Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

erstatning. Tre irakere hævder, at de blev udsat for tortur af danske soldater i Irak i 2004 og 2006 og kræver nu erstatning fra staten. Fotoet er fra den danske Camp Eden i Irak i 2004.
Foto: Thomas Borberg (Arkiv)

erstatning. Tre irakere hævder, at de blev udsat for tortur af danske soldater i Irak i 2004 og 2006 og kræver nu erstatning fra staten. Fotoet er fra den danske Camp Eden i Irak i 2004.

Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Forsvarets auditører vil undersøge torturanklage

Påstand om danske soldaters usædvanligt hårdhændede tortur af irakiske civile efterforskes nu af militære anklagere.

Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Forsvarets Auditørkorps er gået ind i sagen om danske soldaters påståede tortur af irakiske civile under den danske krigsdeltagelse i Irak i 2004 og 2006. Ifølge chefen for auditørkontoret, Claus Risbjerg, er auditørerne forpligtet til at undersøge, om der er begået strafbare handlinger af militære personer, når den slags oplysninger dukker op.

»Vi behøver ikke at sidde på hænderne og vente på, at der er en, der ringer. Forsvarets auditørkorps er en uafhængig, militær anklagemyndighed, som er sat i verden for at undersøge overtrædelser begået af militært ansat personale«, siger han.

Undersøgelsespligten er aktualiseret af Politikens omtale af tre stævninger, som advokat Christian Harlang har indgivet til byretten i København.

Det kan være vanskeligt for soldater, som måske har været udsendt til flere missioner, at huske, hvad der foregik for 10-12 år siden

Heri bliver danske soldater for første gang direkte anklaget for at have udført tortur og overgreb på irakiske civile. Den danske krigsdeltagelse i Irak mellem 2003 og 2007 har tidligere ført til sager om håndtering af fanger, men hidtil har det drejet sig om overdragelse af fanger til andre landes myndigheder.

Advokat Harlang stævner Forsvarsministeriet som ansvarlig for overtrædelser af den europæiske menneskeretskonvention og FN’s torturkonvention, og han vil have erstatning til sine klienter.

Byretten skal ikke tage stilling til, om soldaterne, hvis sagen går dem imod, eventuelt skal straffes. Det er her, at forsvarets auditører, kommer på banen.

»Hvis soldater har begået mulige strafbare handlinger i Danmark under tjeneste eller i missionsområder, så skal vi undersøge, om der er grundlag for at straffe. Derefter må en civil ret tage stilling til, om der kan idømmes straf«, siger Claus Risbjerg.

Auditørerne har været i dialog med advokat Harlang for at få konkretiseret tid, sted og eventuel identitet på forurettede og soldater.

»Hvis vi kan se, hvornår det er foregået, vil man via det militære system måske kunne finde ud af, hvem der har været dernede, og se deres indrapportering. Der er jo en omfattende rapporteringspligt i forsvaret«, siger auditøren.

En af stævningerne ligner en sag fra 2004, hvor en dansk efterretningsofficer blev frifundet i landsretten for ukorrekt behandling af irakiske fanger. Retten tog dog dengang ikke stilling til eventuel tortur.

»I den forbindelse er vi også ved at undersøge, om de overgreb, som Politiken har omtalt, har relationer til en tidligere sag«, siger Claus Risbjerg.

Svært at huske 10-12 år tilbage

Auditørchefen ved ikke, hvilke beviser advokat Harlang måtte ligge inde med, men tidsfaktoren kan blive en udfordring.

»I sagen fra 2004 om overlevering af irakisk tilfangetagne til irakiske myndigheder har vi været ude og afhøre folk. Men det kan være vanskeligt for soldater, som måske har været udsendt til flere missioner, at huske, hvad der foregik for 10-12 år siden«, siger han.

Auditørerne har samme beføjelser som det civile politi. Retssikkerheden omkring undersøgelsen er forankret i retsplejeloven.

En undersøgelse fra Forsvarskommandoen fra 2011 viste, at 475 irakere blev frihedsberøvet af danske soldater.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden