Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Flygtninge. Socialdemokratiet vil sætte tal på, hvor mange asylansøgere Danmark kan tage imod. »Vi må sige, hvor mange vi mener, vi kan have af tosprogede, før det knækker for os, så vi ikke kan magte opgaven«, siger Henrik Sass Larsen.
Foto: Lars Krabbe (arkiv)

Flygtninge. Socialdemokratiet vil sætte tal på, hvor mange asylansøgere Danmark kan tage imod. »Vi må sige, hvor mange vi mener, vi kan have af tosprogede, før det knækker for os, så vi ikke kan magte opgaven«, siger Henrik Sass Larsen.

Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Sass vil have en maksimumgrænse for asylansøgere

Socialdemokratiet vil sætte tal på, hvor mange asylansøgere Danmark kan tage imod. Dansk Folkeparti er begejstret og vil tage partiet på ordet.

Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Der skal sættes tal på, hvor mange asylansøgere og flygtninge Danmark kan tage imod. Det mener den socialdemokratiske gruppeformand, Henrik Sass Larsen, hvis hovedprincip er, at »Danmark skal tage imod så mange, som vi kan integrere succesfuldt«.

Han tør ikke i dag nedfælde et sådant tal, men svarer, at tallet er »nærmere 1.000 end 10.000 om året, hvis det er dem, der er svært integrerbare«.

»Det må bero på nogle af de standarder, vi sætter op rundtomkring i skoler, i boligområder og i daginstitutioner. Vi må sige, hvor mange vi mener, vi kan have af tosprogede, før det knækker for os, så vi ikke kan magte opgaven«, siger Sass Larsen.

Kontrollen med antallet er en afgørende opgave for politikerstanden, siger han:

»Danmark må på en eller anden måde sørge for at få herredømmet over, hvor mange der kommer til landet. Før man gør det, tror jeg ikke, at befolkningen får rigtig tillid til os. Vi må prøve at afsøge alle muligheder for lovgivningsmæssigt at gøre det. Hvis vi får styr på det, og vi lægger et kriterium ind om, at vi tager så mange, som vi succesfuldt kan integrere, så tror jeg, folk vil have tillid til os«.

Men det vil jo indebære et brud på asylretten, hvis man på et tidspunkt når over det antal?

»Vi må afsøge alle områder på det. Jeg noterer mig, at det, som aldrig kunne lade sig gøre for 3 år siden, nogle gange kan lade sig gøre. Jeg skal ikke have brudt nogen konventioner eller lave noget ulovligt«, siger Henrik Sass Larsen.

Den socialdemokratiske leder, Mette Frederiksen, har siden S-kongressen i september gentagne gange betonet, at asylansøgernes antal har betydning. Men hun har været yderst tilbageholdende med at svare på, hvad Danmarks kapacitet er i praksis.

DF tæller mandater

Dansk Folkepartis leder, Kristian Thulesen Dahl, kalder meldingen fra Henrik Sass Larsen for »fantastisk«.

»Jeg vil brygge kaffe med det samme. Jeg vil gerne tage Socialdemokratiet på ordet og afsøge, om det er noget, Henrik Sass siger som solomelding, eller om det er noget, hans parti står bag«, siger Thulesen Dahl.

Han nævner, at debatten om flygtninge og asylansøgere er præget af for megen signalgivning og for få realiteter.

»Jeg tror, danskerne er dødtrætte af, at der hele tiden sendes signaler, og at der efterfølgende ikke sker noget. Derfor vil jeg indbyde Henrik Sass til en direkte snak om, hvorvidt han kan levere sit partis mandater til at lave det her. Så kan jeg stille med mine 37 mandater, og så er vi 84. Så skal vi finde 6 mere i Folketinget, for at det kan blive officiel dansk politik. Jeg vil meget gerne tage initiativ til at få samlet vores partier om den sag og går ud fra, at Sass kan levere varen, når han går ud med de flotte budskaber«, siger Kristian Thulesen Dahl.

Sidste år kom der cirka 20.000 flygtninge til Danmark. Dansk Folkeparti har tidligere sagt, at et antal på omkring 1.000 vil være passende.

Netop spørgsmålet om et tal for antallet af asylansøgere har stået centralt i både Østrig – hvor regeringen i Wien i januar fik international kritik for at begrænse antallet af mennesker, som får lov til at søge asyl i landet – og Tyskland. Her har CSU-lederen Horst Seehofer været i en hård meningsudveksling med forbundskansler Angela Merkel, fordi han ønsker et loft på 200.000 flygtninge, der kan komme til Tyskland.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Nej tak fra de radikale

Meldingen får ingen ros fra Socialdemokratiets tidligere regeringspartnere hos Radikale Venstre. Partiets udlændingeordfører, Sofie Carsten Nielsen, kalder det »en illusion at tro, at Danmark alene kan sætte tal på flygtningestrømme eller styre flygtningestrømme«.

»Jeg er overhovedet ikke villig til at gå ind og pille i konventionerne, og det vil der skulle til for, at vi kan komme i nærheden af det, Henrik Sass Larsen siger. Skulle vi sætte tal på, betyder det altid, at der så er nogle andre, der skal løfte den øvrige opgave, hvis man når det tal. I sidste ende vil det betyde, at man melder sig væk fra det europæiske samarbejde«, siger hun.

Danmark må på en eller anden måde sørge for at få herredømmet over, hvor mange der kommer til landet

Det har ikke været muligt at få en kommentar fra udlændingeminister Inger Støjberg. Politisk ordfører Jakob Ellemann-Jensen (V) noterer, at det ikke er første gang, der kommer en »prøveballon på udlændingeområdet fra Henrik Sass Larsen«. Han siger, at alle gode råd er velkomne, men understreger, at Danmark er nødt til at forholde sig til Dublin-konventionen og de internationale forpligtelser.

»Alle forslag på det her område er vi i udgangspunktet lydhøre over for. Men det er nødt til at være gennemtænkte forslag og ikke bare strøtanker«, siger Jakob Ellemann-Jensen.

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden