Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Kommuner med mange udsatte børn har færre pædagoger

Nogle kommuner med mange udsatte børn har også en lav normering i daginstitutionerne, viser ny rapport. Minister afviser minimumsnormeringer.

Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Dårligt sprog, manglende nærvær derhjemme og en dårlig evne til at få venner og lege med andre.

Det er nogle af de ting, som udsatte børn kæmper med. Derfor har især de brug for, at der er tilstrækkeligt med opmærksomhed, når de er i vuggestue og børnehave, siger forskere.

Men en lang række af landets kommuner har flere udsatte børn end landsgennemsnittet og samtidig en normering i daginstitutionerne, der er under landsgennemsnittet. Det gælder blandt andet for Frederikshavn, Hjørring, Lolland og Faxe. Disse kommuner har i gennemsnit en normering på 7,3 barn pr. voksen i børnehaven og 4,2 barn i vuggestuen. Landsgennemsnittet for normeringer er 6,6 barn pr. voksen.

Det er kommunernes ansvar at sikre kvalitet for pengene

Det viser en ny rapport, der for første gang har kortlagt, hvilke kommuner der både har mange udsatte børn og lave normeringer. Rapporten er lavet af Kora, Det Nationale Institut for Kommuners og Regioners Analyse, for pædagogernes fagforening Bupl.

Daginstitutionerne er med til at forstærke den sociale ulighed, vurderer Mogens Nygaard Christoffersen, der er børne- og familieforsker ved Det Nationale Forskningscenter for Velfærd.

»Når de sårbare børn udsættes for en dårlig kvalitet, uddyber man forskellene mellem de sårbare børn og de robuste børn. Det er jo ikke hensigten med de offentlige dagtilbud. De skulle derimod mindske forskellene, så de sårbare børn er på niveau med deres jævnaldrende«, siger han.

Udsatte børn rammes

Ditte Winther-Lindqvist, psykolog og lektor på Institut for Uddannelse og Pædagogik ved Aarhus Universitet, er enig.

»De udsatte børn bliver ramt dobbelt. De børn, som ikke får den tilstrækkelige opmærksomhed og omsorg derhjemme, har endnu mere brug for at få den i dagtilbuddet«, siger hun.

Begge forskere henviser , der viser, at kvalitet og normering i daginstitutionerne især har stor betydning for udsatte børns sandsynlighed for at klare sig godt i skolen.

Formanden for Bupl, Elisa Bergmann, er bekymret over, at »der er så stor forskel fra kommune til kommune«. For mens en række kommuner både har en relativt lav normering og mange udsatte børn i forhold til landsgennemsnittet, har nogle kommuner omvendt få udsatte børn og en høj normering. Enkelte har mange udsatte børn og en høj normering.

LÆS DEBAT

Af rapporten fremgår det, at penge spiller ind: Kommuner med høje normeringer har typisk flere penge end kommuner, hvor normeringen er lav.

Elisa Bergmann mener, at regeringen bør indføre sociale normeringer eller en minimumsnormering, som er et loft for, hvor mange børn der må være per voksen.

Ved sociale normeringer forstås, at normeringerne koncentreres om de institutioner, der enten har mange børn eller har en høj andel af børn fra socioøkonomisk dårligt stillede hjem.

Præcis hvad landsgennemsnittet for normeringen er i Danmark, er der ikke et officielt tal på. Regeringen ventes at komme med en statistik til efteråret. I Kora’s rapport opgøres det til at være 6,6 børnehavebørn per voksen.

Minister: kommuner bør være opmærksomme

Undervisningsminister Ellen Trane Nørby (V) siger, at regeringen ikke går ind for minimums- eller social normering, og at regeringen har valgt at videreføre det løft på 750 millioner kroner årligt til børneområdet, som blev afsat under den tidligere regering.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

»Vi er et af de lande, der bruger flest penge, 25 milliarder kroner årligt, men der er variationer. Og det ligger i, at der er et kommunalt selvstyre. Det er kommunernes ansvar at sikre kvalitet for pengene«, siger hun og tilføjer:

»Kommunerne bør være opmærksomme på, om de prioriterer området højt nok. Og at de både økonomisk og menneskeligt kommer til at stå i nogle problemer, hvis de ikke laver den tidlige indsats og investering i børnene«.

Nogle kommuner har måske ikke penge til det?

»Vi ved godt, at der er forskel på kommunernes økonomi, og derfor er der en udligning i forhold til kommunerne, hvor der omfordeles penge for at sikre, at kommunerne kan løfte de serviceopgaver, der er. Så det er jo lagt ind i forhold til økonomien i dag«.

Det har ikke været muligt at få en kommentar fra Kommunernes Landsforening.

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden