Danmark

Ådselædende sensation er fløjet ind over Danmark

Nordjylland har fået 34 gåsegribbe på besøg.

Danmark

Søren Knorr Søndergaard var ved at få sin belgiske vaffel med is galt i halsen, da han læste det.

34 gåsegribbe? I Nordjylland? Det måtte helt sikkert være nogen, der havde tastet forkert.

Sammen med en kammerat var han i går på vej hjem fra en mislykket fuglespotting. Vaflerne var et forsøg på at drukne ærgrelsen over at have misset en ørnevåge. Men nu gik det op for dem, at de havde mulighed for at se en endnu mere sjælden fugleart, som oven i købet var mødt talstærkt op.

De 34 gåsegribbe var nemlig ikke en fejlindtastning, men en vaskeægte danmarkssensation. Ådselæderne, som har et enormt vingefang på op til 2,8 meter, er kun blevet set seks gange før i Danmark, og hver gang kun i et enkelt eksemplar. Derfor er den store flok, der i øjeblikket gæster Nordjylland, et mere end sjældent syn.

»Jeg sammenligner det med, at Island vil vinde EM. At der lige pludselig er en flok på 34 gåsegribbe i Danmark er totalt uhørt«, siger Søren Knorr Søndergaard.

Klimaændringer bringer gribbe til Danmark

Gåsegribbene holder normalt til i Spanien og Grækenland, og det er sjældent, de forvilder sig så langt nordpå, fortæller biolog Knud Flensted, der er tilknyttet Dansk Ornitologisk Forening (DOF).

Han peger på de lune vejrforholde lige nu som en mulig forklaring på, at den store flok er kommet til Danmark.

»Det kan være fugle, der simpelthen bare er blevet fanget af en god vind, eller det kan være ungfugle, som er på udkig efter nye levesteder og har ladet sig lokke længere nordpå end normalt af det varme vejr«, siger han.

Gåsegribbene kan også meget vel være en forsmag på, hvad klimaforandringerne vil føre med sig over de næste årtier. De seneste år har der især i Holland været markant flere gåsegribbe, og den udvikling kan også brede sig til Danmark, mener han.

»Det kan sagtens vise sig, at de simpelthen breder sig nordover på grund af klimaforandringerne, så vi måske får gribbe i Danmark i løbet af de næste 20, 30 eller måske 50 år, eller at den i hvert fald bliver mere almindelig heroppe«, siger han.

En anden mulig forklaring er, at det er blevet sværere for gribbene at klare sig i deres naturlige leveområder. Gåsegribbene lever udelukkende af ådsler, og på grund af moderne landbrugsmetoder er der mange steder blevet længere mellem dem i naturen. I Spaniens bjergegne, hvor gribbene særligt holder til, er der også blevet længere mellem landbrugene.

»Hvis der ikke er nok mad der, hvor de plejer at leve, så er de nødt til at flyve ud og finde nye levesteder. Men det samme kunne meget vel være et problem i Danmark, fordi der simpethen ikke er nok døde dyr ude«, siger Knud Flensted.

Er i Jylland endnu

Første gang, Danmark havde besøg af gåsegribbe, var i 1858. Her blev et eksemplar af den store ådselæder fundet skudt på en mark ved Katholm Gods ved Djursland. Sidst, der var en gåsegrib på vores kanter, var i sommeren 2013, hvor en grib svævede ind over hovedstaden.

I går endte Søren Knorr Søndergaard og kammeraten med at bruge 4 timer på at følge gribbene rundt i Nordjylland.

»Det var en ekstrem oplevelse at se så mange sjældne fugle samlet på et sted. Når man ser 28 fugle, som har så stort et vingefang, slår det en, hvor meget de egentlig fylder i landskabet«, siger han.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

De så dem selv første gang i Aalborg, hvor 28 af fuglene kredsede over Bilkas parkeringsplads. Senere fulgte de med, da fuglene fløj nordpå til Poulstrup, hvor de gik til ro for natten. I dag er gribbene sidst blevet set i Vesterris Plantage ved Testrup, skriver birdcall.dk. Ud over gribbene i Nordjylland blev en enkelt gåsegrib også set i Bøtø ved Gedser i tirsdags.

Knud Flensted gætter på, at fuglene vil flyve tilbage sydpå, når der ikke er mere at spise for dem i Danmark. De er ikke glade for at flyve over større vandområder, og fra den højde, de kredser i, har de formentlig kunnet se havet nord for Skagen.

»Men Jylland er jo stort, og de kan se ådsler på meget lang afstand, så et par dage skal de nok kunne være der. Og derefter kunne det jo være fint, hvis de tog en tur ned over Danmark, så alle kunne få mulighed for at se dem«, siger han.

Simon Rosenkilde Waagner fangede gåsegribbene uden for Aalborg i går - se videoen her.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden