Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Samarbejde. Danske soldater i Irak har »uformelt« samarbejdet med det amerikanske sikkerhedsfirma Blackwater. Soldater fra firmaet er dømt for at have stået bag en række drab på civile irakere, som blev skudt i september 2007.
Foto: KHALID MOHAMMED/AP

Samarbejde. Danske soldater i Irak har »uformelt« samarbejdet med det amerikanske sikkerhedsfirma Blackwater. Soldater fra firmaet er dømt for at have stået bag en række drab på civile irakere, som blev skudt i september 2007.

Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Minister: Det ville have været uansvarligt ikke at samarbejde med Blackwater

I et samråd skulle forsvarsminister Peter Christensen svare på en byge af kritiske spørgsmål om Blackwater.

Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Forsvarsministeren ønsker ikke at tage afstand fra, at Danmark samarbejdede med vagter fra det kontroversielle sikkerhedsfirma Blackwater under Irakkrigen.

Sådan lød det i dag fra forsvarsminister Peter Christensen (V), der var indkaldt til samråd i Forsvarsudvalget for at redegøre for danske soldaters kontakt til de amerikanske lejesoldater.

Forsvarsministeren erkendte, at der tidligere er blevet givet ukorrekte og ikke dækkende svar i sagen.

Det ønskede han at beklage.

Men på spørgsmålet om, hvorvidt det efter hans opfattelse var i orden, at Danmark samarbejdede med vagter fra det amerikanske firma, der i 2007 stod bag en række drab på civile irakere, svarede Peter Christensen:

»I lyset af at der ikke var andre, der kunne være med til at sikre de danske styrker i en nødsituation – altså hvor man kunne tilkalde hjælp – der synes jeg sådan set, det er rimeligt. Alt andet ville være uansvarligt«.

»Mørklægning« eller »uduelige medarbejdere«?

Samrådet er indkaldt af Enhedslistens forsvarsordfører Eva Flyvholm og partiets udenrigsordfører Nikolaj Villumsen.

Folketingets Forsvarsudvalg ønsker at få redegjort for en række ikke korrekte oplysninger om samarbejdet med Blackwater, som Forsvarsministeriet ad flere omgange har givet til Folketinget. Blandt andet er det tidligere blevet oplyst, at forsvaret i forbindelse med Danmarks deltagelse i krigen i Irak fra 2003 til 2007 kun i et enkelt tilfælde indgik i et samarbejde med det amerikanske sikkerhedsfirma. Et samarbejde, som af flere forsvarsministre og af forsvaret selv dog er blevet betegnet som »uformelt« igen og igen.

Jeg mener, der er ting, der kunne være foldet ud langt bedre. Folketinget burde have kendt alle oplysninger, som spørgsmålene blev stillet og besvaret. Det kan jeg endnu en gang kun beklage

Senere er det dog kommet frem, at danske soldater i et langt større omfang har haft et såkaldt uformelt samarbejde med Blackwater end det, der var blevet oplyst til Folketinget.

Den nuværende forsvarsminister har været ude og beklage, at de tidligere svar til Folketinget ikke var korrekte, og en redegørelse fra Værnfælles Forsvarskommando blev iværksat.

I denne måned blev den offentliggjort. Samarbejdet har været meget mere omfangsrigt, end det tidligere blev oplyst, står der nu sort på hvidt

Enhedslistens Eva Flyvholm ønskede i dag svar på, om der har været tale om reel mørklægning fra Forsvarsministeriet side, eller om sagen måske mere er et eksempel på »elendig håndtering af dokumenter«. Partikollegaen Nikolaj Villumsen formulerede det sammenligneligt med, at enten var de personer, der arbejder med forsvarets arkiver »fuldstændig uduelige«, eller også var Folketinget »blevet holdt for nar«.

Nikolaj Villumsen, der på samrådet forklarede, at der efter hans mening var et eller andet »ravruskende galt« med hele forløbet omkring Blackwater, tilføjede:

»Vi ved alle sammen, at det ikke er arkivfolkene, der underskriver svarene til Folketinget. Det er ministeren. Hvor ligger grunden til, at der blev svaret forkert?«

»Jeg vil henvise til redegørelsen«, svarede ministeren.

Forsvarsministeren hæfter sig ved forsvaret og forsvarschefens forklaring: At man først ved at grave ekstra dybt i arkiverne har fundet frem til de nye oplysninger, og at de ikke var kendt på det tidspunkt, Værnfælles Forsvarskommando videregav dem til Forsvarsministeriet.

»Jeg mener, der er ting, der kunne være foldet ud langt bedre. Folketinget burde have kendt alle oplysninger, som spørgsmålene blev stillet og besvaret. Det kan jeg endnu en gang kun beklage«.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Til dagens samråd ville Eva Flyvholm i den forbindelse vide:

»Er ministeren klar over, hvor langt ind i Forsvarsministeriet at det uformelle samarbejde med Blackwater har eksisteret?«

Peter Christensen måtte henvise til, at der er tale om et forløb, hvor han ikke selv har været til stede. Peter Christensen blev udnævnt som forsvarsminister i september sidste år.

»Hvem, der har fået de her oplysninger, har jeg ikke oplysninger for at svare på, da jeg ikke ved det«, sagde forsvarsministeren.

Ikke noget at vælge imellem

Svarene fra ministeren stillede dog ikke umiddelbart Forsvarsudvalgets spørgere tilfredse.

For det første var de forvirrede over, hvorfor skiftende forsvarsministre har fastholdt, at der var belæg for at kalde samarbejdet med Blackwater for »uformelt«, når det har vist sig som langt hyppigere og omfangsrigt end først antaget. For det andet ville de vide, hvorfor der igen og igen blev lagt så meget vægt på det ord, når et samarbejde må forventes at være et samarbejde uanset om det er formelt eller ej.

Den tidligere udenrigsminister Holger K. Nielsen (SF), Eva Flyvholm og Nikolaj Villumsen gravede også i, hvad der er kommet frem for nylig – i øvrigt godt gemt i midten af Værnfælles Forsvarskommandos redegørelse:

Den danske ambassadør i Irak henvendte sig i oktober 2007 til den amerikanske ambassadør i Irak, fordi danskerne ønskede at opgradere det uformelle samarbejde med Blackwater til et såkaldt »formaliseret samarbejde«. Det var i øvrigt i måneden efter, at Blackwater-soldater havde dræbt 17 civile irakere på Nisour-pladsen i Bagdad, hvilket hurtigt blev en internationalt kendt skandale.

Det var jo ikke den danske regering eller det danske forsvar, der havde besluttet at udlicitere denne sikkerhedsopgave til Blackwater. Det var det amerikanske udenrigsministerium

Forsvarsminister Peter Christensen bekræftede i dag i samrådet, at en sådan henvendelse blev foretaget. Og at den blev afvist af amerikanerne. Forsvarsministeriet blev tilmed »orienteret efterfølgende« om henvendelsen, lød det i dag fra forsvarsministeren. Hvorfor den oplysning dog aldrig fandt vej frem til folketingssvarene, fremgik dog ikke på samrådet.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Forsvarsministeren understregede, at det var hans opfattelse, at »private sikkerhedsfirmaer selvfølgelig også skal overholde menneskerettighederne og krigens love«. Men da Holger K. Nielsen spurgte, om man kunne forestille sig, at Danmark igen vil samarbejde med private sikkerhedsfirmaer, som ikke på samme måde er forpligtet til at overholde Genevekonventionen, svarede ministeren:

»I den situation, hvor der ikke er andre til stede, man kan rekvirere hjælp hos, hvad er det så for et alternativ, man egentlig har? Det var jo ikke den danske regering eller det danske forsvar, der havde besluttet at udlicitere denne sikkerhedsopgave til Blackwater. Det var det amerikanske udenrigsministerium«.

»I Irak var der ikke noget at vælge imellem. Det er det, der er min hovedpointe«.

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden