Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

alene. Pædagoger står ofte helt alene med store børnegrupper, viser ny undersøgelse. Her ses vuggestuepædagogen Jannie Svarre Winther, der ofte er alene med mange børn ad gangen.
Foto: Finn Frandsen

alene. Pædagoger står ofte helt alene med store børnegrupper, viser ny undersøgelse. Her ses vuggestuepædagogen Jannie Svarre Winther, der ofte er alene med mange børn ad gangen.

Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Pædagoger er alene med 17 børn

Ifølge en ny undersøgelse er pædagoger ofte alene med mange børn i længere tid. Manglen på voksenkontakt rammer de ressourcesvage børn hårdest, siger forskere.

Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

For mange børn er det hverdag med begrænset voksenkontakt, når de er i vuggestue eller børnehave.

I en ny undersøgelse fra pædagogernes fagforbund, Bupl, svarer tre ud af fire daginstitutionspædagoger ja til spørgsmålet: ’Var du alene med den samlede børnegruppe i perioder af dagen i går?’. I gennemsnit var pædagogerne alene med 17 børn. Mere end halvdelen var alene med børnene i mere end 30 minutter.

Undersøgelsen bygger på et spørgeskema sendt ud til 19.516 pædagoger, hvoraf 4.670 kommunalt ansatte har svaret.

Flere forskere er foruroligede over pædagogernes udbredte alenetid med mange børn.

»Det er alarmerende. For det skal slet ikke forekomme – ikke ud over, at en voksen går på toilettet i fem minutter, som er absolut maksimum«, siger Ditte Winther-Lindqvist. Hun er lektor i udviklingspsykolog og forsker i kvalitet i daginstitutioner ved DPU, Aarhus Universitet.

LÆS KRONIK

»Det er hårdt nok især for de yngste børn at undvære deres forældre otte timer om dagen. Oveni kommer, at der ikke er nogen intimitetszone, hvor den voksne kan give omsorg. Ikke alle børn har omsorg med hjemmefra«, siger hun.

Mogens Nygaard Christoffersen, der er børne- og familieforsker ved Det Nationale Forskningscenter for Velfærd, kalder undersøgelsen »foruroligende«, fordi den omfatter mange pædagoger. Han påpeger dog, at svarprocenten kun er 24, og at dem, der har svaret, især kan tænkes at opleve ’alenetid’.

»Børn, der har ressourcer med hjemmefra, skal nok klare sig. Men undersøgelser tyder på, at de børn, der ikke har mange ressourcer, resignerer og trækker sig tilbage. De blive passive og vandrer hvileløst omkring uden at have noget projekt«, siger han.

Venstre: Det er »bekymrende«

I 2000 var der 5,2 vuggestuebørn per voksen og 9,7 børnehavebørn per voksen i gennemsnit i daginstitutionerne. I 2014 var tallet 6,5 børn per voksen i vuggestuerne og 11,8 børnehavebørn per voksen, viser en analyse fra analyseinstituttet Bureau 2000, der blandt andet er baseret på et særtræk fra Danmarks Statistik. Tallene er udtryk for det antal voksne, der reelt er sammen med børnene og ikke bruger tid på eksempelvis papirarbejde.

Den S-ledede regering øremærkede i alt 750 millioner kroner til daginstitutioner og pædagoger, men ifølge Bupl-formand Elisa Bergmann ændrer det ikke på, at »området skriger på bedre normering«.

»Ministeren (Ellen Trane Nørby (V), red.) har gentagne gange peget på, hvor vigtigt området er, men hvis hun lukker øjnene for ressourcemanglen, kommer vi ingen vegne«, siger Elisa Bergmann.

Det har ikke været muligt at få en kommentar fra børneminister Ellen Trane Nørby (V). Venstres børneordfører, Anni Matthiesen, siger, at undersøgelsen er »bekymrende«, og at pædagoger ikke bør være alene med børnene i det omfang.

»Vi tager fat på daginstitutionsområdet til efteråret, hvor vi kigger på sprogstimulering, fordi en tidlig indsats betaler sig«, siger Venstres børneordfører.

Læs mere:

Annonce

Annonce

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Vi holder sommerferie men...
  Vi holder sommerferie men...

  Henter…
 • Margethe Vestager taler til EU's kokurrencekommission, februar 2019. Photo by Aris Oikonomou / AFP.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?
  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?

  Henter…

  Dagens politiske special kigger på magtfordeling og nye poster i politik, både i Bruxelles og Danmark. EU har fået nye topchefer, og herhjemme har Mette Frederiksen tildelt sin særlige rådgiver, Martin Rossen, en magtfuld position i Statsministeriet. Er det et demokratisk problem?

 • Campingpladsen på årets Roskilde Festival er åbnet og deltagerne fester mellem teltene indtil pladsen åbner onsdag.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn
  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn

  Henter…

  Campingområdet på Roskilde Festival er et parallelsamfund - en by af luftmadrasser, øldåser og efterladte lattergaspatroner. En stærk kontrast til de unges strukturerede hverdag. Men hvordan føles friheden? Og hvordan er det lige med kærligheden, når intet er, som det plejer?

Forsiden