Danmark

Regeringens egne embedsmænd: Flygtninge vil gavne økonomien

Trods advarsler om det modsatte vil de tusindvis af flygtninge i Danmark give økonomisk overskud på sigt.

Danmark

De knap 100.000 flygtninge, som forventes til Danmark frem mod 2020, vil på sigt have en positiv effekt på dansk økonomis holdbarhed. Selvom regeringen advarer om, at et stigende antal flygtninge koster staten milliarder af kroner de næste fire år, vurderer Finansministeriet, at det tab vil blive vendt til et samlet plus, når det endelige regnestykke skal gøres op på sigt.

Det fremgår af beregninger fra regeringens konvergensprogram, hvor man som noget nyt har regnet på flygtningestrømmens effekt på dansk økonomi, når man kigger årtier ud i fremtiden. Konkret er det regeringens forventning, at de mange flygtninge forbedrer dansk økonomi med 0,15 procent af bnp, eller hvad der svarer til 2,7 milliarder kroner.

»Konklusionen er sådan set meget klar: Statens indtægter fremadrettet vil være større end statens udgifter, når man måler på strømmen af flygtninge og deres efterkommere isoleret. Det betyder, at tilstrømningen af flygtninge ikke forringer mulighederne for at opretholde de velfærdsordninger, vi har i dag, når man kigger langt ud i fremtiden«, forklarer Marianne Frank Hansen, souschef og økonom ved Dream, der har leveret data til Finansministeriets beregninger.

Tilstrømningen af flygtninge forringer ikke mulighederne for at opretholde de velfærdsordninger, vi har i dag, når man kigger langt ud i fremtiden

Når flygtninge kan ende som en økonomisk gevinst – ifølge Politikens oplysninger allerede i 2035 – er forklaringen, at regeringen forventer en stigende beskæftigelsesfrekvens blandt nytilkomne de næste par år. Derudover forventer regeringen, at efterkommere af de nuværende flygtninge om to generationer vil have samme beskæftigelsesfrekvens som etniske danskere.

Flygtninges effekt på dansk økonomi har længe været en brændende platform og ideologisk kampplads på Christiansborg. Så sent som i april advarede beskæftigelsesminister Jørn Neergaard Larsen om, at de 100.000 flygtninge frem mod 2020 risikerer at »smadre« den danske velfærd.

DI: Flygtninge kan blive en gevinst

Økonomiprofessor Torben M. Andersen fortæller, at regeringen har ret i begge antagelser: at flygtninge koster penge på kort sigt, men kan gavne økonomien på lang sigt.

»De to konklusioner er ikke nødvendigvis inkonsistente. Det handler om, hvad man fokuserer på. Spørger man, om flygtninge er en udgift nu og her, er svaret ja. Spørger man, om de kan tjene sig selv ind igen i fremtiden og dermed blive en økonomisk gevinst, er svaret også ja«.

»Samtidig skal man huske på, at der er stor usikkerhed om beregningen af sådanne effekter, men det er muligt, at der kan være positive effekter på lang sigt – og der har ikke været meget fokus på det aspekt i debatten«, tilføjer han.

Finansminister Claus Hjort Frederiksen har ikke ønsket at stille op til interview, men i en mail til Politiken skriver han, »at indvandrerne og deres efterkommere på længere sigt kan få en positiv effekt på de offentlige finanser«.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

»Det forudsætter altså, at vi har håndteret udgifterne på den kortere bane, og det forudsætter naturligvis også, at de kommer i arbejde og dermed bidrager positivt til det danske samfund«, skriver han.

Vicedirektør i Dansk Industri Kent Damsgaard mener, at man i debatten om flygtninge i for høj grad har glemt, at udenlandsk arbejdskraft – herunder flygtninge – kan være en gevinst for Danmark.

»Hver gang vi får 10.000 i arbejde, giver det et råderum på mere end 3 milliarder kroner. Det er et kæmpe potentiale. Også for dem, der kommer hertil på en sørgelig baggrund som flygtninge. Det er helt afgørende, at man ser dem som en ressource«, siger han.

Dansk Folkepartis formand Kristian Thulesen Dahl ønsker ikke at kommentere de nye beregninger. Den radikale partileder, Morten Østergaard, mener, at de kan kickstarte et »paradigmeskifte«.

»Det understreger med al ønskelig tydelighed, hvor underlødigt det er, når man siger, at danskerne må vælge mellem humanisme og velfærd«.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden