Foto: VALENTE DITTE
Danmark

Pernille Skipper anmeldes til politiet for udtalelser om voldtægtssag

Advokat mener, at Enhedslistens nyudnævnte politiske ordfører med sine udtalelser har overtrådt en paragraf i retsplejeloven.

Danmark

Forsvareren for en af de frikendte drenge i en meget omtalt voldtægtssag fra Herfølge politianmelder Enhedslistens nyudnævnte politiske ordfører, Pernille Skipper.

Det skriver sn.dk, som er en del af Sjællandske Medier.

De tre unge tiltalte nægtede sig skyldige, og en domsmandsret i Roskilde frifandt dem 21. april. Episoden skete en nat i september 2014 på en græsplæne ved forsamlingshuset i Herfølge.

Pigen lider af sukkersyge. Desuden havde hun drukket, da forholdet fandt sted.

Enkelte medier, heriblandt Ritzau, skrev fejlagtigt, at pigen var bevidstløs, men retten lagde til grund, at det var hun ikke.

Man må ikke påvirke retssager

Pernille Skipper nåede dog at udtale sig på baggrund af de fejlagtige oplysninger.

Advokat Simon Hauch mener, at Pernille Skipper med sine udtalelser i voldtægtssagen har overtrådt en paragraf i retsplejeloven.

Ifølge paragraffen må man dels ikke udtale sig forkert i en verserende straffesag og ikke udtale sig, så det er egnet til at påvirke dommere og domsmænd i en sag, der endnu ikke er afsluttet.

»Hun skriver, at der er tre drenge, der er blevet frifundet for voldtægt, selv om pigen var bevidstløs. Ordet bevidstløs har hun ganske vist rettet senere, men hun har også skrevet, at pigen var ude af stand til at sige fra. Det er ikke det, som retten er kommet frem til«.

»Retten kom frem til, at det ikke var bevist, at hun ikke kunne sige fra. På den måde har hun dels udtalt sig forkert og dels på en måde, som ret klart er egnet til at påvirke dommere og domsmænd i en ankesag«, siger Simon Hauch fra Advodan i Lyngby.

Statsadvokaten i København har siden besluttet at anke byrettens frifindelse af tre unge mænd til Østre Landsret.

Simon Hauch har sendt anmeldelsen af Skipper til anklageren i sagen.

»Så må vi se, om det rækker til en sag. Der er ikke så mange politikere, der er blevet dømt efter den paragraf. Men det er værd at få det afprøvet. Især fordi det har haft den konsekvens, det har for debatten«, mener Simon Hauch.

Han overvejer at anmelde flere politikere som blandt andre Lisbeth Bech Poulsen (SF), der også har udtalt sig i sagen.

Pernille Skipper har afvist indblanding

I går afviste Pernille Skipper, at hendes udtalelser om voldtægtsagen skulle være i strid med loven:

»Jeg har ikke udtalt mig om skyldsspørgsmålet i nogen konkret sag. Til gengæld har jeg deltaget i debatten om den situation, der er for voldtægtsofre i Danmark, hvor de får en problematisk behandling i retssystemet, straffesystemet og hos politiet«, sagde hun til Politiken.

På Twitter har politikkeren beskrevet dommen som et udtryk for en oldnordisk og sexistisk tilgang til voldtægt. Et synspunkt, som hun i går uddybede over for Politiken:

»Hvis domstolen afgør, at loven skal forstås sådan, at en kvinde må antages at have accepteret, hvis hun ikke konkret har sagt fra, så mener jeg, at det er udtryk for sexisme. Det er oldnordisk, og det bør vi lave om. Det er et generelt synspunkt. Det afgørende er, om jeg har udtalt mig om skyldsspørgsmålet, og det har jeg ikke«.

I går fastholdt hun over for Politiken, at det er ment som en kommentar til lovgivningen, når hun kalder dommen grotesk:

»Selvfølgelig må jeg have en holdning til loven. Det er mit job som politiker. Derfor udtaler jeg mig om, hvordan loven skal være indrettet, og derfor er det helt naturligt, at jeg over mange omgange har diskuteret, hvilken retsstiling der skal være omkring voldtægt, og hvilke problemer jeg ser i det. Det er klart, at jeg kan have en holdning til det, hvis loven skal forstås sådan, at man har accepteret, hvis man ikke har sagt fra«.

ritzau

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump?
  Hør podcast: Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump?

  Henter…

  Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump? Klaus Riskær er tilbage på avisernes forsider. Han rejser sig altid igen, uanset om han går konkurs, bliver ekskluderet eller sat i fængsel. Og nu stiller han op til Folketinget. Men hvad driver ham? Og kan det passe, at han i dag er mere til klima og social retfærdighed end til utæmmet kapitalisme? Eller er han – som nogle mener – det danske svar på Donald Trump?

 • 
  A male giant panda from China named Cai Tao eat eats a stick at Taman Safari Indonesia zoo in Bogor, West Java, Wednesday, Nov 1, 2017. Giant pandas Cai Tao and Hu Chun arrived Indonesia last month as part of China's "Panda diplomacy." (AP Photo/Achmad Ibrahim)

  Et kongerige for to pandaer? Kun Kinas allerbedste venner får lov at lease et par af de sjældne pandabjørne, sagde den kinesiske præsident Xi Jinping, da han lovede Danmark et par. Kina har flere gange brugt de sjældne dyr som en brik i deres udenrigspolitik. Men hvad har Danmark givet køb på, for at blive en af Kinas allerbedste venner? At tale om Tibet?

 • 
  Arkitekt Jørn Utzon viser prototype på etfamiliehus i 1969.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Jørn Utzon – glemte Danmark sin største arkitekt?
  Hør podcast: Jørn Utzon – glemte Danmark sin største arkitekt?

  Henter…

  I dag er der premiere på dokumentarfilmen ’Jørn Utzon – manden & arkitekten’ om den dansker, der bl.a. tegnede Sidney-operaen: En bygning, der regnes med blandt det 20. århundredes mest ikoniske bygningsværker. Men hvordan endte Jørn Utzons hjertebarn, operaen i Sidney, som hans livs tragedie? Og hvorfor frøs danske arkitekter ham siden ud?

Forsiden

Annonce