Fodboldspilleren. Brasilianeren Djalma Santos - altså Djalmar uden r - flankeret af to skotske kolleger: Dennis Law (tv) og Jim Baxter. De tre spillere var medlemmer af en international trup, der i 1963 skulle stille et 'verdenshold', som skulle møde England på Wembley. Foto: AP
Foto: IP SSA,SSA. KEY S,RO.,XGM/AP

Fodboldspilleren. Brasilianeren Djalma Santos - altså Djalmar uden r - flankeret af to skotske kolleger: Dennis Law (tv) og Jim Baxter. De tre spillere var medlemmer af en international trup, der i 1963 skulle stille et 'verdenshold', som skulle møde England på Wembley. Foto: AP

Danmark

Års gravearbejde løser navnemysterium

Navneforsker på Københavns Universitet har kigget nøje på fornavnet Djalmar.

Danmark

Ikke mange danske mænd eller drenge hedder Djalmar som første fornavn - ifølge Danmarks Statistik er der højst tale om to - men navnet har været i brug herhjemme i 170 år, og navneforskere har længe spekuleret på, hvordan det egentlig blev introduceret og hvor det kom fra.

Takket være Birgit Eggert, lektor ved Afdeling for Navneforskning på Københavns Universitet, er der nu med stor sandsynlighed kommet svar på dette, og kilden til ny viden viste sig at være gamle, forlængst hedengange danske aviser, der nu er blevet søgbare på Statsbibliotekets hjemmeside (www.statsbiblioteket.dk).

En af disse aviser hed Flyveposten - et medlem af den københavnske populærpresse, der var på gaden mandag til lørdag i perioden 1845-1870. Avisens udgivere var udmærket klar over, at det gjaldt om at vægte underholdningsværdien, hvis der skulle sælges blade, og derfor bragte man fra debuten 2. januar 1845 og de næste ti måneder i hvert nummer et afsnit af den franske forfatter Eugène Sues roman 'Den evige Jøde'.

Prinsenavn på københavnsk

En af hovedpersonerne i romanen, som Flyveposten trykte i dansk oversættelse, er den indiske prins Djalma, og her kan man formentlig finde inspirationen til drengenavnet Djalmar, fortæller Birgit Eggert:

»Udtaler man Djalma på ældre københavnsk, vil det sidste a blive et tilbagetrukket, åbent a, der kan høres som om navnet slutter på et r - og at stavemåden derfor er Djalmar".

Året efter føljetonen havde været bragt, 2. oktober 1846, fødtes i København en dreng, der fik navnet Djalmar Theodor Julius Krag. Han blev døbt i Holmens Sogn, og i kirkebogen står der Dalmar, men det må have været en fejl, for Birgit Eggert kan se, at han i forskellige folketællinger frem til 1885 optræder som henholdsvis Dialmar og Djalmar.

At der kom et r i halen på den Djalma, københavnerne havde lært at kende via Flyveposten, kan muligvis også skyldes, at Djalma på dansk kan signalere et pigenavn, påpeger navneforskeren.

Djalmar Theodor Julius Krag var den første Djalmar - i løbet af 1800-tallet kom der yderligere 29 herhjemme, hvoraf de 24 var fra København, viser diverse fortegnelser - og så gik det ellers stille og roligt ned ad bakke helt til vore dage. En af de sidste, indtil navnet eventuelt kommer på mode igen, var Djalmar Sylvester Andersen fra Hvidovre, en stout metalarbejder, der gik bort i foråret 2014 hele 105 år gammel.

Brasilianske fodboldspillere

I det årelange arbejde med at få Djalmars introduktion og udbredelse bragt på det rene, har Birgit Eggert også foretaget en række internationale søgninger, og der var meget hurtigt bid i Brasilien, fortæller hun:

»Her er formen Djalma, som i Eugène Sues roman, ret udbredt - og sjovt nok hævdes det i den brasilianske kilde, jeg har kigget på, at Djalma, som det bruges i Sydamerika, skulle være afledt af det nordiske navn Hjalmar. Men det skurrer nu lidt i mine ører«.

Blandt kendte brasilianere med fornavnet Djalma er i øvrigt flere fodboldspillere - heriblandt Djalma Santos (1929-2013) og dennes yngre kollega Djalma Feitosa Dias (Djalminha), der er født i 1970.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

En dansk bladtegner

I Arbejderbevægelsens Bibliotek og Arkiv (ABA) kan man finde en kendt og i sin tid indflydelsesrig dansk Djalmar. Han hed Christofersen til efternavn - han var født i 1867 og døde i 1924 - og han var autodidakt maler og satiretegner.

Omkring år 1900 var han en meget produktiv leverandør til arbejderbevægelsens satiriske blad 'Ravnen' - og under Første Verdenskrig, hvor den fotografiske teknik begyndte at blive en konkurrent til bladtegningerne, engagerede han sig i en periode i stumfilmsproduktion.

Djalmar Christofersen kunne nemlig også skrive, og han var med til at lave manuskript til en række stumfilm, der blev produceret af Nordisk Films Kompagni. En af dem hed 'Mumiens Halsbånd', og den havde Valdemar Psilander i den mandlige hovedrolle.

Desværre endte det efter alt at dømme noget trist for Djalmar Christofersen, fremgår det af registreringer i ABA. Han blev syg, blev opereret for mavesår på Rigshospitalet i 1923 og forlod i 1924 sin lejlighed på Amager.

»Og her ophører så de sidste livstegn, vi har fra Christofersen«, hedder det.

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce