Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:

Ældre kvinder får fertilitetsbehandling i udlandet

Danske kvinder, der er blevet for gamle til fertilitetsbehandling i Danmark, tager bare til udlandet, hvor de samme strikse love om alder ikke gælder.

Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Kirsten mødte manden i sit liv, kort før hun faldt for den danske aldersgrænse for behandling af barnløshed.

I dag har parret alligevel to børn, begge undfanget i Spanien på en privat fertilitetsklinik, og Kirsten var 53, da hun fik det sidste.

»Jeg måtte jo vente på den rigtige far«, siger Kirsten i dag. Hun og hendes mand, Niels, mødte hinanden sent.

Derfor blev de et af de danske par, der tager til en privat klinik i udlandet, når den danske lovgivning sætter en stopper for behandling i Danmark. Det gør den, 9 måneder før kvinden fylder 45 år.

Lind strøm af danskere Andre lande har dog langt mere liberale love, og for eksempel bekræfter fem private fertilitetsklinikker i London over for Politiken, at de løbende behandler danske kvinder over 45 år. Men selv om der findes denne ’fertilitetstrafik’ over grænserne, giver det alligevel rigtig god mening at have en dansk lovgivning på området, mener forkvinden for Jordemoderforeningen, Lilian Bondo. »Jeg synes, vi skal tænke meget over, hvad vi gør på det område af etiske årsager. Og jeg vil hellere diskutere, hvorfor fertiliteten i befolkningen falder, og hvad vi kan gøre, så mennesker får børn, mens de er unge og stærke«, siger hun. På den private fertilitetsklinik Bridge Centre i London behandler læger adskillige danske par hvert år. Klinikkens medicinske direktør, professor Gedis Grudzinskas, er helt uenig med Lilian Bondo. »Hvad kommer den enkelte kvindes alder staten ved? Hvis lægerne vurderer, at en kvinde er fysisk og mentalt i stand til at få børn efter overgangsalderen, må det være kvindens egen afgørelse, om hun vil forsøge at blive gravid«, mener han.

Lille chance for succes

Det er dog langtfra alle par, der vender tilbage til Danmark med ønskebarnet i maven. For når kvinden er over 45 år, er hendes fertilitet ikke den samme som tidligere.

Professor Gedis Grudzinskas vurderer, at allerhøjst 10 pct. af de ældre kvinder bliver gravide med egne æg efter en behandling. Tallet er højere, hvis man bruger donoræg fra yngre kvinder.

I Spanien brugte lægerne Kirstens egne æg, og det gik godt to gange i træk. Kirsten og Niels fortryder ikke et øjeblik, at de valgte at få to ønskebørn.

»Jeg er stærk og har et godt helbred. Hvorfor så det latterlige formynderi fra statens side«, spørger Kirsten.

I lørdags fødte en 67-årig spansk kvinde tvillinger og erhvervede sig dermed titlen som verdens ældste mor.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden