Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
RETSSAG To oprindeligt palæstinensiske søstre har anlagt en principiel retssag mod Slagelse Kommune (arkivfoto).
Foto: MARTIN LEHMANN

RETSSAG To oprindeligt palæstinensiske søstre har anlagt en principiel retssag mod Slagelse Kommune (arkivfoto).

Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Institut for Menneskerettigheder går ind i Slagelse-sag

To tidligere anbragte søstre, der har lagt sag an mod Slagelse Kommune, får hjælp fra vagthund.

Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Den kommende retssag, som skal afgøre, om en kommune kan stilles til regnskab for ikke at gribe ind, når et anbragt barn mishandles, er så alvorlig og principiel, at Institut for Menneskerettigheder nu går i sagen.

»Det er nogle af de alvorligste myndighedssvigt vi har set, derfor er det vigtigt at få det menneskeretlige perspektiv belyst«, siger Jonas Christoffersen, som er direktør for instituttet.

Formelt hedder det, at Institut for Menneskerettigheder bi-intervenerer, noget de nu søger Landsretten om tilladelse til.

Instituttet har et par gange interveneret i sager i Højesteret, og der fået lov uden problemer.

To centrale spørgsmål

Jonas Christoffersen peger på to principielle spørgsmål i retssagen, hvor det er vigtigt at se på det menneskeretlige.

Dels handler det om, hvor grænsen for det kommunale ansvar går, og om det, retten her kommer frem til, stemmer overens med menneskerettighedskonventionen, som siger, at man har ret til beskyttelse for umenneskelig og nedværdigende behandling.

Og så handler det dels om, hvornår en sag forældes.

Politisk vilje gælder kun nye sager

Netop forældelsesspørgsmålet har fyldt meget i debatten, fordi Slagelse Kommune, som har Kommunernes Landsforening i ryggen, argumenterer for, at sagen er forældet. De henviser til de almindelige forældelsesregler, som kan betyde, at en sag er forældet allerede tre år efter overgrebet.

Men den forældelsesfrist har mødt stor politisk modstand, fordi det betyder, at krænket barn ikke kan at lægge sag an som voksen. Modstanden har været så stor, at Folketinget nu har vedtaget et beslutningsforslag, som pålægger regeringen helt at afskaffe forældelsesfristerne i den slags sager.

Men en kommende lovgivning vil kun virke fremadrettet, forklarer Jonas Christoffersen.

»Derfor er det i den konkrete sag stadig afgørende, at se på, om borgeren har en reel mulighed for at rejse en sag, eller om loven måske er i stid med menneskeretten«.

Advokat: Ulige kamp

Helt konkret vil Institut for Menneskerettigheder udarbejde et skriftligt indlæg, hvor de udlægger sagen menneskeretligt og støtter de to søstre og deres advokats syn på sagen. Indlægget vil så indgå i retssagen.

Det glæder søstrenes advokat, Mads Krøger Pramming.

»Jeg kan næsten ikke udtrykke nok glæde over det. At de også ser et menneskeretligt problem i sagen, betyder, at pigerne ikke står alene. Det er rigtigt vigtigt, at vi kan trække på deres faglige ressourcer. Det er en helt unik organisation at få i ryggen«, siger han.

»Det er jo pigerne og en enkelt advokat på Nørrebro, som får et mindre salær, mod kommunen som med KL i ryggen kan have ubegrænsede ressourcer«, mener Mads Krøger Pramming, som henviser til at KL bi-intervenerer på Slagelse Kommunes side.

Han forklarer, at pigerne har fået fri proces, og at det som udgangspunkt betyder, at hans salær for arbejdet, som strækker sig over flere år, bliver på mellem 37.500 og 82.500 kroner.

En aktindsigt, som Politiken fik hos Slagelse Kommune i marts måned, viste, at kommunen allerede dengang havde betalt godt 100.000 kroner i advokatomkostninger og knap 100.000 kroner for rådgivning hos Kommunernes Landsforening. Begge beløb er eksklusiv moms. Det var før kommunen skiftede til et stort københavnsk advokatkontor, og før KL gik ind i sagen.

I Institut for Menneskerettigheder siger Jonas Christoffersen, at han håber, at styrkeforholdet bliver mere lige ved, at instituttet går ind i sagen.

»Når KL lægger sin vægt ind bag Slagelse Kommune, så er det ikke en kommune, men de samlede 98 kommuner, som mener, at sagen er forældet, og at der ikke er noget at komme efter. Det kræver et modsvar, det kan vi ikke bare lade advokater stå alene med. Der må vi signalere, at det er vi meget uenige i, og jeg håber, at det afbalancerer styrkeforholdet noget«.

Retssagen mod Slagelse Kommune, som er den første af sin art, er planlagt til december.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden