyer blev indført i endnu flere kommuner, for det er »altså bare en rigtig god idé«.

Der kommer smil i øjnene på dem, og pludselig kommer der kontakt. Det er virkelig fantastisk at opleve

»Vi har kun fået positive tilbagemeldinger, siden det blev indført i Aarhus. Det at holde en varm baby, som man kan sidde og nusse, er jo noget helt særligt. Det er rigtig mange beboere, der savner nærvær og berøring. Det kan besøgsbabyer være med til at afhjælpe«, siger Anna Wilroth, som er konsulent hos Ældre Sagen.

»For forældrene kan også det være med til at skabe kontakt til den ældre generation, der jo har en livserfaring, de gerne deler ud af. Det tror jeg, rigtig mange vil kunne få noget ud af. Og så kan det hjælpe de mange forældre, som føler sig ensomme i forbindelse med deres barsel«, tilføjer hun.

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden