Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Forsvundet. Det er kun lykkedes for Københavns Politi at identificere én af de betjente, som var involveret i en ulovlig frihedsberøvelse. Arkivfoto: Michael Stub
Foto: Michael Stub (arkiv)

Forsvundet. Det er kun lykkedes for Københavns Politi at identificere én af de betjente, som var involveret i en ulovlig frihedsberøvelse. Arkivfoto: Michael Stub

Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Politiet holdt Tibet-flag skjult for Kinas præsident

Københavns Politi forsøgte i flere tilfælde at forhindre demonstranter i at vise det tibetanske flag til den kinesiske præsident. En demonstrant blev ulovligt frihedsberøvet for at flage.

Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Thomas Götz var klædt i en knaldrød T-shirt, hvor der stod ’Denmark supports Tibet’ på brystet. I hænderne holdt han en stang med det tibetanske flag. Den 60-årige it-medarbejder stod i Kongens Have i København, midt i den sirligt anlagte rosenhave på den anden side af voldgraven i forhold til Rosenborg Slot.

Det var 15. juni 2012 om eftermiddagen, og den daværende kinesiske præsident Hu Jintao skulle besøge slottet i selskab med det danske kronprinsepar.

»Det var derfor, jeg var gået ned i Kongens Have. Jeg ville vise det tibetanske flag til den kinesiske præsident for at vise, at vi ikke har glemt Tibet eller den tibetanske sag«, fortæller Thomas Götz.

Han nåede dog aldrig at vise flaget. Før præsidenten var ankommet, kom tre politibetjente og bad Thomas Götz om at lægge flaget ned på jorden i Rosenhaven.

»Det gjorde jeg så. Jeg diskuterede lidt med betjentene, for jeg kunne ikke forstå, hvorfor jeg ikke måtte stå helt alene og vise det tibetanske flag. Da jeg ikke kunne få lov til det, spurgte jeg, om jeg måtte gå, men de sagde, at det måtte jeg ikke«, fortæller Thomas Götz.

Senere kom flere politifolk til. Thomas Götz husker, at der i alt var syv betjente for at holde øje med ham. Først efter godt en time fik han lov at forlade Kongens Have med sit flag.

Thomas Götz klagede efterfølgende over episoden, og i går stadfæstede Østre Landsret byrettens afgørelse om, at der var tale om ulovlig frihedsberøvelse, da han blev tilbageholdt. Fem andre pro-tibetanske aktivister mente ligeledes, at de andre steder i København var blevet ulovligt frihedsberøvet. De fik dog ikke medhold i, at de havde været udsat for frihedsberøvelse, da politiet havde fat i dem.

Afslørende lydfiler

Det principielle i sagen handler dog ikke om, hvorvidt der var tale om ulovlige frihedsberøvelser. Det handler om, hvorvidt politiet målrettet forsøgte at forhindre fredelige demonstranter i at vise tibetanske flag til den kinesiske statsleder, da han var på officielt statsbesøg i Danmark.

Det mener landsretten var tilfældet:

»Der er for landsretten afgivet partsforklaringer og vidneforklaringer samt afspillet politiets radiokommunikation og fremvist tv-klip, der samlet viser, at politiet i forbindelse med de tre episoder udfoldede bestræbelser på at hindre personer i at holde det tibetanske flag op, så det var synligt for den kinesiske præsident«, står der i dommen.

Lige foran opkørslen til Christiansborg, der er sneget sig et tibetansk flag ind

Retssagen handlede dog kun om spørgsmålet om ulovlig frihedsberøvelse. Østre Landsret skulle derfor ikke afgøre, om demonstranternes ytrings- og forsamlingsfrihed blev indskrænket.

Det spørgsmål vil Thomas Götz dog stadig gerne have besvaret, og derfor er han og hans advokat ved at forberede en klage eller en civil retssag.

»Jeg har valgt at engagere mig politisk i den tibetanske sag, og jeg mener, at det er en indskrænkelse af min ytringsfrihed, at jeg blev forhindret i at stå fredeligt med et tibetansk flag i Kongens Have«, siger han.

Sagen blev afgjort i Københavns Byret i februar 2014. To måneder senere afviste Københavns Politi i et skriftligt svar til Folketingets Retsudvalg, at politiet havde forsøgt at »forhindre fredelige demonstrationer, herunder fremvisninger af tibetanske flag« under statsbesøget.

I landsretten blev Københavns Politi dog pålagt at fremlægge lydfiler fra politiets interne radiokommunikation. De fortæller en anden historie.

Det gælder for eksempel en radiomelding fra en patruljevogn foran Christiansborg, hvor demonstranter også ventede på den kinesiske præsident.

»Lige foran opkørslen til Christiansborg, der er sneget sig et tibetansk flag ind«, lød det: »Skal vi tage flaget fra dem eller hvordan?«.

Ordren var ikke til at tage fejl af: »Tag flaget fra dem, kom«.

Ved Rosenborg blev politiet også opmærksom på Thomas Götz på den anden side af voldgraven, fordi han havde medbragt tibetanske symboler.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

»Ved Rosenborg, på Kongens Have-siden, der står der en person i rød trøje med et flag, der godt kunne minde om noget ’fri Tibet’«, lød den første af politiets radiomeldinger.

Så blev der sendt betjente hen til Thomas Götz for at få ham til at smide flaget.

Forsvundne betjente

Lydfilerne kom først frem i landsretten. Det samme gjorde det billede, som ledsager denne artikel. Efter dommen i byretten trykte Politiken billedet uden at vide, at det er Thomas Götz, der optræder på billedet. Han opdagede det dog selv, kontaktede fotografen og fik lov til at bruge billedet under retssagen som bevis for, at han havde været ulovligt frihedsberøvet.

Københavns Politi kunne dog ikke identificere alle betjentene på billedet. Det lykkedes kun at finde én ud af syv betjente, og det undrer Thomas Götz.

»Politiet forventer med rette, at borgerne bidrager med oplysninger i forskellige sager, men i den her sag, som handler om dem selv, har de intet gjort for at oplyse sagen«, siger han.

Indirekte er der meget, der tyder på, at der er sket krænkelser heraf

Politiken har spurgt Københavns Politi, hvorfor det ikke kan lade sig gøre for politiet at identificere alle de betjente, som ulovligt tilbageholdt Thomas Götz i Kongens Have. Om hvem, der gav ordre til betjentene om at fjerne tibetanske flag fra demonstrationen. Og om hvorfor Københavns Politi har strittet imod at udlevere den interne radiokommunikation i forbindelse med sagen.

Københavns Politi har dog ikke ønsket at svare på spørgsmålene. Sekretariatschef Jesper Kofoed skriver i en mail:

»Københavns Politi tager dommen til efterretning og vil nu gennemgå afgørelsen og dens præmisser nærmere. Københavns Politi forstår i øvrigt, at justitsministeren er kaldt i samråd om sagen, hvor den skal drøftes på ny. Vi har derfor ikke yderligere bemærkninger til sagen på nuværende tidspunkt«.

Minister i samråd

Jacob Mchangama, direktør i den juridiske tænketank Justitia, hæfter sig ved, at Østre Landsret direkte skriver i dommen, at politiet har forsøgt at forhindre demonstranterne i at vise tibetanske flag, men at Københavns Politi tidligere har hævdet det stik modsatte. Jacob Mchangama mener derfor, at justitsministeren bør gå ind i sagen for at opklare, om politiet har handlet ulovligt – ved at forhindre demonstranter i at flage – og derefter forsøgt at dække over det.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

»Politiet slipper billigt i sagen, fordi Østre Landsret ikke har taget stilling til, om de seks borgeres ytrings- og forsamlingsfrihed er blevet krænket. Men indirekte er der meget, der tyder på, at der er sket krænkelser heraf«, siger han.

Det samme mener Enhedslistens retsordfører, Pernille Skipper, som nu har kaldt justitsminister Søren Pind (V) i samråd.

»Hvis det er rigtigt, at de danske myndigheder bevidst har begrænset ytringsfriheden og demonstrationsretten for at sikre gode og profitable handelsrelationer med Kina, er det et stort problem i et land, hvor vi ellers på alle måder hylder ytringsfriheden«, siger hun i en pressemeddelelse.

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden