Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

STRAMNING. Med en nye hastelov lægger rergeringen op til strammere regler, når det gælder familiesammenføring.
Foto: Peter Klint

STRAMNING. Med en nye hastelov lægger rergeringen op til strammere regler, når det gælder familiesammenføring.

Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Ekspert om familiesammenføring: Hastelov er panik før lukketid

Igen haster Inger Støjberg et lovforslag igennem. »Alle alarmlamper blinker«, siger ekspert.

Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Regeringen vil have stramninger for familiesammenføring på plads, inden Folketinget lukker og slukker for at gå på sommerferie på fredag.

Forslaget blev fremsat i går tirsdag, og det giver kun forskellige organisationer og parter 48 timer til at indgive deres høringssvar.

Det er meget utilfredsstillende, mener Advokatsamfundet og peger på, at bunken af høringssvar næppe bliver særlig stor med den korte frist.

»Efter min opfattelse mangler der et helt afgørende element i lovforberedelsen, når man ikke kan afgive et høringssvar«, mener Torben Jensen, generalsekretær i Advokatsamfundet.

Den nye stramning indebærer blandt andet, at alle børn over seks år, og som har en forælder i hjemlandet, fremover skal integrationsvurderes, før de kan blive familiesammenført med en forælder i Danmark.

Hidtil har man været undtaget fra dette krav, hvis man søgte om familiesammenføring inden for to år.

Hvis alt går efter planen, vedtages forslaget på fredag i Folketinget, og umiddelbart efter træder loven i kraft.

»Det her er et udtryk for panik før lukketid«, siger Torben Jensen om den meget komprimerede proces, som normalt tager flere måneder.

Han forstår dog godt, at regeringen er bange for, at de ikke når at få dæmmet op for tilstrømningen af flygtninge inden sommerferien.

»Det er et reelt hensyn, som regeringen skal varetage. Men vi er bare meget, meget bekymrede for, at man overser noget, når man laver lovgivning på den måde. Alarmlamperne blinker alle steder«, understreger Torben Jensen.

Stjøbergs tredje hastevedtagelse

De nye stramninger er en konsekvens af, at EU-domstolen i april afgjorde, at reglen om de to år er i strid med EU's associeringsaftale med Tyrkiet. Derfor opstod der et hul i den danske lovgivning, som regeringen med udlændinge-, integrations- og boligminister Inger Støjberg (V) i spidsen nu vil forsøge at lukke.

Fremover vil kravet om integrationsvurdering derfor omfatte alle børn over seks år, der har en forælder i hjemlandet.

Det er i strid med al demokratisk vane, hvor der burde være tid til at blive klogere og forhandle partierne i mellem

Det er ikke første gang, Inger Støjberg haster et lovforslag igennem. I løbet af det seneste folketingsår er det sket tre gange, forklarer Torben Jensen. De to første hastevedtagelser skete i forbindelse med asylpakken, hvor første del blev vedtaget i november og anden del i januar. Her var blandt andet den liberale tænketank Cepos yderst kritisk over for regeringens hastværk.

Nu står et tredje forslag til blive vedtaget på ganske få dage, og det er i strid med de demokratiske forpligtelser, mener SF's gruppeformand Jacob Mark

»Lidt i spøg og lidt i alvor sagde jeg i går, at nu havde Inger Støjberg både startet og sluttet et folketingsår med at hastelovgive på helt afgørende områder. Det er i strid med al demokratisk vane, hvor der burde være tid til at blive klogere og forhandle partierne i mellem«.

Ifølge ham er den viden, der kommer med høringssvarerne, ofte mere kompetent, og derfor er det »rigtig ærgerligt og problematisk, at der er så kort frist for høringsparterne«.

Venstre: Uansvarligt at vente til efter ferien

Venstres Udlændinge- og integrationsordfører Marcus Knuth mener ikke, at vedtagelsen af stramningen kan vente til efter sommerferien.

»Hvis vi venter, risikerer vi, at nogle udnytter den lempelige situation, der ville opstå, hvis vi ikke gjorde det. Vi tager stramninger på asyl- og udlændingeområdet meget seriøst i denne tid. Det er ikke et område, hvor man bare lader stå til i nogle måneder«.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

LÆS MERE

Han er helt enig med Inger Støjberg i, at EU-dommen efterlader et smuthul i familiesammenføringsreglerne, som skal lukkes hurtigst muligt. Derfor er det vigtig med en kort proces.

Hvis vi venter, risikerer vi, at nogle udnytter den lempelige situation, der ville opstå, hvis vi ikke gjorde det. Det er ikke et område, hvor man bare lader stå til i nogle måneder

»Vi har haft rigeligt med sager på det seneste, der viser nødvendigheden af de seneste stramninger«, siger Marcus Knuth og understreger, at det ville være uansvarligt at vente til efter sommerferien.

Lovforslaget indeholder også en ændring af loven om udvidelse af personkredsen for modtagere af integrationsydelse.

Det vil også indebære, at uddannelseshjælps- eller kontanthjælpsmodtagere, der fra 1. juli overgår til integrationsydelse, bevarer retten til at afholde ferie det første år, hvor de modtager integrationsydelse.

Læs mere:

Annonce

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Vi holder sommerferie men...
  Vi holder sommerferie men...

  Henter…
 • Margethe Vestager taler til EU's kokurrencekommission, februar 2019. Photo by Aris Oikonomou / AFP.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?
  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?

  Henter…

  Dagens politiske special kigger på magtfordeling og nye poster i politik, både i Bruxelles og Danmark. EU har fået nye topchefer, og herhjemme har Mette Frederiksen tildelt sin særlige rådgiver, Martin Rossen, en magtfuld position i Statsministeriet. Er det et demokratisk problem?

 • Campingpladsen på årets Roskilde Festival er åbnet og deltagerne fester mellem teltene indtil pladsen åbner onsdag.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn
  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn

  Henter…

  Campingområdet på Roskilde Festival er et parallelsamfund - en by af luftmadrasser, øldåser og efterladte lattergaspatroner. En stærk kontrast til de unges strukturerede hverdag. Men hvordan føles friheden? Og hvordan er det lige med kærligheden, når intet er, som det plejer?

Forsiden