Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Endnu en Tibet-demonstrant stævner Københavns Politi

Jens Christian Nielsen mener, at han blev forhindret i at ytre sig mod kinesisk statsleder netop på Grundlovsdag i 2013.

Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Jens Christian Nielsen var i korte bukser og ene mand, da han på den solbeskinnede Grundlovsdag i 2013 var cyklet ud på de lange lige industriveje på Avedøre Holme for at vifte med to Tibet-flag på blomsterpinde ved Avedøreværket.

Her skulle Yu Zhengsheng, en af toplederne i det kinesiske magthierarki, som en del af sit Danmarksbesøg på rundtur.

Efter den kinesiske leders kortege var svinget ind til kraftvarmeværket, bad politiet Jens Christian Nielsen om at flytte sig små 200 meter væk, og da delegationen igen forlod området, kørte en motorcykelbetjent tæt op foran aktivisten og spærrede for udsynet.

Det er vigtigt for mig at få fastslået, at vores retssamfund ikke skal fungere på den måde

Lige netop på Grundlovsdag

Ifølge 42-årige Jens Christian Nielsen blev han dermed frataget muligheden for at blive set af den kinesiske leder og muligheden for at kunne demonstrere og ytre sig frit.

»Det her er helt grundlæggende en sag om ytringsfrihed og af alle dage, sker det på en Grundlovsdag«, siger han.

Fristen for at udtage stævning i sagen udløber i dag, og Jens Christian Nielsen vil have politiet dømt for magtmisbrug og krænkelse af grundlovens 77 og artikel 10 i menneskerettighedskonventionen. Dermed er kredsen af sagsøgende Tibet-aktivister i forbindelse med kinesiske statslederes besøg nu oppe på fem personer.

De fire øvrige sager stammer fra 2012.

Ifølge Anders Højmark Andersen, der er formand for Støttekomiteen for Tibet, er der yderligere to sager på vej, som ligeledes drejer sig om krænkelser af ytringsfriheden.

Ikke tabe ansigt

I oktober 2015 kom det frem, at der hos Københavns Politi lå en såkaldt 'operationsbefaling' op til det kinesiske statsbesøg i 2012, som bad betjentene fjerne Tibet-demonstranter for at sikre, at Kinas præsident ikke 'tabte ansigt'.

Oplysningerne stod i modsætning til, hvad Folketinget tidligere havde fået oplyst, hvilket fik justitsminister Søren Pind til at nedsætte en kommission, som skal undersøge, om der kan placeres et ansvar for politiets handlinger overfor demonstranterne under de kinesiske statsbesøg.

Nogle dage forinden havde Københavns politidirektør Thorkild Fogde meldt sagen til Den Uafhængige Politiklagemyndighed, som også er i færd med en undersøgelse.

De mest fundamentale rettigheder

Hos advokatfirmaet Bonnez og Siebe, som repræsenterer sagsøgerne, siger Claus Bonnez, at retssagerne kan køre side om side med undersøgelserne.

»Undersøgelserne skal placere et ansvar, men I retssagerne vil vi have dom for, at myndighederne skal anerkende krænkelserne af ytringsfriheden. Retten til at ytre sig høre til blandt de 14 mest fundamentale rettigheder. Det er noget alle europæiske lande beskytter i deres grundlov«, siger Claus Bonnez.

Jens Christian Nielsen kræver i øvrigt en godtgørelse på 10.000 kroner.

Filmede politiet

Aktivisten filmede i 2013 politiets henstilling om at flytte sig fra hovedindgangen til Avedøreværket.

»En stor mørkeblå politivogn med fem-seks betjente spurgte, hvad jeg lavede her. Så fulgte de efter mig hele vejen ned til det anviste sted«.

Herfra flyttede Jens Christian Nielsen sig videre hen til en rundkørsel, hvor han gik ud fra, at den kinesiske gæsts kortege ville passere efter besøget.

»Jeg sad og ventede ved kantstenen, så kom kortegen og en motorcykel kørte helt op foran mig angiveligt for at skærme af for flagene, som på det tidspunkt var stukket ned i min taske«.

Pinlig sag

Selv om der er gået tre år irriterer sagen ham stadig.

»Det er vigtigt for mig at få fastslået, at vores retssamfund ikke skal fungere på den måde. Man burde kunne lade en mand stå på fortovet. Det her er en pinlig og absurd sag. Og spild af skatteydernes penge«.

Københavns Politi har ikke ønsket at kommentere stævningen.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • 
  Folkemødet åbner. Statsminister Lars Løkke Rasmussen holder tale. Winni Grosbøll Borgmester. 
Christian Falsnæs performenskunstner får publikum sat i gang.

  Du lytter til Politiken

  14. juni: Kommer der snart en regering? Nååå nej... der er Folkemøde!
  14. juni: Kommer der snart en regering? Nååå nej... der er Folkemøde!

  Henter…

  Kristian Madsen og Amalie Kestler udpeger ugens vigtigste politiske begivenheder. Om regeringsdannelse og om Toga Vinstue. Og møder de politikere, som ellers burde bruge tiden på at danne en regering. Samt en der gik, og en der kom.

 • Du lytter til Politiken

  13. juni: Folkemøde - Hey, Danmark? Vi skal lige ha' en snak...
  13. juni: Folkemøde - Hey, Danmark? Vi skal lige ha' en snak...

  Henter…

  I dag begynder fire dage med Folkemøde på Bornholm - uden den slags debatter, der normalt vækker de store følelser. På Folkemødet diskuterer man De Store Ting. Alt det, som det organiserede Danmark synes er væsentligt at snakke om. Men hvad er dét så?

Forsiden