Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
MAURO FERMARIELLO/SCIENCE PHOTO LIBRARY
Foto: MAURO FERMARIELLO/SCIENCE PHOTO LIBRARY

Rester. Urinprøver fra 27 danske børn i alderen 6-11 år indeholdt tydelige spor af glyphosat.

Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Danske børns urin viser spor af sprøjtegift

Rester af organofosfat er fundet i urin fra kvinder og børn. Men det er ikke farligt, siger Miljøstyrelsen.

Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Målbare spor af op til fire forskellige slags såkaldt organofosfat er fundet i undersøgelser af urinen fra 145 danske kvinder og 44 børn.

»Det er alarmerende«, siger professor i miljømedicin og forskningsleder ved Syddansk Universitet Philippe Grandjean ifølge Altinget.dk.

Også lektor i miljømedicin Helle Raun Andersen fra samme universitet, der er medforfatter til rapporten, er foruroliget.

»Vi har en mistanke om, at de her stoffer skader børns hjerner«, siger hun.

Men i Miljøstyrelsen, som har finansieret undersøgelsen, ser man helt anderledes på sagen. Her hæfter man sig ved, at Fødevareinstituttet på DTU vurderer, at de niveauer, der er fundet, er ufarlige.

Det undrer mig meget, at de går ud med den bastante melding om, at det her ikke er farligt

»Med den nuværende viden er vurderingen, at danskernes samlede indtag ikke udgør en risiko«, hedder det i en pressemeddelelse om undersøgelsen.

Til Altinget.dk siger specialkonsulent Susanne Hougaard Bennekou, at der ikke er nogen grund til panik:

»De her stoffer er reguleret hårdt med lave grænseværdier. Og vi mener ikke, den nuværende eksponering er problematisk«.

På Københavns Universitet er professor ved Institut for Folkesundhedsvidenskab Lisbeth E. Knudsen forundret. Det er nemlig urinprøver fra nogle af de samme børn. Hun har selv undersøgt prøver fra 27 af de 44 børn, for glyphosatrester, og fundet rester af stoffet i dem alle.

»Jeg er meget forundret over den risikovurdering. Det er forskere på Fødevareinstituttet, som har været førende i verden i at påvise cocktaileffekten (at flere stoffer i kombination kan udgøre en større risiko end de enkelte stoffer hver for sig, red.), så det undrer mig meget, at de går ud med den bastante melding om, at det her ikke er farligt«, siger hun.

Vil du ikke gå glip af de nyeste artikler fra Dorrit Saietz eller 2050, så klik på ’Følg’-knappen i toppen af denne artikel. Så dukker de automatisk op i Din Strøm, når du er logget ind på Politiken.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden