0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Bosteder for psykisk syge står i problemer til knæene

Undersøgelse beretter om massive problemer med vold og misbrug på bosteder. Samarbejdet med psykiatrien halter også.

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning
IVAN RIORDAN BOLL
Foto: IVAN RIORDAN BOLL

Såret. 40-årige Bjørg Skjeie blev overfaldet med kniv, da hun havde taget en ekstra aftenvagt på et forsorgshjem for snart fire år siden. Overfaldet udløste posttraumatisk stress og angst. Og sosuassistenten har et ti-femten cm langt ar på underarmen til evigt minde om hændelsen.

Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER
Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER

I dag er det to måneder siden, at en psykisk syg mand bevæbnet med en kniv dræbte den 57-årige social- og sundhedsassistent Vivi Nielsen på bostedet Lindegården i Roskilde. Og så sent som natten til i går blev en pædagog overfaldet med en kniv på et herberg i Næstved.

Nu viser en rundringning til 19 ledere af i alt 24 socialpsykiatriske bosteder, at de oplever massive problemer med vold mod personalet og misbrug blandt beboerne. Undersøgelsen er gennemført af fagforbundet FOA som opfølgning på det tragiske dødsfald langfredag.

På 13 af de 24 bosteder vurderer lederen, at vold og trusler om vold er mere udbredt nu end for fem år siden. Syv bosteder melder om status quo, men tre bosteder ser færre episoder. Et flertal af bostederne ser desuden mere misbrug blandt beboerne, ligesom deres psykiske lidelser er tungere end tidligere, og ofte er beboerne både misbrugere og psykisk syge.

Samtidig har 20 ud af 24 bosteder oplevet, at de ikke kunne få en beboer indlagt, som ifølge bostedernes vurdering var så dårlig, at vedkommende burde opholde sig på en psykiatrisk afdeling. Da undersøgelsen blev lavet i slutningen af april, havde seks af bostederne en eller flere beboere boende, som passede til denne beskrivelse. Endelig har 22 ud af 24 bosteder oplevet, at når de endelig får en beboer indlagt, bliver vedkommende udskrevet kort efter - og ifølge bostederne inden han er færdigbehandlet.

Resultaterne stemmer fuldstændig overens med den virkelighed, som pårørende og beboere på bosteder beskriver over for Sind - Landsforeningen for psykisk sundhed. Formand Knud Kristensen siger:

Læs artiklen nu, og få Politiken i 30 dage

Få adgang til hele Politikens digitale univers nu for kun 1 kr.

Læs videre nu

Annonce

Læs mere

Annonce

For abonnenter