Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
Fotograf:CARSTEN INGEMANN (Arkivfoto)
Foto: Fotograf:CARSTEN INGEMANN (Arkivfoto)
Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Skibsinspektørs viden om mordbrand strandede hos Justitsministeriet

Ansvaret ligger i Justitsministeriet. Søfartsstyrelsen bremsede ikke inspektørs viden om mordbranden på 'Scandinavian Star', mener erhvervsminister.

Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Pilen peger nu først og fremmest på Justitsministeriet og Rigsadvokaten.

Ifølge erhvervs- og vækstminister Troels Lund Poulsen (V) var det ikke Søfartsstyrelsen, som i sommeren 2014 forhindrede, at norsk politi fik at vide, at skibsinspektør Flemming Thue Jensen og en kollega havde nye oplysninger om de påsatte brande på skibet ’Scandinavian Star’ 7. april 1990.

Troels Lund Poulsen fremførte i dag i et samråd i Folketingets retsudvalg, at styrelsen videreformidlede Flemming Thue Jensen og kollegaens ønske om at bistå norsk politi til det ansvarlige danske ministerium.

»Styrelsen giver det videre til Justitsministeriet, og så kan man diskutere, hvad der sker der. Det har jeg overhovedet ikke nogen viden om. Jeg kan bare sige, at jeg synes, at Søfartsstyrelsen gør det, der skal gøres i den her sag«, sagde ministeren.

Flemming Thue Jensen var Søfartsstyrelsens hovedundersøger af mordbranden på skibet i april 1990, hvor 159 mennesker mistede livet. Da norsk politi genoptog sagen i sommeren 2014, ville han videreformidle sin viden om brandforløbet til norsk politi.

Efter hans faglige vurdering var de påsatte brande nøje planlagt og udført af besætningsmedlemmer med et indgående kendskab til brandforløb.

Afvist af ledelsen

I juli 2014 skrev inspektøren derfor en mail til Søfartsstyrelsens direktion, hvor han fortalte, at han og en kollega ville henvende sig til norsk politi som privatpersoner med oplysningerne. Men det blev afvist af ledelsen. I stedet henvendte styrelsen sig til Justitsministeriet.

Ifølge et svar til Folketinget oplyste Søfartsstyrelsens direktion »over for de danske politimyndigheder, at de pågældende medarbejdere var interesserede i at bistå med opklaring, hvis der var behov herfor«.

Alligevel kom den viden aldrig videre til norsk politi. Først over halvandet år senere – i februar i år – kom inspektørens oplysninger frem, da Flemming Thue Jensen trådte frem i Politiken og på et pressemøde i Oslo.

Rigsadvokaten har siden skriftligt fremført over for Folketinget, at inspektørens henvendelse ikke indeholdt »konkrete bevisfund« – og det var grunden til, at norsk politi aldrig blev orienteret.

Men både Enhedslisten, SF, Dansk Folkeparti og Alternativets medlemmer af retsudvalget ønskede i dag under samrådet at vide, hvem der tog beslutningen om ikke at videregive oplysningerne til Norge i sommeren 2014. Her fastholdt erhvervs- og vækstminister Troels Lund Poulsen, at det ikke var Søfartsstyrelsen.

Enhedslistens Søren Søndergaard fremhævede, at Folketinget ikke kan leve med, at systemet ikke videregiver oplysninger i en så vigtig sag:

»Det er fuldstændig uacceptabelt, og dem, der er ansvarlig for det, skal have en påtale. Alting hører op, hvis det ikke kommer videre, at man kommer med oplysninger i en mordsag«.

Nu har retsudvalget bedt om et lukket samråd med justitsminister Søren Pind (V) for at komme til bunds i, hvem der har ansvaret.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden