Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
JOACHIM ADRIAN (arkiv)
Foto: JOACHIM ADRIAN (arkiv)

Diplomati. Regeringens såkaldte udenrigsgransker, Peter Taksøe-Jensen, præsenterer i dag sin undersøgelse af dansk udenrigspolitik.

Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Radikale er »lodret imod« forslag fra Løkkes udenrigsgransker

Ny udenrigs- og sikkerhedspolitisk rådgiver er blot et nyt bureaukratisk lag.

Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Statsministers såkaldte udenrigsgransker, Peter Taksøe-Jensen, må kigge langt efter opbakning til sit forslag om at udpege en nye udenrigs- og sikkerhedspolitisk rådgiver for regeringen.

Allerede ved den officielle overrækkelse af granskningsrapporten søndag på marienborg, fastslog statsminister Lars Løkke Rasmussen (V), at han ikke har nogen planer om en sådan udnævnelse, og heller ikke den radikale udenrigsordfører og tidligere udenrigsminister Martin Lidegaard går ind for det.

»Vi er lodret imod en sikkerhedspolitisk rådgiver, for det opfatter vi bare som et nyt bureaukratisk lag og som udtryk for, at Statsministeriet kan krabbe sig ind på det udenrigsministerielle«, siger Martin Lidegaard, der tilføjer, at allerede i dag har Statsministeriet en person, der fungerer som såkaldt departementsråd.

Lidegaard medgiver dog, at det giver god mening at diskutere, hvordan man kan forankre udenrigspolitikken bedre i de andre ministerier.

»Vi har brug for større ejerskab til det internationale i en lang række ressortministerier. Vi er åbne over for at diskutere nye konstellationer, der polistisk kan sikre, at der bliver større ejerskab til udenrigspolitikken og støre prioritering af den i resortministerierne«, mener han.

Den socialdemokratiske udenrigsordfører, Nick Hækkerup, vil til gengæld endnu ikke forholde sig forslagene fra Taksøe-Jensen om enten en ny udenrigs- og sikkerhedspolitisk rådgiver. Eller for den sags skyld forslaget om et nyt stående regeringsudvalg med fokus på udenrigs- og sikkerhedspolitik. Og det vil han faktisk ikke før, Socialdemokraterne igen kommer i regering.

»Vores holdning er, at det er regeringen, der indretter, hvordan forretningen skal drives, og vi venter med at forholde os til det, til det er os, der skal træffe de beslutninger. Det må en regering forholde sig til«, mener Hækkerup, der end ikke vil svare på, om han ser for sig, at en eventuelt ny S-ledet regering vil gå i den retning, som Taksøe-Jensen anbefaler.

»Vores opfattelse er, at det må regeringen stå på mål for. Og så skal vi nok, når det forhåbentlig inden alt for længe bliver aktuelt, forholde os til, hvordan vi synes det er mest fornuftigt at indrette regeringsapparatet«, svarer Nick Hækkerup.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden