alene. Pædagoger står ofte helt alene med store børnegrupper, viser ny undersøgelse. Her ses vuggestuepædagogen Jannie Svarre Winther, der ofte er alene med mange børn ad gangen.
Foto: Finn Frandsen

alene. Pædagoger står ofte helt alene med store børnegrupper, viser ny undersøgelse. Her ses vuggestuepædagogen Jannie Svarre Winther, der ofte er alene med mange børn ad gangen.

Danmark

Pædagoger er alene med 17 børn

Ifølge en ny undersøgelse er pædagoger ofte alene med mange børn i længere tid. Manglen på voksenkontakt rammer de ressourcesvage børn hårdest, siger forskere.

Danmark

For mange børn er det hverdag med begrænset voksenkontakt, når de er i vuggestue eller børnehave.

I en ny undersøgelse fra pædagogernes fagforbund, Bupl, svarer tre ud af fire daginstitutionspædagoger ja til spørgsmålet: ’Var du alene med den samlede børnegruppe i perioder af dagen i går?’. I gennemsnit var pædagogerne alene med 17 børn. Mere end halvdelen var alene med børnene i mere end 30 minutter.

Undersøgelsen bygger på et spørgeskema sendt ud til 19.516 pædagoger, hvoraf 4.670 kommunalt ansatte har svaret.

Flere forskere er foruroligede over pædagogernes udbredte alenetid med mange børn.

»Det er alarmerende. For det skal slet ikke forekomme – ikke ud over, at en voksen går på toilettet i fem minutter, som er absolut maksimum«, siger Ditte Winther-Lindqvist. Hun er lektor i udviklingspsykolog og forsker i kvalitet i daginstitutioner ved DPU, Aarhus Universitet.

LÆS KRONIK

»Det er hårdt nok især for de yngste børn at undvære deres forældre otte timer om dagen. Oveni kommer, at der ikke er nogen intimitetszone, hvor den voksne kan give omsorg. Ikke alle børn har omsorg med hjemmefra«, siger hun.

Mogens Nygaard Christoffersen, der er børne- og familieforsker ved Det Nationale Forskningscenter for Velfærd, kalder undersøgelsen »foruroligende«, fordi den omfatter mange pædagoger. Han påpeger dog, at svarprocenten kun er 24, og at dem, der har svaret, især kan tænkes at opleve ’alenetid’.

»Børn, der har ressourcer med hjemmefra, skal nok klare sig. Men undersøgelser tyder på, at de børn, der ikke har mange ressourcer, resignerer og trækker sig tilbage. De blive passive og vandrer hvileløst omkring uden at have noget projekt«, siger han.

Venstre: Det er »bekymrende«

I 2000 var der 5,2 vuggestuebørn per voksen og 9,7 børnehavebørn per voksen i gennemsnit i daginstitutionerne. I 2014 var tallet 6,5 børn per voksen i vuggestuerne og 11,8 børnehavebørn per voksen, viser en analyse fra analyseinstituttet Bureau 2000, der blandt andet er baseret på et særtræk fra Danmarks Statistik. Tallene er udtryk for det antal voksne, der reelt er sammen med børnene og ikke bruger tid på eksempelvis papirarbejde.

Den S-ledede regering øremærkede i alt 750 millioner kroner til daginstitutioner og pædagoger, men ifølge Bupl-formand Elisa Bergmann ændrer det ikke på, at »området skriger på bedre normering«.

»Ministeren (Ellen Trane Nørby (V), red.) har gentagne gange peget på, hvor vigtigt området er, men hvis hun lukker øjnene for ressourcemanglen, kommer vi ingen vegne«, siger Elisa Bergmann.

Det har ikke været muligt at få en kommentar fra børneminister Ellen Trane Nørby (V). Venstres børneordfører, Anni Matthiesen, siger, at undersøgelsen er »bekymrende«, og at pædagoger ikke bør være alene med børnene i det omfang.

»Vi tager fat på daginstitutionsområdet til efteråret, hvor vi kigger på sprogstimulering, fordi en tidlig indsats betaler sig«, siger Venstres børneordfører.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Michelin-stjerner – fisefornemt snobberi eller brugbar guide?
  Hør podcast: Michelin-stjerner – fisefornemt snobberi eller brugbar guide?

  Henter…

  I aftes udkom årets store madbibel - Michelin-guiden 2019. Michelin har været den højeste kulinariske smagsdommer i en tid, hvor madkultur er blevet en international megatrend, og kokke er blevet rockstjerner. Men er stjernerne lige så vigtige pejlemærker, som de har været?

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump?
  Hør podcast: Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump?

  Henter…

  Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump? Klaus Riskær er tilbage på avisernes forsider. Han rejser sig altid igen, uanset om han går konkurs, bliver ekskluderet eller sat i fængsel. Og nu stiller han op til Folketinget. Men hvad driver ham? Og kan det passe, at han i dag er mere til klima og social retfærdighed end til utæmmet kapitalisme? Eller er han – som nogle mener – det danske svar på Donald Trump?

 • 
  A male giant panda from China named Cai Tao eat eats a stick at Taman Safari Indonesia zoo in Bogor, West Java, Wednesday, Nov 1, 2017. Giant pandas Cai Tao and Hu Chun arrived Indonesia last month as part of China's "Panda diplomacy." (AP Photo/Achmad Ibrahim)

  Et kongerige for to pandaer? Kun Kinas allerbedste venner får lov at lease et par af de sjældne pandabjørne, sagde den kinesiske præsident Xi Jinping, da han lovede Danmark et par. Kina har flere gange brugt de sjældne dyr som en brik i deres udenrigspolitik. Men hvad har Danmark givet køb på, for at blive en af Kinas allerbedste venner? At tale om Tibet?

Forsiden

Annonce