Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Kriminalitet. 19-årige Hussein kom ud af kriminaliteten og begyndte at træne.
Foto: OLESEN PETER HOVE

Kriminalitet. 19-årige Hussein kom ud af kriminaliteten og begyndte at træne.

Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Hussein slog og stjal af kedsomhed - så mødte han en særlig voksen

19-årige Hussein Najei begik første gang grov kriminalitet som 15-årig. I dag er han ude af kriminaliteten. Ifølge ham skal der lyttes mere til de unge, hvis de skal hjælpes ud af den grove kriminalitet.

Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

I dag har 19-årige Hussein Najei efter eget udsagn »verdens fedeste job«.

Han er i praktik på Idrætsprojektet under Socialforvaltningen i Københavns kommune, hvor han blandt andet underviser kommunens unge i thaiboksning og besøger opholdssteder for kriminelle unge for at motivere dem til at skifte kriminalitet ud med sport og motion.

Spoler man tiden fire år tilbage, var det dog en helt anden situation, Hussein Najei stod i. Som 15-årig fik han sin første dom for gaderøveri. Hussein Najei, der er opvokset og stadig bor i Københavns Nordvestkvarter var dermed en del af den gruppe unge, der begår grov, personfarlig kriminalitet inden de fylder 18 år.

En gruppe, der ifølge seneste tal fra dommervagten i Københavns Politi, er blevet halveret i Københavns Kommune siden 2009.

For Hussein Najei skulle der dog gå tre år, før han ikke længere figurerede i kommunens kriminalitetsstatistikker. Fra Hussein var 15 til han fyldte 18 år begik han kriminalitet gentagne gange, og hans handlinger spandt fra butikstyveri til biltyveri, vold og gaderøveri.

Kedsomhed førte til kriminalitet

Spørger man Hussein Najei, hvorfor han begyndte at begå kriminalitet, begrunder han det med »mine rødder, hvor jeg er fra, og hvordan dagligdagen så ud«.

»Vi havde ikke noget at lave. Og når man ikke har noget at lave, ender man med begå kriminalitet, fordi det er sjovere end at gå hjem og lave lektier«, siger Hussein Najei.

Han understreger flere gange, at det ikke var fordi han manglede noget, at han endte med at begå røveri og tyveri:

»Jeg havde det, jeg skulle bruge, og jeg har en god familie. Det var ikke på grund af pengene. Det var kedsomheden«, siger Hussein Najei.

LÆS INTERVIEW

Efter Husseins fængselsdom som 15-årig fortsatte han med at begå kriminalitet, på trods af at være tilknyttet adskillige projekter og kontaktpersoner i Københavns Kommune.

»Det var ikke nok, når der bare kom en kontaktperson og talte til en. Jeg vidste jo, at de bare kom for at sige »kom nu ud af det her«. De talte til en, som om, man ikke var rask og var ustabil. Det virkede ikke på mig«, siger Hussein Najei.

For Hussein begyndte det først at virke på ham, da han selv fik lov at vælge sin kontaktperson. Han blev tilknyttet en pædagog, der »vidste, hvad han lavede«, og som lyttede til Hussein og hans ønsker:

»Han kom ind i mit liv og fik mig ud af kriminalitet. Jo mere, jeg var sammen med ham, jo bedre gik det. Han fik mig også i gang med bruge mere tid på træning«, forklarer Hussein Najei, der har dyrket thaiboksning siden han var 12 år.

Det var også den pågældende pædagog, der fik Hussein ind i Idrætsprojektet i Københavns Kommune. Første måned i prøve på projektet var ifølge Hussein selv den bedste måned i hans liv. Pludselig var der noget, han godt gad stå tidligt op for.

Lyt til de unge

I dag arbejder Hussein selv med at nå de kriminelle unge i København gennem idræt og træning. Arbejdet i Idrætsprojektet, der er forankret i Center for Udsatte og Kriminalitetstruede Unge i Københavns kommune, er et led i en toårig erhvervsgrunduddannelse, EGU, der er en uddannelse med meget praktik og kun en smule teori.

LÆS KLUMME

Skal Hussein Najei give kommunen et råd til, hvad der skal få flere unge ud af den grove kriminalitet, er det at man skal lytte til de unges egne ønsker.

»Når man får lov til at lave noget, man godt kan lide, ændrer man sig. Man skal lytte til, hvad den unge selv vil, når de kommer ind i systemet. Det skal handle om, hvad de gerne selv vil lave, og hvad de tror, der er bedst for dem. Man skal give dem lidt mere taletid«, siger Hussein Najei.

»Det var det, der hjalp mig. At jeg fik noget taletid«.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Vi holder sommerferie men...
  Vi holder sommerferie men...

  Henter…
 • Margethe Vestager taler til EU's kokurrencekommission, februar 2019. Photo by Aris Oikonomou / AFP.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?
  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?

  Henter…

  Dagens politiske special kigger på magtfordeling og nye poster i politik, både i Bruxelles og Danmark. EU har fået nye topchefer, og herhjemme har Mette Frederiksen tildelt sin særlige rådgiver, Martin Rossen, en magtfuld position i Statsministeriet. Er det et demokratisk problem?

 • Campingpladsen på årets Roskilde Festival er åbnet og deltagerne fester mellem teltene indtil pladsen åbner onsdag.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn
  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn

  Henter…

  Campingområdet på Roskilde Festival er et parallelsamfund - en by af luftmadrasser, øldåser og efterladte lattergaspatroner. En stærk kontrast til de unges strukturerede hverdag. Men hvordan føles friheden? Og hvordan er det lige med kærligheden, når intet er, som det plejer?

Forsiden