Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Tegning: Roald Als

Tegning: Roald Als

Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Første danske syrienskriger er dømt for terror

Den 24-årige dansk-tyrker HC er netop blevet kendt skyldig i historisk terrorsag.

Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Den formodede syrienskriger HC er netop blevet fundet skyldig i at have ladet sig hverve til Islamisk Stat. Det vurderer Retten i Glostrup.

I danmarkshistoriens første sag mod en formodet syrienskriger var den 24-årige dansk-tyrker tiltalt for i alt otte forhold, hvoraf de tre var efter den såkaldte terrorparagraf, der kan give op til 10 års fængsel. Og den tiltalte er kendt skyldig i alle tre tiltaler efter terrorparagraffen: at han har ladet sig hverve til IS, at han har været i gang med at planlægge endnu en rejse til Syrien for at tilslutte sig IS, samt at han har forsøgt at yde økonomisk støtte til IS.

Han er desuden kendt skyldig i have hyldet terroristen Omar El-Hussein på Facebook og i et tilfælde af tyveri fra en ældre kvinde, mens han er frifundet for en tiltaler om vold og trusler om vold og for medvirken til brandstiftelse.

Strafudmålingen foregår på fredag. Her risikerer HC desuden at miste sit statsborgerskab og blive udvist af Danmark. Foruden ophævelse af statsborgerskabet og udvisning kræver anklagemyndigheden seks års fængsel.

Tiltalte, som var helt klædt i sort, modtog dommen uden at fortrække en mine, mens han stirrede ned på kendelsen, som lå på bordet foran ham.

Jeg har på intet tidspunkt været i Islamisk Stat for at gå i krig for dem

Hovedpersonen, som under hele retssagen har nægtet sig skyldig, var blandt andet anklaget for to gange i 2013 at have draget til Syrien for at lade sig hverve af Islamisk Stat.

Desuden havde han ifølge anklagemyndigheden til hensigt at rejse til Syrien igen i 2015 – denne gang i besiddelse af 20.000 kroner, som skulle overdrages til Islamisk Stat.

Indrømmede rejse til Syrien

HC har undervejs i retssagen indrømmet, at han rejste til Syrien for at arbejde for Islamisk Stat.

Samtidig har han dog fastholdt, at han ikke deltog i kamphandlinger, men udelukkende bagte brød til kalifatets indbyggere.

Må vi in shaa Allah få flere brødre som Omar. Som ofrede sit liv på Allah og hans profet

»Jeg har på intet tidspunkt været i Islamisk Stat for at gå i krig for dem. Jeg har på intet tidspunkt haft en intention om at tage våben i hånden«, forklarede HC tidligere.

Den påstand har anklagemyndigheden i løbet af retssagen forsøgt - og altså med held - at så tvivl om. Senioranklager Natalja Fryd Lindberg har blandt andet præsenteret retten for en indmeldelsesblanket til Islamisk Stat, hvor tiltalte stod oplistet som ’kæmper’.

HC forklarede ved et tidligere retsmøde denne titel med, at der kun eksisterede kategorierne ’kæmper’, ’martyr’ og ’bombebæltebærer’. Men den forklaring har de fem nævninge og tre dommere ikke troet på. Der er ikke, udtaler de, under sagen fremkommet oplysninger eller vidneudsagn, som bekræfter eller understøtter tiltaltes forklaring om, at han kun har arbejdet på et bageri. Dommerne og nævningene finder det derimod bevist, at den dømte deltog »... relevant træning i brugen af våben og kamp«. Hvilket støttes af blandt andet en chatsamtale med en anden dansk IS-kriger.

Pizzeriabrand og Omar-hyldest

Udover de tre terror-forhold var HC sigtet for medvirken til brandstiftelse, at have truet sig til at få udleveret et kreditkort, at have stjålet en computer og en telefon samt »med den i situationen iboende trussel om vold at have overfaldet en politiassistent« ved at køre efter vedkommende i bil.

Desuden var HC tiltalt for at have hyldet Omar El-Hussein, som stod bag skudattentatet på Krudttønden og synagogen i Krystalgade i København sidste år. Og disse forhold er den 24-årige dansk tyrker altså også kendt skyldig i.

I den forbindelse lagde han en video på Facebook, hvor han 20. februar kørte bag rustvognen. Videoklippet, som blev lagt op i Facebook-gruppen ’Allah ved bedst’, var udstyret med følgende tekst:

»Åh mennesker. Kig på kisten. I dag Omar. I morgen os. Enhver sjæl skal smage døden. Må Allah acceptere vores bror! Må den påmindelse vække enhver. (…). Må vi in shaa Allah få flere brødre som Omar. Som ofrede sit liv på Allah og hans profet«.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • 
  Folkemødet åbner. Statsminister Lars Løkke Rasmussen holder tale. Winni Grosbøll Borgmester. 
Christian Falsnæs performenskunstner får publikum sat i gang.

  Du lytter til Politiken

  14. juni: Kommer der snart en regering? Nååå nej... der er Folkemøde!
  14. juni: Kommer der snart en regering? Nååå nej... der er Folkemøde!

  Henter…

  Kristian Madsen og Amalie Kestler udpeger ugens vigtigste politiske begivenheder. Om regeringsdannelse og om Toga Vinstue. Og møder de politikere, som ellers burde bruge tiden på at danne en regering. Samt en der gik, og en der kom.

 • Du lytter til Politiken

  13. juni: Folkemøde - Hey, Danmark? Vi skal lige ha' en snak...
  13. juni: Folkemøde - Hey, Danmark? Vi skal lige ha' en snak...

  Henter…

  I dag begynder fire dage med Folkemøde på Bornholm - uden den slags debatter, der normalt vækker de store følelser. På Folkemødet diskuterer man De Store Ting. Alt det, som det organiserede Danmark synes er væsentligt at snakke om. Men hvad er dét så?

Forsiden